Buget, petrol, servicii secrete, parlament unicameral, referendum...

Ca de fiecare data cand acorda un interviu, presedintele Traian Basescu a reusit, marti seara, intr-o emisiune moderata de sefa stirilor din Televiziunea Romana, Rodica Culcer, sa lanseze o serie de idei care, cu certitudine, vor starni multa agitatie in lumea politica si nu numai.

Seful statului a vorbit foarte calm, de multe ori zambitor, chiar si cand a atacat subiecte delicate. Iar acest gen de subiecte au fost destule, aduse in discutie fie de moderatoare, fie chiar de el: serviciile secrete si infiintarea comunitatii de informatii, legea bugetului (pe care a amenintat ca nu o va promulga daca nu respecta promisiunile din campanie), reforma clasei politice si referendumul pe tema parlamentului unicameral, relatiile cu PD, PNL si premierul Tariceanu, grupurile de interese din jurul guvernului si modul cum acestea manipuleaza mass-media, accizele la tigari si pretul combustibililor, iesirile publice si actiunile presedintelui, criticate sau aprobate etc.

Presedintele a laudat si a criticat ministri si ziaristi, a facut analize si a prezentat diverse aspecte ale vietii publice, din punctul sau de vedere, si nu s-a sfiit sa lanseze amenintari destul de fatise la adresa celor care ar indrazni sa i se puna in cale. Chiar daca in finalul discutiei de la televiziunea publica Traian Basescu a avertizat ca nu-l intereseaza cat de mari sunt valurile pe care le provoaca declaratiile sale, in zilele urmatoare, ecourile nu se vor stinge usor.

In stilul sau caracteristic, Basescu a calcat, din nou, multe bataturi, lansand o serie de afirmatii care sunt de natura sa supere oameni importanti: parlamentari, ministri, sefi de companii din domeniul petrolier sau al prelucrarii tabacului, magistrati si ziaristi. Si a facut acest lucru constient de reactiile care vor urma. "Eu m-am angajat ca in acest mandat sa nu fac compromisuri cu nimeni - nici cu presa, nici cu grupuri de interese, nici cu guvernul, nici cu partidul din care provin, nici cu alianta din care provin; nu voi face compromisuri. Indiferent care sunt costurile", a avertizat seful statului.

Ca un Hammurabi modern, Traian Basescu pare a-si fi definitivat "codul" de legi si reguli. Emisiunea la care a fost invitat marti seara, la o ora de maxima audienta, a ilustrat chiar conceptul stabilit in urma cu mai bine de patru mii de ani de regele babilonian: "legile trebuie sa aduca binele poporului si sa-l opreasca pe cel tare de a-l vatama pe cel slab".

Presedintele a dovedit, inca o data, ca nu are nici un fel de inhibitii, abordand cu aceeasi placere si dezinvoltura subiecte extrem de diverse, de la bugetul tarii la presa si de la parlamentul unicameral la gripa aviara. Basescu a vrut sa dea impresia ca este foarte bine informat si ca se pricepe la toate si, mai ales, ca se implica personal pentru bunastarea poporului. "Eu nu voi fi un presedinte care sa doarma la Cotroceni. Voi fi un presedinte activ, care va monitoriza tot timpul institutiile statului, sa realizeze programul cu care s-au castigat alegerile", a sus presedintele inca de la inceputul discutiei cu Rodica Culcer.

Basescu si-a facut rapid o fisa a postului: "Presedintele are o responsabilitate politica uriasa, pentru ca in primul rand desemneaza premierul, in al doilea rand, place sau nu place, dupa alegeri, este cel care si-a asumat in cel mai inalt grad programul cu care formatiunea politica ajunge la guvernare", a spus el, argumentand in favoarea implicarii sale in toate problemele cotidiene. "Eu nu numai ca voi spune, dar voi face continuu presiuni pe guvern sa respecte angajamentele electorale, pentru ca este posibil sa fie respectat", a amenintat el, voalat.

De altfel, recursul la "vox populi, vox Dei" (vocea poporului este vocea lui Dumnezeu) este o constanta a discursului lui Traian Basescu inca de la investirea sa in functie. Seful statului a folosit in permanenta aceasta amenintare pentru a-i face pe politicieni, atat cei de la putere, cat si cei din opozitie, sa joace dupa cum canta el. "Singura mea arma, singurul instrument pe care il am ca presedinte este ca, dupa ce am avut o discutie, am vazut ca nu se misca lucrurile cu viteza suficienta, sa exprim si public punctul meu de vedere", a spus el marti seara. Vorbind de reforma clasei politice, el a fost si mai clar: daca politicienii i se opun, va trece peste ei. Basescu a spus direct: "(...) daca exista un blocaj al sistemului, nu voi ezita sa trec peste acest blocaj, sa ma duc la electorat, la popor. Nu voi ezita".

Leac de cojocul petrolistilor

Politicienii nu sunt singuri pe lista cu "baieti buni" a presedintelui. Sefii companiilor petroliere simt si ei respiratia lui Traian Basescu in ceafa. Un subiect atat de bun, din punct de vedere al simpatiei electorale pe care o poate aduce, pretul combustibililor nu putea sa-i scape sefului statului. El i-a chemat la ordine si le-a solicitat sa trateze problema cu cea mai mare atentie, desi, in mod normal, acesta este un atribut al ministrului economiei.

"Atat timp cat guvernul a decis ca mentine acciza la nivelul minim cerut de europeni, moral este ca si companiile petroliere sa nu-si creasca profitul profitand de faptul ca guvernul nu a accizat la limita maxima produsele petroliere", a spus Basescu. "Consider ca ei au obligatii fata de economia romaneasca", a atentionat presedintele. A avut grija sa-i "scape" si o mica atentionare: "Pentru ca v-as putea da un exemplu de reactie a unui stat care este hotarat sa-si puna ordine in problemele de petrol, in problemele de energie. Un astfel de stat poate sa faca peste noapte ca directorii companiilor petroliere sa afle cat de scump este tariful taxelor portuare in Portul Constanta ca sa aduca o nava cu titei", a sugerat Basescu o masura punitiva, daca petrolistii nu se conformeaza cererilor prezidentiale.

In finalul discutiei, Traian Basescu a mai facut o atentionare pentru toti cei care ar fi tentati sa-i interpreteze spusele: "Pe mine nu ma intereseaza ce gandesc cei care analizeaza ce spune presedintele, dar vreau ca romanii sa stie ca in spatele la ceea ce spun nu trebuie cautat nimic. Spun exact ceea ce cred ca trebuie sa spun in calitate de presedinte liber de orice obligatii. Singura mea obligatie este poporul roman, si nu altcineva".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.