Contractele de publicitate guvernamentala acordate in 2001-2004 au determinat o atitudine binevoitoare din partea unei categorii a presei fata de partidul aflat la guvernare, iar rezultatul alegerilor putea fi altul daca electoratul nu se baza pe propriile perceptii, considera premierul Calin Popescu Tariceanu.

El a afirmat, duminica, in emisiunea "Pro Vest" de la PRO TV, ca fondurile publice alocate presei timp de patru ani prin aceste contracte de publicitate au permis ca peste multe afaceri dubioase "sa fie asternuta tacerea", chiar daca au existat si cazuri de publicare a unor articole privind acte de coruptie.

Premierul a amintit atat de raportul Comisiei Europene din decembrie 2004, care indica "o situatie anormala" a mass-media din Romania, cat si de evaluarea realizata de autoritati, conform careia fosta putere a cheltuit circa 62 milioane de euro prin contractele de publicitate acordate in perioada 2001-2004.

Astfel de contracte erau incheiate - din dorinta unei "relatii amicale" cu presa - si de catre companiile care ocupau o pozitie de monopol pe piata si nu aveau nevoie de publicitate in lipsa concurentei, a aratat seful guvernului.

Intrebat daca lasa sa se inteleaga ca presa a fost platita de fostul guvern pentru a "asterne tacerea" asupra unor situatii, Tariceanu a precizat ca nu ar dori sa foloseasca acest termen, dar ca publicitatea guvernamentala a determinat, in multe cazuri, o atitudine binevoitoare din partea presei.

"Senzatia mea inainte de alegerile din 2004 a fost ca s-a incercat inducerea unei impresii mult mai favorabile despre PSD decat era realitatea. Perceptia la nivelul alegatorilor s-a bazat pe multe lucruri, care erau dincolo de ce prezenta presa, pentru ca daca ar fi fost dupa unele prezentari din presa si daca oamenii nu ar fi avut si percepetiile lor proprii, venite din viata cotidiana, probabil ca PSD ar fi avut sanse mai bune sa castige", a adaugat Tariceanu.

El a aratat ca, in prezent, fondurile publice pentru publicitate sunt folosite intr-un mod transparent si doar pentru actiuni de interes national.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.