Romania a stiut de demersurile diplomatice ale Frantei si de intentia de a cere amanarea aderarii Romaniei la Schengen si a incercat sa isi previna partenerii europeni prin declaratia din Consiliul European a presedintelui Traian Basescu

"Romania a stiut de demersurile diplomatice ale Frantei si de intentia de a cere amanarea aderarii la spatiul Schengen. Romania a incercat sa isi previna partenerii europeni prin declaratia din Consiliul European a presedintelui Traian Basescu", au declarat, pentru MEDIAFAX, surse diplomatice.

Potrivit surselor citate, Romania a indeplinit toate criteriile si de aceea "nu accepta faptul ca se ascunde motivul adevarat al amanarii si nici faptul ca acum se incearca discreditarea tarii de catre state membre care, atunci cand au interesul, invoca cu o frecventa ridicata principiul solidaritatii".

"Romania este un partener corect. Credem ca principiile sunt extrem de importante in functionarea Uniunii si ele nu trebuie abandonate, cu riscul de a crea precedente periculoase pentru orice tara membra", au mai spus aceleasi surse.

Presedintele Traian Basescu a declarat, in 17 decembrie, la Bruxelles, la finalul lucrarilor Consiliului European de iarna, ca a afirmat, la summit, ca Romania nu accepta obligatii suplimentare in ceea ce priveste intrarea in Schengen si ca nu vrea sa fie victima colaterala a ceea ce nu merge bine in UE in prezent.

Seful statului a declarat, joi seara, la TVR 1, ca s-ar fi asteptat ca presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si cancelarul Germaniei, Angela Merkel, sa-l avertizeze cu privire la opozitia celor doua tari referitoare la aderarea Romaniei in spatiul Schengen.

"Peste noapte si fara avertisment, macar ma asteptam ca unul din colegii mei din Consiliu (European - n.r.), ori domnul presedintre Sarkozy ori doamna cancelar Merkel sa spuna: uite, domnule presedinte, noi vom fi impotriva"
, a declarat Traian Basescu.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Basescu a afirmat totusi ca nu poate sa ignore faptul ca, deocamdata, exista doar scrisoarea a doi ministri, francez si german, pe tema aderarii la Schengen. "Sefii celor doua state nu s-au pronuntat", a precizat seful statului.

Ministrii de Interne ai Frantei si Germaniei au transmis CE o scrisoare prin care se solicita amanarea aderarii Romaniei, dar si a Bulgariei, la Schengen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.