Presedintele Traian Basescu a transmis, luni, un mesaj cu prilejul sarbatoririi "Zilei Europei", in care arata ca este interesul Romaniei ca Uniunea Europeana sa continue sa se consolideze din punct de vedere politic si economic.

"Ziua Europei reprezinta deopotriva un prilej de celebrare si de reflectie. Se implinesc 61 de ani de la primul demers oficial care a facut, in timp, posibila constructia Uniunii Europene de astazi. Declaratia din 9 mai 1950 a ministrului francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a pus bazele unei cooperari fara precedent in sectorul esential al carbunelui si al otelului, intre Franta si Germania si alte state care doreau sa se alature. Declaratia Schuman a avut astfel meritul de a aseza Europa pe drumul unui viitor comun, al pacii si al prosperitatii", se arata in mesajul presedintelui Basescu, remis MEDIAFAX.

Uniunea Europeana reprezinta 27 de state membre, cu o populatie de peste o jumatate de miliard de cetateni, care beneficiaza de drepturi si impartasesc responsabilitati comune.

"Ne bucuram sa celebram valorile si principiile pe care se fundamenteaza Uniunea Europeana: libertatea, democratia, egalitatea, statul de drept, respectarea drepturilor omului si, nu in ultimul rand, solidaritatea. Avem, de asemenea, prilejul de a evalua drumul pe care Uniunea l-a parcurs pana in prezent, de a reflecta asupra a ceea ce suntem astazi si a directiei viitoare in care se va dezvolta Uniunea. Europa de astazi a evoluat fata de momentul cand a inceput punerea in practica a marelui proiect european. Cu toate acestea, solidaritatea a ramas un principiu fundamental al actiunilor la nivel comunitar. Solidaritatea statelor membre ale Uniunii si a institutiilor comunitare este cu atat mai relevanta in actualul context, in care obiectivul iesirii din criza si al relansarii economice nu poate fi atins in absenta unei actiuni concertate si solidare a Uniunii. Acest lucru echivaleaza cu promovarea unei Uniuni puternice in plan intern si capabile sa actioneze coerent la nivel global", considera Traian Basescu.

El arata ca este interesul Romaniei ca Uniunea din care face parte sa continue sa se consolideze din punct de vedere politic si economic.
"Romania este si va ramane un stat pe deplin dedicat destinului sau european. Ca romani si cetateni europeni, avem datoria si potentialul de a contribui la afirmarea identitatii comune a Europei. Progresam tot mai mult in demersul nostru de a face ca apartenenta la Uniune sa aduca tot mai multe beneficii, atat pentru Romania si romani, cat si pentru Uniune si cetatenii sai. Celebrarea astazi a Zilei Europei ne confirma ca cele mai ambitioase proiecte pot deveni realitate, iar idealurile comune pot fi transpuse in politici concrete, in beneficiul tuturor cetatenilor europeni", se stipuleaza in finalul mesajului sefului statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.