Sora Danei Nastase, Rodica Odobescu, a fost internata in mai multe spitale, insa numele ei nu se regaseste si in documentele de arhiva ale unitatilor medicale

Evenimentul zilei" continua seria dezvaluirilor despre periplul medical din acest an al Rodicai Odobescu, cumnata lui Adrian Nastase, care dupa opt luni de concedii pe caz de boala s-a intors la Tarom, cu o sentinta judecatoreasca, pentru a-si relua postul de director general.

Puternic mediatizata, pacienta nu avea cum sa treaca neobservata in timpul internarilor din spitale precum Colentina, "Victor Babes", "Marius Nasta" sau Filaret. Suspicios, temator la auzul numelui sorei Danei Nastase, personalul spitalelor a preferat sa evite subiectul de frica unor eventuale repercusiuni. "Nu vreau sa-mi pierd locul de munca. Nu stiu nimic. Daca domnul director a semnat inseamna ca asa este", ne-a declarat o asistenta de la Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes".

Internari cu cantec

Desi in certificatele medicale emise pe numele Rodica Odobescu se specifica internarea acesteia in diferite perioade, in scriptele care ne-au fost puse la dispozitie pentru a le consulta, numele fostei directoare de la Tarom nu figureaza. Daca in ianuarie internarea lui Odobescu apucase sa se oficializeze in documente, nu mica ne-a fost surpriza sa descoperim in registrul intrarilor de la Spitalul Colentina ca internarea din martie lipsea.

Astfel, certificatul de concediu medical emis pentru spitalizarea din perioada 5 martie-20 martie, pentru diagnosticul de hemoroizi, era cel putin suspect pentru ca nu este inregistrat nicaieri in evidentele unitatii medicale. Mai mult decat atat, spitalizarea din 17 ianuarie, pe Sectia de Chirurgie, confirmata si in registrul spitalului, nu a fost inchisa, dupa cum e si firesc, printr-o externare.

La Spitalul "Victor Babes" internarea s-a facut sub parafa directorului spitalului, Petru Calistru, fost candidat la Primaria Capitalei in 2000, din partea PUR. "Internarea este musai sa fie conforma cu datele din registratura", ne-a declarat medicul de garda Mariana Homos.

Aceasta ne-a spus ca pacienta Odobescu a fost internata in Sectia de Pneumologie, insa nu am avut acces la documente deoarece "verificarea internarii este imposibila fara aprobarea domnului director".

"Nu am vazut-o la noi"

Cu toate astea, niciun angajat al sectiei nu a vazut-o anul acesta pe fosta directoare a Tarom. "O cunosc pe doamna Odobescu. Nu este cumnata lui Adrian Nastase? Nu am vazut-o anul acesta la noi in sectie", sustine L.T., o asistenta de la Pneumologie.
Medicul Mariana Homos ne-a declarat ca, in cazul tuberculozei, un pacient trebuie sa stea in carantina timp de sase luni si nu poate reveni in societate decat dupa ce primeste avizul unei comisii de specialitate, cu care se prezinta in mod obligatoriu la departamentul de resurse umane al institutiei din care face parte.

Rodica Odobescu nu a fost nici ieri mai deschisa cu presa. "Nu am comentarii sa va fac", este tot ce am reusit sa obtinem de la sora Danei Nastase.

Daca ar iesi la pensie...

Afland ca ne interesam despre o pacienta care este posibil sa sufere de TBC, personalul de la "Victor Babes" ne-a explicat care ar putea fi avantajele unui astfel de diagnostic. "Bolnavii de TBC se pot pensiona pe caz de boala, in conditii extrem de avantajoase, sau pot beneficia de un concediu de un an intreg", ne-au declarat surse din spital. Astfel, am aflat ca o persoana diagnosticata cu TBC se poate pensiona inainte de termen si poate beneficia de o pensie echivalenta cu salariul de la ultimul loc de munca.

Pro si contra

Savastica Stancu, medicul de la Dispensarul Tarom, care si-a pus parafa pe mai toate certificatele de concediu medical ale cumnatei lui Adrian Nastase, nu a fost prea comunicativa. "Eu doar am luat in considerare niste certificate medicale, asa cum se face. E vorba de secretul profesional la mijloc, nu pot spune mai multe", a declarat Stancu pentru EVZ, dupa care a inchis brusc telefonul.

Sub protectia anonimatului, unul dintre medicii care au tratat-o pe Rodica Odobescu la Spitalul Filaret a fost dispus sa ne dea ceva detalii despre fosta lui pacienta. "Da, doamna a fost internata sub supravegherea mea, pentru un bilant medical. Din cate tin minte, de la mine a iesit cu TBC confirmat", a aratat medicul specializat in pneumologie.

Ana Bucur, din cadrul Departamentului administrativ al Spitalului "Victor Babes", a avut o atitudine plina de compasiune. "Daca intr-adevar a fost bolnava, pe bune, imi este mila de ea. Vad atatea persoane zilnic chinuindu-se din cauza tuberculozei, incat ma ingrozeste numai gandul, mai ales ca nu sunt medic."

Cristian Becerescu a aflat de la reporterii EVZ ca Rodica Odobescu, intoarsa saptamana trecuta in compania Tarom, inarmata cu o sentinta judecatoreasca pentru a-si reintra in atributii, este bolnava de trei luni de TBC.

"Nu am observat nimic iesit din comun. Nici o paloare sau vreun alt indiciu cum ca ar fi bolnava", sustine acesta surprins oarecum de cele aflate. Admitand ipoteza ca boala ar fi una reala, directorul delegat al TAROM isi facea probleme mai ales ca, "si anul trecut, a lipsit de la serviciu tot din motive de sanatate".

Posibile sanctiuni pentru medici

Medicii care si-au pus parafa pe certificatele de concediu medical ale Rodicai Odobescu ar putea sa aiba probleme si cu legea penala, dar si cu forul de conducere propriu, Colegiul Medicilor din Romania (CMR). Asta in cazul in care informatiile din certificatele emise pe numele rudei lui Adrian Nastase nu ar fi conforme cu realitatea. "Daca unii din medici au semnat in fals, ei vor raspunde ca orice cetatean al acestei tari", a spus Liviu Cocora, presedintele CMR.

Altfel spus, medicii ar putea fi acuzati de fals in documente oficiale, fapta prevazuta de Codul Penal si sanctionata cu inchisoarea de la trei luni la doi ani sau cu amenda penala. Pe de alta parte, in cazul in care certificatele de concediu ar fi completate cu date false, medicii risca si sanctiuni ale Colegiului Medicilor. "Documentele de care vorbiti se bazeaza, la randul lor, pe alte documente, pe care se afla alte parafe. Daca va fi cazul, se va face o ancheta si, in functie de regulamentul CMR, se vor stabili sanctiuni", ne-a declarat Mircea Cinteza, adjunctul lui Cocora si fostul ministru al sanatatii.

Certificatele medicale ale Rodicai Odobescu din 2005 perioada boala medicul specializarea spitalul

3 ian.-16 ian. boli ale aparatului respirator
17 ian.-19 ian. boli subacute ale aparatului respirator dr. Coman Tanasescu medicina interna si reumatologie Spitalul Colentina
20 ian.-31 ian. boli subacute ale aparatului respirator dr. Coman Tanasescu medicina interna si reumatologie Spitalul Colentina
1 feb.-10 feb. boli cronice pulmonare obstructive dr. Ioana Munteanu pneumologie Spitalul "Marius Nasta"
11 feb.-17 feb. boli pulmonare obstructive cronice dr. Florin Mihaltan pneumologie Spitalul Filaret
17 feb.-25 feb. boli acute ale aparatului respirator dr. Mihaela armen Carstea pneumologie C Spitalul "Victor Babes"
26 feb.-28 feb. boli acute ale aparatului respirator dr. Petru Calistru infectioase Spitalul "Victor Babes"
1 mar.-4 mar. boli acute ale aparatului respirator dr. Mihaela Carmen Carstea pneumologie Spitalul "Victor Babes"
5 mar.-20 mar. hemoroizi stadiu acut dr. Constantin Tihon chirurgie generala Spitalul Colentina
21 mar.-31 mar. boli acute ale aparatului circulator dr. Constantin Tihon chirurgie generala Spitalul Colentina
01 apr.-17 apr. flebita si tromboflebita acute dr. Constantin Tihon chirurgie generala si boli acute ale aparatului circulator Spitalul Colentina
18 apr.-30 apr. flebita si tromboflebita acute dr. Constantin Tihon chirurgie generala si boli acute ale aparatului circulator Spitalul Colentina
1 iun.-14 iun. flebita si tromboflebita subacute si boli dr. Constantin Tihon chirurgie generala ale aparatului circulator stadiu subacut Spitalul Colentina
15 iun.-30 iun. tuberculoza cronica dr. Monica Vasile medicina interna a aparatului respirator Spitalul Colentina
1 iul.-14 iul. tuberculoza cronica dr. Monica Vasile medicina interna a aparatului respirator Spitalu Colentina
21 iul.-31 iul. tuberculoza acuta dr. Mihaela Carmen Carstea pneumologiesi boli acute ale aparatului respirator Spitalul "Victor Babes"
1 aug.-19 aug. tuberculoza acuta a aparatului dr. Mihaela Carmen Carstea pneumologie si boli acute ale aparatului respirator Spitalul "Victor Babes"
1 sep.-30 sep. tuberculoza cronica dr. Felicia Runcanu pneumologie si boli acute ale aparatului respirator Spitalul "Sf. Stefan"


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.