Saptamana grea la Parlament. Alesii s-au luptat cu plictiseala legilor integrarii. Au infruntat cu stoicism desele pauze de consultari la Regulament. S-au acuzat, au urlat, dar ceea ce au facut cel mai bine a fost sa stea cu ochii in laptop si sa isi dea pasiente.

Luni dupa-amiaza. Zi grea, ora matinala. Sedinta de plen la Camera Deputatilor bate la usa. Un parlamentar isi face curaj la o gustare la bufet. Trei chiftele si vreo doi crenvursti. Nu a invatat ca nu e bine sa mananci nervos. "As da foc la Parlamentul asta!", mormaie. Ce l-o fi apucat? E satul de cele cateva zile in care trebuie sa stea de la noua dimineata la opt seara? Il plictisesc discutiile interminabile la Regulament? Sau nu are ce face in cele patru... cinci... sase... (cine sa le mai tina numarul) pauze de consultari din fiecare zi? Plictiseala e sigur. Ne convingem marti. Dimineata incepe cu o intrebare: "Ce facem azi?". Raspunsul vine instantaneu: "Repetitii". Si da-i si repeta in plenul Camerei. Se dezbat legile integrarii. Dar pe cine intereseaza?

PASIUNI

Liberalul Ioan Ghise manevreaza de zor un laptop. Daca arunci privirea, in sir indian, in spatele lui, alti cel putin doi au aceeasi preocupare. Mai sportiv, pesedistul Miron Mitrea se invarteste prin sala. Nu ca ar fi singurul, dar mai spre dupa-amiaza, cand se revine la Regulament, isi scoate si dumnealui laptopul si si-l lauda colegului Viorel Hrebenciuc. Numai liberalul Viorel Oancea face ce stie mai bine. Joaca sudoku. Ca-n fiecare zi. Ratia de literatura este astazi servita de Titu Gheorghiof. Se recita si se dedica "Miorita". Se munceste, e limpede, pe branci. Asa ca se pleaca in vreo trei pauze de consultari.

D-ALE DEPUTATILOR

Miercuri, programul incepe la 9:00, dar nu sala de sedinta e plina ochi, ci bufetul. La coada, pesedistul Alin Teodorescu ii povesteste liberalului Nini Sapunaru ca a slabit cateva kilograme (cica ar fi pe bune, nu ca procentele din sondaje), ca a auzit de regimul disociat si chiar a incercat sa citeasca si o carte… In sala, Oancea tot cu sudokul, Miron Mitrea, nervos pe colegii pesedisti ca au cerut pauza, laptopurile dau de zor pasiente... Treaba joi incepe tarziu. Deputatii se dau in stamba cu ajutorul a vreo 200 de pensionari. Unii urla de la microfon, altii, in banci, rasfoiesc ziarele, vorbesc la telefon. Pregatesc probabil ziua de vineri, cand lucreaza in comisii. Vineri insa…. Nici picior de deputat in Parlament.

Mistocareala made in Senat

O alta saptamana de discutii elevate. Cum unde? La Senat, evident, ca doar acolo se reunesc zilnic (sau aproape) alesii neamului. Si daca noi i-am trimis acolo, inseamna ca oamenii se pricep, nu? Ei, la ce?! La facut si discutat legi! A, nu? Da, aici cam aveti dreptate. Da’ macar la replici la misto se pricep. Exemplificam afirmatia cu cateva astfel de produse ale creativitatii alesilor.

DE LA EGAL LA EGAL, AMICAL

Zi de marti, sedinta de plen, plictiseala. Asta asa, de inceput, caci pe urma spiritele se incalzesc pe la PRM. Citire din Claudiu Tanasescu: "Domnu’ Hasotti poate fi comparat cu un fotbalist. Are mai multe nevroglii decat neuroni. Si daca nu stiti ce inseamna, cautati in DEX". Domnu’ Hasotti nu s-a aratat interesat nici de nevroglii si nici de DEX. Nici macar de comparatie. (In spiritul unei informari corecte, noi ne-am executat. Litera N: nevroglie = tesut conjunctiv situat intre neuroni. Aha, deci e ceva din capul domnului senator!) Nu trece mult, si Berceanu e prins in ofsaid de Funar si sanctionat verbal: "Infractorul Berceanu, care l-a lasat pe Hasotti sa voteze cu cartela sa cat timp a lipsit din sala, trebuie reclamat la Parchet". Ca intre colegi. Doua zile mai tarziu, cu sau fara legatura cu nevrogliile, liberalul Hasotti returneaza mingea in tabara peremistilor. Victima e insa Doru Bindea. Exasperat de felul in care Bindea, de la tribuna, trage de timp, Hasotti se face auzit: "Asta sa se duca dracu’ la spital! Eeeeee… Trebuie sa-l ia balamucul".

REVENIRI. TEMPORARE

Joi s-au intors euroobservatorii: mai relaxati, mai zambitori, cu aer de Bruxelles. Sau de Strasbourg, depinde de purtator. Si de abia asteapta sa plece inapoi, ca, zic ei, pe la europeni nu e ca la noi, pe malurile Dambovitei. Se vorbeste strict la obiect in plen, se respecta timpii acordati, ba au si obiceiul sa se respecte unii pe altii, parlamentarii astia europeni. Pacat ca boala asta nu se ia!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.