Puterea a decis sa nu-i ierte pe Nastase si Vacaroiu si nici pe presedintii de consilii judetene ai PSD. Toti vor fi schimbati din functii

Alianta D.A. a refuzat ieri oferta PSD de a astepta o decizie a Curtii Constitutionale inainte de votarea unor noi presedinti ai parlamentului, in schimbul adoptarii rapide a Regulamentului. Consiliul National de Conducere al Aliantei si-a reafirmat si intentia de a schimba presedintii PSD de consilii judetene, acolo unde coalitia detine majoritatea, imediat ce legea o va permite.

Deciziile Aliantei au fost acceptate si de liderii PD, desi presedintele Traian Basescu pledase, saptamana trecuta, pentru acceptarea ofertei PSD si ceruse mentinerea in functie a presedintilor consiliilor judetene pana in 2008. Liderul PD Emil Boc a afirmat, dupa sedinta Aliantei, ca PD se pronuntase asupra acestor chesiuni inainte de pozitiile publice ale presedintelui. "Sunt situatii in care punctele noastre de vedere nu coincid", a spus Boc.

Aliatii forteaza procedura

Liderii Aliantei si-au fixat un nou termen - 28 octombrie - pentru adoptarea Regulamentelor celor doua Camere. Potrivit ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, Alianta va incerca sa obtina un vot final asupra Regulamentelor pe 28 octombrie, indiferent de stadiul in care se va afla la acea data dezbaterea acestora in parlament. Procedura ar fi inedita, pentru ca toate actele normative sunt adoptate de parlament numai dupa votarea fiecarui articol in parte.

Totusi, dupa cum ne-a declarat candidatul Aliantei pentru postul de presedinte al Senatului, Radu Berceanu, majoritatea parlamentara va invoca faptul ca Regulamentul nu este o lege, ci o hotarare care, din punct de vedere formal, are un singur articol. Acest articol precizeaza doar ca Senatul, respectiv Camera Deputatilor, hotaraste adoptarea unui nou regulament.

In replica presedintele PSD sustine ca ideea de a vota regulamentele fara dezbateri este "un vis erotic al unor tineri politicieni din Alianta". El spune ca acest lucru nu este posibil conform regulilor parlamentare. "Sunt fanteziile unor neaveniti", a punctat Geoana.

Pesedistii din teritoriu au zilele numarate

Liderii Aliantei au hotarat ieri sa ceara senatorilor coalitiei votarea unei propuneri legislative care permite schimbarea presedintilor consiliilor judetene cu jumatate plus unu din voturi, fata de doua treimi, cum prevede actuala Lege a administratiei publice locale. Propunerea, initiata de deputatul PD Ioan Oltean, a trecut deja de Camera Deputatilor si urmeaza sa primeasca votul final la Senat. Ea a fost retrasa de pe ordinea de zi dupa ce ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, anuntase ca va promova un pachet legislativ mai amplu, care va modifica cinci legi din domeniul administratiei publice locale.

PSD reincepe razboiul de gherila

In replica la ambitia Aliantei de a termina repede Regulamentul, Miron Mitrea (PSD) a amenintat cu reinceperea "razboiului de gherila". El a mentionat si unul dintre instrumentele de razboi ale PSD-ului: motiunile simple

De altfel, in cursul zilei de ieri, PSD a anuntat depunerea motiunii "Painea anului 2006, in prag de a fi compromisa". Pe de alta parte, conducerea Camerei a stabilit ca programul de plen se va termina zilnic la ora 23.00. Deputatii coalitiei au impus un orar extenuant pentru deputati. In fiecare zi de la 8.30 la 23.00, cu exceptia zilei de joi.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.