Ludovic Orban l-a pus la zid pe presedinte, iar Calin Popescu-Tariceanu a respins propunerea sa de a astepta verdictul Curtii Constitutionale inainte de a-i schimba pe Nastase si Vacaroiu

Atac fara precedent la adresa presedintelui Basescu venit chiar din partea unui fost partener de Alianta. Ludovic Orban, lider al PNL Bucuresti, s-a dezlantuit ieri impotriva lui Basescu, somandu-l in cele din urma pe seful statului sa se supuna hotararilor Aliantei. Circa 15 minute cat a durat discursul, Orban i-a ridicat in picioare pe liberalii veniti sa asiste la alegerile din organizatia Arges a partidului.

Criticat pentru mentinerea sefilor SRI si SIE

"Vreau sa va spun ca nu o sa fie foarte comod ce o sa spun nici pentru unii dintre colegii mei, nici pentru cei din coalitie si, in special, pentru un domn care s-a dus a 13-a oara la podul de la Maracineni", avea sa previna Orban asistenta intr-un moment in care nimeni nu se astepta la ceea ce avea sa urmeze. Bazat pe "sfidarea" pe care o indura PNL acum de la niste oameni care si-au batut joc de ei inainte de alegeri, Orban a atacat voalat presedintia.

"Ne sfideaza procurorul general, care se plange de presiuni politice. Nu-i este rusine unui astfel de individ care cu mana la chipiu executa toate ordinele marsave ale partidului de guvernamant? Suntem sfidati de seful SRI, fost deputat PDSR, numit de PSD, care isi mentine functia si nu inteleg de ce. Nu e nici specialist, nu a reusit sa faca nimic. Cine il mentine in functie pe acest domn? Cine il mentine in functie pe domnul Fulga (SIE), care mi-a fost profesor de socialism stiintific la facultate, in Brasov?", a tunat Orban, in aplauzele salii. Aceste intrebari retorice aparent aveau un singur numitor comun: trimiteau la Traian Basescu.

"Sa nu se mai ocupe de baloane de sapun"

"Nu pot sa inteleg niste lucruri care deja ma pun pe ganduri. Alianta hotaraste ca este o prioritate schimbarea presedintilor celor doua Camere si vine Basescu si, pe scarile avionului, spune ca nu e o prioritate. Am hotarat la fel si la consiliile judetene. Traian Basescu spune ca nu trebuie schimbate regulile in timpul mandatului. Nu vom accepta niciodata acest punct de vedere. Vom face totul ca sa-i schimbam pe acesti oameni pe care i-am acuzat patru ani de zile ca sunt baronii judetelor. Pana si seful SPP este in continuare aghiotantul lui Ion Iliescu!!", striga Orban cat il tineau plamanii.

Cei aproximativ 400 de membri PNL prezenti in sala asteptau cu sufletul la gura. "Opinia mea este ca PNL trebuie sa-i solicite sa se alinieze deciziilor Aliantei, sa nu se mai ocupe de baloane de sapun pe care sa le arunce fara niciun fel de legatura cu politica Aliantei. Daca nu va accepta acest lucru, sunt convins ca PNL trebuie sa-si pregateasca un candidat la presedintia Romaniei", a punctat Orban, intr-un ropot de aplauze.

Mandru de el, liderul de la Bucuresti a multumit salii si s-a retras la masa unde, la doua scaune de el, Tariceanu, incruntat, isi freca nervos mainile.

Tariceanu il faulteaza indirect pe presedinte

"Am ascultat aceste cuvantari inflacarate si sunt obligat sa fac un comentariu. Nu sunt pasionat de fotbal, dar prima data cand m-am dus la stadion auzeam o strigare... pe iei, pe iei... stiti voi mai departe", a spus Tariceanu spre deziluzia salii. El a explicat apoi tacticos cum pretuieste Alianta si ca PNL nu guverneaza singur.

Chiar daca indirect, premierul i-a dat si el o replica lui Traian Basescu. El a mentionat ca nu este dispus sa faca niciun compromis cu PSD pe marginea regulamentelor celor doua Camere. "Nu sunt de parere ca este necesara acordarea celor 15 zile pentru sesizarea Curtii Constitutionale. Nu avem de ce sa facem compromisuri pe aceasta tema", a spus Tariceanu.

Porumbelul lui Boureanu

Spectacolul nu s-a limitat doar la discursul lui Orban. Deputatul de Arges, Cristian Boureanu, cunoscut pentru conflictele sale din ultima vreme cu Calin Popescu-Tariceanu, a luat si el cuvantul. "Daca cineva din PNL sau din PD, inclusiv Traian Basescu, crede ca poti conduce o tara de unul singur, sa ia ultimul sondaj de opinie si sa-l citeasca de trei ori. Suntem condamnati sa fim impreuna", exersa si Boureanu un ton mai critic. Ceea ce avea sa-l scoata din sarite pe Tariceanu a fost porumbelul lui Boureanu, o "metafora a puterii" care viza si conducerea PNL. De la tribuna, el a spus care este asemanarea dintre un porumbel si un politician: "Amandoi, cand sunt aici, in fata dvs., va mananca din palma, insa cand sunt acolo sus sec... pe voi".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.