Regulamentele celor doua camere ale Parlamentului vor fi adoptate luni in plenul fiecarei Camere, urmand ca in 25 de zile de la publicarea acestora in Monitorul Oficial, Curtea Constitutionala sa poata decide asupra constitutionalitatii acestor documente.

Acesta este rezultatul negocierilor politice de ieri intre partidele de la Putere si din Opozitie, negocieri care au durat aproape trei ore.In timp ce liderii PSD dadeau declaratii solemne si isi arogau victoria deblocarii Parlamentului, liderii Aliantei evitau sa recunoasca ca aceste discutii sunt un compromis facut Opozitiei, afirmand ca aceasta a fost singura solutie si ca de fapt toata lumea va castiga. "Am castigat deblocarea Parlamentului si intram in normalitate pentru ca PSD incerca sa duca lucrurile astea la infinit", a declarat democratul Radu Berceanu, candidatul Aliantei pentru functia de presedinte al Senatului.

Puiu Hasotti (PNL) a declarat si el ca nimeni nu a castigat sau a pierdut ceva din aceste negocieri si ca totul a fost mai mult o chestiune de principii, in timp ce Titu Gheorghioff (PNL) a caracterizat aceasta situatie drept "benefica pentru toata lumea".

"Alianta a castigat o data certa de votare si una certa de aplicare a Regulamentelor", a declarat unul dintre membrii comisiei de modificare a Regulamentului Senatului, senatorul PSD, Doru Ioan Taracila. "Invingator este Parlamentul Romaniei, este agenda tarii", a spus multumit si Mircea Geoana, presedintele PSD.

Liderii PSD au negat insa ca ar fi dispusi sa cedeze cele doua functii din Parlament. "Daca se aplica Regulamentele modificate, nu inseamna ca se vor schimba presedintii", a transat problema Miron Mitrea, secretar general al PSD. Aceleasi afirmatii au fost facute si de liderul partidului, Mircea Geoana.

Acesta a spus ca "nu suntem pregatiti sa renuntam la nimic, adica la aceste functii care au fost castigate prin vot". Asadar, dincolo de speculatii, mesajul oficial al partidului este ca isi va concentra in continuare atentia asupra apararii lui Adrian Nastase si a lui Nicolae Vacaroiu "Contestatia pe care o vom inainta Curtii Constitutionale va consta in doua etape: pe chestiunea preponderent politica vom contesta articolele 23 si 29, adica cele care privesc revocarea membrilor Biroului Permanent si al presedintelui. Pe de alta parte, vom cere o analiza a constitutionalitatii tuturor textelor", a prezentat strategia de atac la Curtea Constitutionala a PSD, Doru Ioan Taracila.

Mai debordant ca oricand si mai putin critic la adresa Puterii, Geoana a asigurat de suportul de care va da dovada PSD in cadrul comisiilor pentru Regulament. Tot el, a recunoscut in mod indirect si pentru prima oara ca amendamentele facute de PSD au avut ca scop tergiversarea discutiilor. "Vom elimina in cadrul comisiei de Regulament articolele usor redundante, cele care pot fi comasate", a precizat Geoana.

Liderul PSD a cerut chiar o sedinta comuna a celor doua Camere, care ar urma sa aiba loc marti, desi in mod normal, discutiile si votul pe tema Regulamentelor au loc separat, in cadrul fiecarei Camere. Dar aliatii nu dadeau ieri aceleasi semne de victorie ca liderii PSD sau cei ai PRM. Desi au catalogat situatia drept "benefica", liberalii si democratii evitau sa-si arate optimismul ca presedintii Camerelor vor fi schimbati. Doar Radu Berceanu a spus ca acest lucru se va face "dupa decizia Curtii Constitutionale si daca Coalitia va avea numarul de voturi necesar".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.