Dreapta ungara vrea monitorizarea severa a tarii noastre in vederea integrarii in Uniunea Europeana

Desi Romania este apreciata pe plan extern de modul cum gestioneaza relatia cu minoritatile nationale, in special cu cea maghiara, politicienii maghiari fabuleaza de fiecare data cand prind ocazia despre falsa problema a nerespectarii drepturilor minoritatilor in Romania. Presedintele FIDESZ, Viktor Orban, a declarat ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (UE) trebuie sa fie conditionata de autonomia Tinutului Secuiesc. Mai mult, Orban a spus ca Romania trebuie monitorizata sever in vederea integrarii in UE.

Aflat la Oradea impreuna cu radicalul LaszloTokes, fostul premier ungar Viktor Orban s-a declarat dezamagit de faptul ca Ungaria a devenit, dupa Slovacia, a doua tara al carei Parlament a ratificat acordul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana (UE), informeaza Mediafax. "A fost un pas pripit al puterii de la Budapesta", a spus Orban, motivand prin faptul ca "nu exista dovezi ca Romania indeplineste conditiile de integrare in UE sub aspectul politicii fata de minoritati".

El a adaugat ca "nu prin politica de vitrina trebuie sa obtina Romania aderarea la Uniunea Europeana". Fostul premier ungar a mai subliniat ca este "cu totul de acord" cu episcopul Laszlo Tokes, care a spus ca natiunea maghiara a ratat doua sanse de a impune Romaniei sa acorde autonomia maghiarilor din Transilvania. "Prima, inaintea acceptarii Romaniei in Parlamentul Europei, iar a doua, inaintea primirii Romaniei in NATO", a spus Tokes.

Orban a afirmat ca, daca va castiga anul viitor alegerile parlamentare din Ungaria, FIDESZ va repune in discutie problema dublei cetatenii pentru maghiarii din Transilvania. "Trebuie sa respectam vointa cetatenilor maghiari care au votat in favoarea dublei cetatenii si care au fost numeric superiori celor care s-au opus", a explicat Orban cu referire la referendumul din Ungaria invalidat anul trecut din cauza absenteismului masiv.

Liderul FIDESZ a aprecizat, totusi, ca acordarea cetateniei ungare pentru romanii de etnie maghiara va fi favorizata de viitoarea aderare a Romaniei la UE, intrucat "maghiarii vor putea sa-si apere drepturile la Bruxelles, uzand de calitatea lor de cetateni europeni". Viktor Orban si Laszlo Tokes si-au declarat intentia de a solicita monitorizarea severa a Romaniei in privinta drepturilor minoritatii maghiare.

Tokes a declarat ca "Guvernul de la Budapesta trebuie sa se ocupe de problema romanizarii, nu doar a Tinutului Secuiesc, ci a tuturor tinuturilor locuite de maghiari in Transilvania, problema care a luat proportii nemaiintalnite pe linie administrativa si bisericeasca". Pe de alta parte, despre sedinta comuna a guvernelor roman si maghiar programata pentru saptamana viitoare la Bucuresti, fostul premier Viktor Orban a declarat ca asteapta de la guvernantii ungari sa puna in discutie trei lucruri: infiintarea unui consulat maghiar la Miercurea Ciuc, construirea Autostrazii Bors-Brasov si acordarea autonomiei pentru maghiarii din Transilvania.

Autonomia pasilor marunti

Deputatul UDMR de Covasna, Marton Arpad, a declarat, ieri, ca proiectul de lege al Consiliului National Secuiesc (CNS) respins de Camera Deputatilor nu poate fi acceptat din punct de vedere juridic, dar Uniunea nu poate fi de acord cu motivul pentru care a fost refuzat. Camera Deputatilor a respins, miercuri, proiectul de lege al CNS privind statutul de autonomie a Tinutului Secuiesc, majoritatea deputatilor, cu exceptia celor din UDMR, sustinand ca proiectul este "anticonstitutional". "Nu putem accepta ca in acest raport se subliniaza ca autonomia teritoriala este anticonstitutionala sau nu poate fi una etnica", a declarat deputatul UDMR.

El a explicat ca autonomia teritoriala nu poate fi construita decat exclusiv pe unitati administrative existente deja in Romania, deci pentru a obtine autonomia Tinutului Secuiesc ar fi nevoie de modificarea Constitutiei si de organizarea unui referendum pentru a cere opinia locuitorilor legata de hotarele unitatilor administrative. Deputatul UDMR a spus ca aceasta saptamana a fost istorica pentru viata politica din Romania, deoarece in urma cu 15 ani, chiar si in urma cu zece ani, nu se putea discuta despre autonomie sau despre un statut al minoritatilor nationale pe tonul pe care au fost dezbatute cele doua proiecte de legi, respectiv al minoritatilor nationale in Senat si al autonomiei Tinutului Secuiesc in Camera Deputatilor. "Denota o maturitate politica in acest domeniu", a spus Marton. Potrivit acestuia, UDMR are o alta viziune decat CNS despre modul in care se poate obtine autonomia teritoriala.

"Proiectul de lege al CNS privind autonomia Tinutului Secuiesc nu este bun, si nu vorbesc despre idee, ci despre mecanisme", a spus Marton Arpad, care a precizat ca in prealabil trebuie sa existe un sistem in Romania pe care sa poata fi construita ulterior autonomia teritoriala. In opinia deputatului UDMR, este nevoie de o descentralizare puternica a administratiei publice locale, o reforma care sa duca la o autoguvernare reala, respectiv de reorganizarea actualelor regiuni economice de dezvoltare, si numai "dupa acesti pasi" poate fi elaborat un proiect de lege privind autonomia teritoriala.

'Discriminare pozitiva dubla in Mures-HarCov>>

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda preconizeaza reimpartirea tarii in 15 regiuni, dintre care una cu majoritate maghiara si in care romanii, minoritari numeric, sa beneficieze de discriminare pozitiva. Senatorul a declarat, ieri, la seminarul "Forme ale autonomiei si lectiile invatate din implementarea lor", desfasurat la Targu Mures, ca in Romania de acum judetele sunt prea mici, iar regiunile economice, mult prea mari. In opinia acestuia, ar trebui create noi unitati administrativ-teritoriale "mai mari decat judetele si mai mici decat actualele regiuni de dezvoltare", care sa dispuna de corpuri legiuitoare si autoritati legislative proprii.

"Din cele 15 astfel de unitati administrativ-teritoriale, una ar fi cu majoritate ungureasca - Harghita, Mures, Covasna. In restul, minoritatea maghiara este sub 10 la suta. In aceasta unitate ar exista o minoritate numerica romaneasca. Eu as aplica aici principiul 'autonomie la autonomie>>", a explicat Frunda conceptul de discriminare pozitiva. Partidul Conservator (PC) a propus ca, in judetele unde sunt minoritari, romanii sa fie reprezentati in consiliile judetene si locale indiferent de procentul pe care-l obtin in alegeri partidele romanesti.

Marko vrea casta pentru maghiari

Presedintele Uniunii, Marko Bela, a apreciat, zilele trecute, ca ar fi "o bizarerie" introducerea in statutul minoritatilor a unor prevederi privind reprezentarea romanilor din judetele in care sunt minoritari. El a atacat partidul condus de Dan Voiculescu, spunand ca reprezentantii PC "au devenit peste noapte mari aparatori ai intereselor nationale". La randul lui, Demeter Janos, presedintele Consiliului Judetean Covasna, a declarat ca propunerea conservatorilor este in contradictie cu normele europene. El a precizat ca solicitarea PC nu poate fi acceptata deoarece consilierii locali si judeteni sunt alesi, si nu numiti in functie, prin urmare este un drept al comunitatii locale sa aleaga pe cine vrea in consiliile locale si judetene.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.