Politologul francez Dominique Moisi, director adjunct al Institutului Francez pentru Afaceri Internationale, este de parere ca extinderea Uniunii Europene este mai degraba o sansa pentru europeni, care sunt astfel fortati sa-si puna intrebari despre identitatea lor. Intr-un interviu acordat Radio Europa Libera, cu prilejul Forumului 2000 de la Praga, politologul francez mai spune ca respingerea Constitutiei Europene demonstreaza ca europenii se tem de extindere.

"Cum rezolvam conflictele intr-o lume globalizata? Putem coexista? Putem combate prejudecatile ?" - acestea sunt cateva din intrebarile la care incearca sa raspunda participantii (fosti si actuali politicieni, filozofi si politologi) la editia din acest an a Forumului 2000 - organizat la Praga, la initiativa fostului presedinte ceh Vaclav Havel.

"Ar putea fi extinderea Uniunii Europene unul din raspunsurile la provocarile secolului 21? Sau extinderea ramane o strategie a elitelor politice, perceputa de cetateanul occidental mai degraba drept o amenintare? Iata ce crede politologul francez Dominique Moisi: "Cu siguranta, nu este vorba de o amenintare, ci de o sansa. Se face de fapt o dreptate istorica acestui continent. Dar este adevarat ca extinderea este perceputa, nu chiar ca o amenintare, dar ca o pierdere de identitate". Profesorul Moisi a explicat totodata in ce consta dilema identitara a "vechilor europeni": "Cred ca suntem intr-un moment de rascruce dupa 29 mai si nu-ul spus de francezi constitutiei europene si 1 iunie, odata cu refuzul olandezilor. Europenii isi pun intrebari despre esenta lor. Acum, importanta este intrebarea "cine suntem?"- o intrebare care capata si mai multa actualitate datorita faptului ca lumea si-a pierdut increderea in performantele Uniunii Europene".

La randul sau, Bronislaw Geremek, fost ministru de Externe polonez si fost consilier al presedintelui Lech Walesa, acum in Comisia de politica externa a Parlamentului European, este de parere ca, de fapt, vest-europenii nu au motive de anxietate: "Europa este dominata de frica. As atrage atentia asupra psihozei generale, cu privire la situatia politica sau economica. Dar rezultatele economiei europene nu sunt atat de proaste. Economiile marilor tari europene trec printr-o perioada de stagnare. Dar cred ca este o problema trecatoare". La randul sau, filozoful francez Andre Glucksmann, prezent si el la dezbaterile Forumului 2000 de la Praga, a tinut sa sublinieze ca extinderea Uniunii este de fapt o "reunificare": "Daca in 1949, trupele sovietice nu ocupau Polonia, Cehoslovacia si alte tari, Polonia si Cehoslovacia s-ar fi aflat cu siguranta printre tarile fondatoare ale Uniunii Europene. Asa ca nu este vorba despre extindere, este vorba despre o redefinire, despre o reunificare".

In sfarsit, politologul francez, Dominique Moisi, crede ca aceasta "reunificare" poate solutiona vechi conflicte pe continentul european reprezentand un antidot pentru conflictele interetnice: "Cred ca in ultima instanta, arma cea mai eficienta a Europei a fost momeala extinderii. Pana la urma a functionat in Balcani. Ar fi riscant sa renuntam sau sa nu mai folosim aceasta "arma". Dar este o strategie limitata. Nu putem spune lumii intregi: respectati democratia si o sa fiti admisi in Uniunea Europeana!". Politologul francez a precizat ca exista limite istorice si culturale pentru extindere.

(Interviurile din care citam au fost difuzate la Radio Europa Libera)


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.