Tariceanu comunica destul de prost. In plus, pentru ca nu curajul e punctul sau forte, rareori o face pe cont propriu. In functie de situatie si de interes, liderul PNL comunica prin interpusi. Sint "vocile" lui Tariceanu, patru la numar. Fiecare cu instrumentul lui. Un adevarat cvartet.

Ludovic Orban (contrabas) contra Basescu

Presedintele PNL Bucuresti este principalul emitent de mesaje critice impotriva lui Basescu. Desi Orban nu este dintre cei care ii fac jocurile, ba chiar l-a criticat in mod repetat, Tariceanu speculeaza antipatia naturala a acestuia fata de presedinte si dorinta sa de a ocupa un loc in prim-plan, dupa ce a fost marginalizat in partid. In acelasi timp, pozitia de rebel a lui Orban i-ar permite premierului sa se delimiteze oricind de spusele sale in fata lui Basescu, subliniind ca acesta nu reprezinta conducerea PNL.

Orban a fost cooptat in Consiliul de Coordonare al Aliantei in luna iunie, in momentul in care relatiile dintre PNL si PD se inrautateau pe fondul criticilor repetate ale lui Basescu impotriva guvernului. Dupa criza provocata de demisia premierului si de revenirea acestuia, relatiile cu PD au cunoscut o ameliorare temporara, moment in care colegii din PNL au si uitat sa-l mai cheme pe Orban la urmatoarea sedinta a conducerii Aliantei.

Lucrurile au revenit insa pe fagas dupa remanierea guvernamentala. Pentru ca mesajele sale sa nu ramina numai in interior, in iunie, Tariceanu l-a luat cu el pe Orban la alegerile interne din PNL Alba, pentru a-l critica pe Basescu. Jocul s-a repetat duminica trecuta la Pitesti, tot sub privirile sefului PNL. Intre timp, Orban a cistigat presedintia Ligii Alesilor Locali PNL, ceea ce confera mai multa greutate spuselor sale.

Puiu Hasotti (trombon) bombane la Boc si la PD

Vicepresedintelui liberal Puiu Hasotti ii revine rolul de a le comunica democratilor, in sedintele Aliantei, nemultumirile liberalilor legate de conduita acestora. Cind liberalii se simt tradati de parteneri, Hasotti intra in actiune. Dupa declaratiile lui Traian Basescu privind introducerea sistemului parlamentar unicameral, Hasotti a fost cel care, furios, i-a amenintat pe democrati cu ruperea Aliantei. Tariceanu, desi era de fata, nu a intervenit in nici un fel. Hasotti este cel care le reproseaza in permanenta pedistilor ca se razgindesc dupa cum le dicteaza Basescu, ajungind, luna trecuta, sa ameninte cu ruperea grupului parlamentar comun din Senat.

Bogdan Olteanu (trompeta) vocea oficiala

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul este persoana prin care Tariceanu comunica, oficial, anumite decizii pe care, in situatii politice dificile, nu doreste sa si le asume direct. Bogdan Olteanu este cel care a facut declaratii dupa intilnirea de la Cotroceni dintre conducerea PNL si presedintele Traian Basescu, in timp ce Tariceanu a preferat sa plece la Bratislava, fara un cuvint.

Cind Tariceanu s-a decis sa i se opuna lui Basescu in ceea ce priveste schimbarea presedintilor de Consilii Judetene, tot lui Olteanu i-a revenit sarcina sa comunice ca acestia vor fi schimbati imediat ce va permite legea, si nu abia din 2008. Intre timp, Tariceanu facea declaratii ambigue, spunind ca PNL doreste "respectarea protocolului Coalitiei din luna august", fara sa dea alte detalii. Si tot Olteanu vorbeste despre negocierile cu PSD pentru deblocarea situatiei din Parlament, in timp ce Tariceanu se arata indignat de ideea unui compromis.

Dan Motreanu (pian) susur in urechea sensibila a presei

Secretarul general al PNL este cel caruia ii revine sarcina de a comunica, "pe surse", anumite lucruri pe care partidul doreste sa le aduca la cunostinta publica. El a lansat primul vestea despre candidatura lui Bogdan Olteanu la presedintia Camerei Deputatilor. Tot el a anuntat presa, pentru prima data, despre intentia democratilor de a-l inscrie in partid pe presedintele CJ Prahova, Florin Anghel, recent demisionat din PNL.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.