Mircea Geoana nu mai vrea sa imparta puterea in partid cu fostul prim-ministru

Mircea Geoana, presedintele PSD, si Ioan Rus, liderul "grupului de la Cluj", pregatesc debarcarea lui Adrian Nastase din functia de presedinte executiv al partidului. Pentru a-si atinge scopul, cei doi mizeaza pe convocarea unui congres extraordinar. Functia lui Nastase este vanata de Ioan Rus, care se vrea si premier in caz ca PSD va reveni la putere.
Ieri, Geoana a fost destul de transant: "Daca voi simti sau vom simti nevoia, nu vom ezita sa apelam la un congres extraordinar".

Avandu-l de partea sa pe Mircea Geoana, Ioan Rus vaneaza postul de presedinte executiv al PSD

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a anuntat ieri ca decizia convocarii unui congres extraordinar va fi luata in cadrul unui Consiliu National al partidului, care va avea loc in luna decembrie. "Lucrurile vor fi analizate cu foarte multa responsabilitate. In acest moment nu exista o decizie oficiala a partidului cu privire la convocarea unui congres extraordinar. Daca voi simti sau vom simti nevoia, nu vom ezita sa apelam la un congres extraordinar", a spus Geoana. El a precizat ca o echipa de specialisti a PSD va analiza, in perioada urmatoare, modificarile ce pot fi aduse statutului partidului.

Organizarea unui congres extraordinar inainte de termen este foarte probabila. Potrivit unor surse din PSD, toti liderii importanti isi doresc un congres extraordinar, pentru ca nimeni nu este multumit de configuratia actuala a structurii de conducere. Inclusiv Adrian Nastase vrea reunirea forului suprem de conducere, desi acesta a sustinut in urma cu doua zile ca nu se impune convocarea unui congres spontan inainte de data stabilita in aprilie anul acesta, adica 2007. Sursele citate ne-au declarat ieri ca actualul lider al PSD, Mircea Geoana, isi doreste un congres extraordinar pentru a modifica statutul partidului si pentru a impune in viitoarea configuratie ca alegerea conducerii sa se faca din patru in patru ani, si nu la fiecare doi ani, cum se intampla, teoretic, in acest moment. Pe de alta parte, el vrea sa aiba, in calitate de lider al PSD, puteri sporite astfel incat sa poata renunta la personajele incomode sau controversate mult mai usor.

Primul pe lista neagra a lui Geoana este vesnicul inamic din PSD, Dan Ioan Popescu, liderul filialei bucurestene a partidului.

Rus vrea garantii ca va fi premier

Pe de alta parte, actualul lider al PSD vrea ca un eventual congres extraordinar sa-i consolideze relatia cu liderul grupului de la Cluj, Ioan Rus, din ce in ce mai nemultumit de prestatia celui pe care l-a ajutat sa castige sefia partidului. Pentru aceasta, Geoana ar renunta cu draga inima la presedintele executiv Nastase. Sursele citate sustin ca Rus, la randul sau, vrea si el mai mult si, in special, scaunul lui Nastase, plus asigurari ca va fi premier intr-un eventual viitor guvern PSD.

Pe de alta parte, se pare ca si Nastase vrea un congres extraordinar si, dorind sa speculeze proasta prestatie a lui Geoana in fruntea partidului, pentru a candida si el la functia de presedinte, de aceasta data fara resentimente si fara sa mai aiba datorii morale fata de nimeni. La randul sau, baronul de Bacau Viorel Hrebenciuc, intrat intr-un con de umbra in ultimul timp si nemultumit ca nu mai poate face nicio miscare, cutreiera destul de mult in ultima vreme organizatiile, unde "predica" pentru provocarea unui congres extraordinar, ne-au mai spus sursele citate. Nici Ion Iliescu nu ar spune "nu" unui congres extraordinar, mai ales ca nu a exclus varianta de a candida din nou pentru functia suprema in partid.

Congres extraordinar, la inceputul anului 2006

In alta ordine de idei, ipoteza unui congres extraordinar inainte de termen in PSD se vehiculeaza de cateva saptamani bune printre pesedisti. Ideea a pornit, fara nicio indoiala, din sanul grupului de la Cluj, din ce in ce mai dezamagit ca acela pe care l-a ajutat sa castige sefia partidului, in speta Geoana, face mai mult rau formatiunii decat sa o ridice. In conditiile in care anul acesta, in luna decembrie, se vorbeste despre o reuniune a consiliului national, iar acesta este singurul abilitat sa convoace congresul, este de asteptat ca reuniunea forului suprem al PSD sa aiba loc la inceputul lui 2006. De altfel, Geoana a recunoscut recent, intr-o discutie neoficiala cu ziaristii, ca si-ar dori congres extraordinar pentru modificarea statutului in 2006.

Iliescu va candida doar daca va fi "sensibilizat de ceva"

Senatorul PSD Ion Iliescu nici nu exclude, dar nici nu accepta pentru moment ideea de a candida la functia de lider al partidului, in eventualitatea unui congres extraordinar. "Nu vreau sa ma amestec. Acum sunt in afara proiectului, astept sa vad cum vor evolua lucrurile", a spus, ieri, Iliescu. El ar putea candida, conform propriilor declaratii, "doar daca va fi sensibilizat de ceva". "Altfel, pozitia mea ramane ferma, de a renunta la orice functie. Nu mai am niciun fel de apetit, dar raman sensibil la problemele de partid", a adaugat Iliescu.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.