In timp ce presedintele PSD Mircea Geoana umbla prin tara cu "revolutia binelui", strangand semnaturi pentru parlamentul uninominal, fostii presedinti ai PSD ii poarta sambetele la Bucuresti. Potrivit unor surse din partid, intr-o intalnire de taina, care a avut loc ieri, Adrian Nastase a incercat sa-l convinga pe Ion Iliescu sa formeze impreuna o alianta prin care sa-l dea la o parte pe Mircea Geoana. In acest scop, Iliescu a fost sfatuit sa nu se mai afiseze cu Petre Roman prin tara, pentru ca acesta nu face parte din PSD. De asemenea, parerea lui Nastase a fost ca Iliescu sa nu-l mai critice pe Geoana in termeni duri, asa cum fostul presedinte se obisnuise sa procedeze la intervale regulate de timp. In schimb, Iliescu se poate duce prin filiale in continuare, pentru a intretine legatura cu membrii din tara.

In schimbul acestei aliante, care ar putea aduce dulcea razbunare pentru cel care a pierdut alegerile la ultimul Congres la partidului, Adrian Nastase a cerut sprijin la Curtea Constitutionala, unde votul majoritar il au, dupa cum se stie, oamenii lui Ion Iliescu. Potrivit surselor, Nastase a plecat destul de linistit dupa intalnirea cu liescu, semn ca a primit oarece asigurari in privinta respingerii de catre Curte a articolului 25 din Regulament menit sa-l scoata din functia de presedinte al Camerei.

Tot ieri, Ion Iliescu s-a intalnit si cu Petre Roman la Institutul Social-Democrat. Daca Iliescu ajunge sa-l sprijine pe Nastase, inclusiv prin parghiile pe care le detine la Curtea Constitutionala, planul lui Mircea Geoana de a reduce vizibilitatea lui Nastase se poate narui. Ion Iliescu ar putea fi cu atat mai dornic sa-l ajute pe Nastase cu cat zvonurile privitoare la intentia lui Geoana de a deveni el liderul grupului PSD la Senat ii vor fi ajuns cu siguranta la urechi. Imediat dupa ce a castigat alegerile din partid, Mircea Geoana si-a dezvaluit aceasta intentie sub motivul ca, in mod traditional, postul de lider al grupului de senatori revine presedintelui partidului.

Din cauza temerii unei rupturi, Geoana a renuntat la acel moment sa aspire la postul care i se cuvenea ca nou presedinte al PSD.

In ultima perioada insa, pe masura ce speranta de a-l vedea pe Adrian Nastase fara postul de la Camera prindea contur, Geoana a capatat curaj si a inceput sa-si caute aliati care sa-l sprijine in obtinerea ultimului post care i-a mai ramas lui Ion Iliescu. Problema este ca mare parte din senatori sunt vechi tovarasi de drum ai lui Iliescu, dintre care unii au o aversiune nedisimulata fata de actualul presedinte al partidului, cum e cazul lui Antonie Iorgovan.

Intentia lui Geoana de a-i lua lui Iliescu si ultima functie, ca si jocul facut de acelasi pentru a-l lasa descoperit pe Adrian Nastase la Camera, ii face insa pe fostii presedinti ai partidului sa se alieze impotriva sa. Pentru cariera lui Mircea Geoana de presedinte al PSD, adversitatea unui asemenea cuplu, celebru prin relatii si viclenie, s-ar putea dovedi fatala.

Sefii Camerelor vor fi inlocuiti pana la 1 decembrie

In timp ce Adrian Nastase cauta aliati pentru a-si mentine fotoliul de de presedinte al Camerei Deputatilor, presedintele PD Emil Boc a anuntat ca actualii presedinti ai celor doua Camere ale Parlamentului nu vor apuca sfarsitul lunii, in functie. O data rezolvat blocajul din Parlament prin intelegerea dintre Putere si Opozitie, liderul democrat a inceput sa avanseze cu incredere termene pentru inlocuirea celor doi presedinti. El a afirmat vineri, la Bistrita, ca Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu vor fi schimbati pana la sfarsitul lunii noiembrie. De altfel, liderul democrat si-a exprimat speranta ca prevederile din noile regulamente ale Senatului si Camerei Deputatilor privind revocarea presedintilor acestor foruri legislative vor primi unda verde din partea Curtii Constitutionale. "Nu exista nici o prevedere legala care sa sustina contrariul", a afirmat Boc.

Dezbaterile pe marginea celor doua legi care reglementeaza functionarea Camerelor Parlamentului au fost deja finalizate, urmand ca luni sa primeasca votul final, iar cel mai probabil marti sa fie publicate in Monitorul Oficial.

Liderul PSD incearca reconcilierea

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri la Buzau ca membrii formatiunii social-democrate au obligatia de a-l respecta pe fondatorul partidului, Ion Iliescu, si de a-i cere sfatul, insa si acesta are, la randul sau, obligatia de a sprijini noua conducere in actualele demersuri. Totodata, Mircea Geoana a afirmat ca interesul partidului este mai presus de interesul persoanelor care-l compun. "Asa e in democratie. Unii vin si altii pleaca. Ion Iliescu este, intr-adevar, omul care a fondat PSD si avem obligatia de a-l respecta si de a-i cere sfatul cum se cuvine, dar si domnia sa are, conform statutului, obligatia de a ne sprijini in demersurile de a constitui un partid modern, care sa raspunda de problemele sociale ale Romaniei", a incercat Geoana sa-l impace pe fostul sef al statului.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.