Alianta PNL-PC va sustine, atat in ipoteza alegerilor prezidentiale la termen, cat si a celor anticipate, un membru al PNL, se stipuleaza in protocolul de functionare a Aliantei, semnat luni.

Protocolul prevede ca decizia de desemnare se supune validarii organismelor statutare competente ale PNL si PC, in conformitate cu procedurile statutare ale fiecarui partid si ca, din momentul validarii, candidatul este reprezentantul Aliantei si al ambelor partide in cursa prezidentiala, relateaza MEDIAFAX. [PNL si PC au devenit Alianta de Centru-Dreapta]

Coordonatorul campaniei electorale este desemnat de catre candidatul prezidential, iar echipa centrala de campanie este numita de CNC cu acordul candidatului si consultarea coordonatorului campaniei, se mai precizeaza in protocol.

Totodata, protocolul semnat prevede ca CNC va desemna un mandatar financiar al campaniei prezidentiale, cu acordul candidatului si consultarea sefului de campanie. Bugetul se constituie in proportii de cate o treime prin contributii ale celor doua partide componente ale aliantei si ale candidatului la functia prezidentiala, se mai stipuleaza in protocol.

  • Premierul aliantei PNL-PC, desemnat de partidul cu cei mai multi parlamentari, daca nu exista acord

Candidatul Aliantei PNL-PC pentru postul de prim-ministru se desemneaza de catre partidul cu cel mai mare numar de parlamentari, in cazul in care Consiliul National de Conducere (CNC) nu ajunge la un accord, se stipuleaza in protocolul de functionare a Aliantei PNL-PC.

Protocolul prevede, totodata, ca ponderea celor doua partide in Guvern se stabileste proportional cu numarul de parlamentari alesi ai fiecarui partid component al Aliantei, insa fara a putea considera pentru PC un numar de parlamentari mai mic de 21, potrivit MEDIAFAX.

PC va detine in Guvern un numar de ministri conform numarului de parlamentari alesi insa nu mai putin de un ministru detinator al unui portofoliu, se arata in protocol.

Protocolul prevede, totodata, ca, in cazul in care structura Guvernului va contine functii de viceprim -ministru, fiecare partid va desemna cate un viceprim - ministru in plus fata de ponderea calculata conform numarului de parlamentari alesi.

Citeste si:
Premierul Morawiecki solicită acordarea rapidă a statutului de...
Premierul Morawiecki solicită...

Cele doua partide membre ale aliantei vor desemna secretari de stat, conducatori de agentii guvernamentale si persoane care urmeaza sa ocupe functii asimilate acestora conform numarului de parlamentari alesi, iar propunerile se fac cu acordul ministrului desemnat care coordoneaza domeniul respective, se arata in protocol.

Protocolul prevede si faptul ca cele doua partide vor sustine pentru functii din structurile Guvernului in teritoriu candidaturi conform ponderii celor doua partide din fiecare judet, respectiv Municipiul Bucuresti, iar ponderea se stabileste prin raportul numarului de voturi obtinute de fiecare partid la alegerile locale pentru lista de candidati pentru Consiliul Judetean, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.