Romania nu mai are, din 2013, capacitatea sa-si protejeze propriul spatiu aerian, din lipsa de avioane care sa inlocuiasca MiG-urile, a declarat, joi, la TVR, presedintele Traian Basescu.
Printre declaratiile presedintelui inaintea Summitului NATO, in cadrul emisiunii "Tema zilei", de la TVR, a fost mentionata si lipsa de protectie pe care Romania o va "resimti", incepand cu anul 2013, in ceea ce priveste spatiul aerian. Seful statului a mentionat, raspunzand unei intrebari, ca este greu de gasit vinovati in legatura cu acest lucru, potrivit MEDIAFAX.

"Romania, din 2013, nu mai are capacitate sa-si protejeze propriul spatiu aerian pentru ca nu am fost in masura sa contractam necesarul de avioane care sa poata inlocui MiG-ul 21 Lancer. Este o realitate a noastra", a spus Basescu la TVR.

El a facut declaratia in contextul in care a spus ca SUA aloca matematic sumele asumate international pentru aparare, in conditiile in care tarile europene nu fac acest lucru.

Basescu a spus ca Romania va trebui sa recunoasca faptul ca nu poate sa-si respecte obiectivele de alocare asumate pentru modernizarea armatei.

"Niciun stat european, aproape, nu mai respecta angajamentele de alocare bugetara pentru modernizarea armatei", a spus Basescu.

Presedintele a spus insa ca Romania si-a respectat celelalte angajamente, cum ar fi cele legate de participarea militara in teatre de operatiuni. El a mentionat ca Romania va reglementa aceasta situatie, in ceea ce o priveste, cand se va redresa economic.

Basescu a spus ca a discutat acest lucru cu Secretarul General al NATO, iar acesta a fost in postura de a lua act, fiindca discuta cu un sef de stat.

  • Romania, deschisa ideii de crearea a unei aparari comune anti-racheta NATO-Rusia

"Noi sustinem inclusiv o formula comuna - inainte de crearea unui sistem global NATO pentru Europa - o formula comuna cu Rusia. Pana la urma, indiferent care sunt reminiscentele Razboiului Rece, fie ca sunt intr-o parte sau in alta, teama de Rusia sau Rusia - teama de NATO, va pot spune ca ambele blocuri, fie ca vorbim de Federatia Rusa, fie ca vorbim de NATO, inca nu au reusit sa scoata din programele lor definirea principalei amenintari si pentru fiecare din ele, celalalt este principala amenintare. Dar daca privim realist, dincolo de contradictiile pe care le avem, riscurile la adresa securitatii sunt similare. In niciun caz NATO nu este un risc pentru Federatia Rusa sau Federatia pentru NATO. Nimeni din statele membre NATO n-ar putea gandi un atac nuclear al Federatiei Ruse impotriva unui stat NATO sau invers", a mai explicat seful statului, in cadrul emisiunii TVR.
Citeste si:
O elevă de 14 ani, abandonată de profesoare în aeroportul din Lisabona
O elevă de 14 ani, abandonată...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.