Televiziunile vor putea sa foloseasca filmarile cu camera ascunsa in conditii mai restrictive decat in prezent, respectand prevederile Codului penal, potrivit unui proiect legislativ care modifica actuala Lege a audiovizualului, avizat miercuri de Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor.

Initiativa legislativa de modificare a Legii audiovizualului 504/2002, semnata de vicepresedintii PDL Raluca Turcan si Cezar Preda si de deputatii PDL Doinita Chircu si Brindusa Novac, a fost adoptata cu 9 voturi "pentru" si 2 "abtineri".

Una dintre discutiile aprinse a fost starnita de modul in care radiodifuzorii pot difuza materialele filmate cu camera ascunsa, in special cele care contin imagini ale persoanelor aflate la tratament in spitale, transmite MEDIAFAX.

Discutia a pornit de la prevederea ca "furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa respecte drepturile si libertatile fundamentale ale omului, viata privata, onoarea si reputatia, precum si dreptul la propria imagine".

La propunerea lui Marton Arpad, deputat UDMR, a fost votata eliminarea din initiativa legislativa a unui articol care prevedea ca "este interzisa difuzarea de imagini si sunete inregistrate cu microfoane si camere de luat vederi ascunse, cu exceptia situatiei in care materialele audiovizuale astfel obtinute nu puteau fi realizate in conditii normale, iar continutul lor prezinta un interes justificat pentru public".

Marton Arpad a spus ca atat Codul penal, cat si acordurile internationale la care Romania este parte nu permit radiodifuzorilor sa intre in casa unui om, sa-i asculte telefonul sau sa-i deschida corespondenta. "In casa cetateanului, in telefonul cetateanului si scrisoarea cetateanului au dreptul sa intre numai autoritatile de urmarire penala, cu acordul procurorului (...) Celelalte cazuri sunt cazuri penale", a spus Marton Arpad, precizand ca radiodifuzorilor le este permis sa filmeze in "spatiul public", atunci cand exista un interes public justificat.

In acest caz, Liana Ganea, de la ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, a spus ca acest articol elimina posibilitatea desfasurarii jurnalismului de investigatie. Ea a dat exemplul unui jurnalist de investigatie care nu ar mai putea sa mearga sa filmeze in locuinta unui proxenet momentul in care acesta tranzactioneaza o prostituata. "Imaginile acestea nu ar mai putea sa fie difuzate de un jurnalist de investigatie", a explicat Ganea.

Citeste si:
Ce ar fi vrut Ilinca Vandici să fie, dacă nu era prezentatoare:...
Ce ar fi vrut Ilinca Vandici...

"Asta nu este treaba presei, avem Politie, avem urmarire penala, avem procuratura", i-a raspuns Victor Socaciu, deputat PSD.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.