Deputatii au reusit sa finalizeze ieri dezbaterea celor 217 articole ale proiectului de regulament, urmand ca votul final sa fie dat luni. Pregatindu-se sa predea stafeta de presedinte al Camerei Deputatilor, Adrian Nastase a spus ca nu va accepta un post de vicepresedinte drept compensatie.

Alesii se pot lauda ca au terminat discutiile referitoare la regulamentul Camerei Deputatilor mai devreme cu o zi fata de termenul stabilit in urma intelegerii politice dintre putere si opozitie. Ei au finalizat dezbaterile ieri dimineata, intrand intr-un week-end prelungit, sedinta de vineri fiind anulata. Potrivit acordului dintre cele doua tabere, regulamentul va fi supus votului final luni, iar marti documentul va fi publicat in "Monitorul Oficial".

Tot atunci, pesedistii vor depune sesizare la Curtea Constitutionala pentru ca magistratii sa se pronunte asupra textului in termen de 25 de zile. Inca presedinte al Camerei Deputatilor, Adrian Nastase s-a declarat destul de optimist in privinta verdictului pe care il va da Curtea si a tinut sa spuna ca partidul sau il va respecta, indiferent care va fi aceasta. In opinia lui, legea fundamentala este suficient de clara pentru a se putea anticipa decizia Curtii.

Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, este convins ca grupul parlamentar PSD va finaliza pana marti textul sesizarii pe care o va adresa Curtii Constitutionale in legatura cu neconstitutionalitatea unor prevederi din noul Regulament al Camerei. El nu a precizat daca sesizarea PSD va viza si alte prevederi din regulament in afara articolului 25 referitor la revocarea din functie a presedintelui Camerei. "Vom face o examinare atenta si vom decide probabil pana marti care va fi varianta finala de sesizare", a spus liderul PSD.

Nastase a declarat raspicat ca, in cazul in care va fi inlocuit de liberalul Bogdan Olteanu, nu va accepta postul de vicepresedinte, care, potrivit noului regulament, va trebui cedat PSD de grupul PNL. "Altfel nu as face decat sa dau satisfactie unora dintre cei care au considerat ca batalia din aceste luni a fost o batalie pentru postul meu sau pentru mine".

El considera ca daca va fi revocat din functie este necesara renegocierea intre partide a presedintilor comisiilor parlamentare. "In momentul in care am contat pe un anumit tip de majoritate, in cadrul acelei majoritati s-au facut anumite aranjamente care, fara indoiala, in momentul in care voturile ar merge pentru o alta solutie, atunci ar fi foarte ciudat ca ceea ce am dat noi ca bonus, ca supliment in cadrul negocierilor respective sa fie pastrat, in conditiile in care voturile respective ar merge catre adversarii nostri din parlament", a declarat Nastase.

In cadrul discutiilor privind regulamentul, deputatii au aprobat ieri mai multe articole potrivit carora un deputat poate fi sanctionat prin excluderea temporara de la lucrarile Camerei, in cazul unor abateri grave repetate sau al unor abateri deosebit de grave. Noul regulament mentine prevederile care vizeaza retinerea si perchezitionarea unui deputat in cazul unei infractiuni flagrante, acestea fiind similare celor prevazute deja in Constitutie. Conducerea Camerei este instiintata cu privire la infractiunea respectiva si poate dispune revocarea retinerii daca va constata ca nu exista temei pentru o astfel de masura. Actualul regim al incompatibilitatilor a fost mentinut si el in noua "lege" de organizare si functionare a acestui for legislativ, in schimb deputatii au decis ca secretarul general al Camerei este demis si numit la propunerea Biroului Permanent, si nu doar a presedintelui.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.