De la Roma, premierul Tariceanu ii explica lui Basescu ca bani mai multi se pot obtine doar prin noi cresteri de impozite.

Amenintari cu nepromulgarea bugetului si critici pentru prestatia in chestiunea gripei aviare. Prezent marti, seara, la o emisiune a postului public de televiziune, presedintele Traian Basescu a continuat sa-si exprime nemultumirile fata de Executiv.

El nu s-a sfiit sa-l critice pe ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, pentru ca a panicat populatia in chestiunea gripei aviare. "Cred ca s-a exagerat foarte mult din punctul de vedere al alertei induse in populatie si va pot spune ca, din data de 7 octombrie (prima aparitie a suspiciunii de gripa aviara - n.red.), mananc zilnic carne de pasare", a spus Basescu, luat de val, si fara sa ia in considerare ca aceasta afirmatie este destul de riscanta si poate crea mari probleme autoritatilor in zonele de carantina, unde, oricum, reactia populatiei e din ce in ce mai putin rationala. Presedintelui nu i-a placut "tonul alarmist" al ministrului si faptul ca acesta "vorbea alta limba" decat colegul sau de la Sanatate, Eugen Nicolaescu. In final, Basescu a admis ca Guvernul s-a descurcat, totusi, bine si ca masurile pe care le-a luat au fost corecte.

Presedintele i-a dat din nou peste mana premierului Calin Popescu Tariceanu, pretextul fiind demisia ministrului Educatiei, Mircea Miclea. Basescu i-a reprosat lui Tariceanu ca a uitat promisiunile din campanie, cand amandoi criticau PSD pentru ca nu voia sa dea bani invatamantului. "Guvernul provine dintr-o Alianta care a castigat alegerile spunand ca va loca 6% din PIB pentru Educatie. Sigur, probabil nu din primul an, dar trebuia sa dai un semnal si sa nu fie rezervat Educatiei un buget mai mic decat anul trecut". Desi a sustinut ca Miclea s-a cam grabit cu demisia, Basescu s-a declarat de partea acestuia, "pentru ca reforma din invatamant se face cu bani".

Si, pentru ca tot se afla la discutii despre buget, presedintele a facut public ceea ce spusese, in urma cu doua saptamani, la o intalnire cu PD: faptul ca nu va promulga proiectul de buget, daca acesta nu va reflecta promisiunile electorale ale Aliantei. "Va asigur ca nu voi promulga Legea bugetului de stat, daca nu va fi un buget care sa reprezinte prioritatile cu care Alianta si eu, care am condus Alianta in alegeri, am castigat alegerile. Il voi trimite inapoi la Parlament. Sigur, conform Constitutiei, pot sa-l trimit o singura data, dupa care, daca Parlamentul il voteaza din nou, trebuie sa-l promulg. Asta este Constitutia! Dar nu voi fi un presedinte care nu se va manifesta vizavi de buget!", a promis Traian Basescu.

El a solicitat Guvernului sa reanalizeze resursele bugetare pe care le-a alocat, pentru 2006, Educatiei, fara sa dea si indicatii de unde ar putea fi luati banii care sa mearga la invatamant. Pe de alta parte, presedintele a lasat sa se inteleaga ca Mircea Miclea nu va reveni asupra demisiei, asa cum spera liderul pedist Emil Boc.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.