Combaterea coruptiei, unul din ultimele mari obstacole ale Romaniei in calea integrarii in Uniunea Europeana, nu va afecta totusi procesul. Ambasadorul britanic Quinton Quayle ne imbarbateaza, spunand ca meritam sa facem parte din aceasta organizatie, in vreme ce ministrul roman al integrarii europene, Anca Boagiu, sustine ca ne-am schimbat si suntem pregatiti pentru aderare.

Comisia Europeana va prezenta la inceputul saptamanii viitoare rapoartele de monitorizare asupra progreselor realizate de Romania si Bulgaria in vederea aderarii la UE. In ansamblu, raportul Comisiei Europene se prefigureaza pozitiv pentru Romania si, conform zvonurilor care circula in ultima vreme in mediile avizate, ar putea accentua o detasare a Romaniei de Bulgaria.

Cu toate acestea, este posibila avansarea unor noi avertizari din partea oficialilor europeni pana la sfarsitul acestui an, inainte de redactarea raportului final de monitorizare din primavara viitoare. O asemenea scrisoare de avertizare ar urma sa precizeze clar ce trebuie sa faca Romania pentru a evita activarea clauzei de salvgardare.

Comisia Europeana a mentionat cateva puncte in scrisoarea de avertizare transmisa Bucurestiului in luna iunie, obligand autoritatile sa ia masuri concrete in aceste domenii. Raportul de marti va arata, printre altele, care este situatia in cazul acestor capitole problematice. Cele sapte domenii identificate de CE au vizat impozitarea, drepturile de proprietate intelectuala, agricultura, achizitiile publice, reforma justitiei (mai ales combaterea coruptiei), mediul, concurenta (in special problema ajutoarelor de stat). Daca aceste probleme nu vor fi rezolvate eficient si in timp util, exista riscul activarii clauzei de salvgardare, ceea ce ar implica amanarea aderarii efective a tarii pana in 2008 si pierderea unor sume importante ce ar reveni continuarii reformei si dezvoltarii Romaniei in 2007.

Totusi, chiar inainte de prezentarea documentului, se poate deduce din declaratiile responsabililor europeni ca Romania a facut progrese remarcabile in cazul unora din capitolele cu dificultati. Cel mai important din acestea tine de reforma justitiei, iar eforturile recente ale Romaniei au fost salutate. Pe de alta parte, oficialii UE au insistat ca mai sunt multe de facut in lupta impotriva coruptiei, mai ales la nivel inalt, securizarea granitelor, agricultura si mediu.

Romania merita sa faca parte din UE

"Cred ca Romania merita sa faca parte din Uniunea Europeana", a declarat ieri la Iasi, Quinton Quayle, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord la Bucuresti, in cadrul Conferintei desfasurate la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", dedicata implinirii a 125 de ani de relatii diplomatice dintre cele doua tari. "Stiu ca mai aveti mult de lucru, mai ales in ceea ce priveste combaterea coruptiei, insa sunt sigur ca veti reusi sa indepliniti toate criteriile impuse in vederea aderarii la Uniunea Europeana", a adaugat Quinton Quayle.

Potrivit Mediafax, ambasadorul Marii Britanii, a subliniat ca, in acest moment, "cea mai importanta problema pentru Romania o constituie eliminarea coruptiei" si a dat ca exemplu ultimul raport al Amnesty International, publicat in aceasta saptamana, in care tara noastra ocupa un deloc de invidiat loc 85 la nivel mondial in ceea ce priveste nivelul coruptiei.

In alta ordine de idei, Quinton Quayle a precizat ca relatiile politice si economice dintre Romania si Marea Britanie se situeaza, in acest moment, "la cel mai inalt nivel". "Traversam o perioada extraordinara in privinta relatiilor dintre cele doua tari ale noastre si, de aceea, este necesar ca acest nivel ridicat al colaborarii dintre Romania si Marea Britanie sa fie sustinut si in continuare", a afirmat Quinton Quayle, care a mentionat ca, in calitatea sa de presedinte in exercitiu al Uniunii Europene, Londra "va sprijini Romania in toate demersurile intreprinse pentru integrarea in UE".

Boagiu: Progresele Romaniei sunt evidente

Ministrul integrarii europene Anca Boagiu ne-a declarat ieri, referitor la Raportul Comisiei Europene ca "Romania se comporta si este din ce in ce mai mult perceputa ca membru de facto al Uniunii Europene". Acest fapt presupune, potrivit lui Boagiu, primirea de asistenta din partea Uniunii Europene atunci cand Romania se confrunta cu situatii grave, asa cum a fost cazul inundatiilor sau actuala criza aviara, dar in acelasi timp obliga autoritatile romane sa reactioneze conform standardelor europene. "Vreau sa subliniez acest fapt, Romania s-a angajat sa dea in fiecare zi cate un examen. Chiar in aceste momente tara noastra este subiect al monitorizarii atat din partea cetatenilor, dar si din partea institutiilor europene in privinta gestionarii posibilei epidemii de gripa aviara.

Suntem in grafic si vom mobiliza toate resursele pentru indeplinirea obiectivului nostru strategic. Suntem extrem de increzatori in realizarea acestui deziderat, avand in vedere progresele majore facute in acest an in domenii considerate sensibile, precum justitia si afacerile interne, concurenta, mediul sau agricultura", a mai spus Boagiu.

Romanii vor mai multa protectie sociala

Nu mai putin de 67% din romani sunt de parere ca prima prioritate a UE ar trebui sa fie lupta impotriva excluderii sociale, se arata intr-un studiu realizat de Institutul "Ovidiu Sincai", si intitulat "Asteptarile romanilor de la statutul de membru al Uniunii Europene". Presedintele acestui institut, deputatul PSD Adrian Severin a precizat ca elementele fundamentale ale mentalitatii romanilor conduc la concluzia ca romanii au instinctul consolidarii securitatii lor intr-o Europa unita si ca ei inteleg ca numai o Europa unita poate face fata concurentei intr-o ordine globala. Acest raport este realizat avand la baza rezultatele ultimelor trei Eurobarometre realizate in anii 2004-2005. Potrivit lui Severin, "Uniunea Europeana nu poate lasa la usa 22 de milioane de oameni care au acceptat sa se schimbe si care au si un atu important: un instinct european foarte dezvoltat".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.