Vicepremierul George Copos este primul ministru de stat pentru coordonarea mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii

Mandatul sau a fost creat odata cu Guvernul Tariceanu, si presupune indrumarea activitatilor Agentiei Romane pentru Investitii Straine, Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie si a Directiei Mediului de Afaceri. Practic, aparatul de lucru al ministrului de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii a fost infiintat printr-o ordonanta de urgenta in decembrie 2004 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 11/2004 privind stabilirea unor masuri de reorganizare in cadrul administratiei publice centrale.

Acelasi act normativ legifera preluarea activitatii privind mediul de afaceri de la Ministerul Economiei si Comertului. "Pentru organizarea acestei activitati in cadrul aparatului de lucru al ministrului de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii, Secretariatul General al Guvernului preia opt posturi, functii publice, impreuna cu personalul si fondurile aferente, de la Ministerul Economiei si Comertului", se arata in actul normativ citat.

Promisiuni din Programul de guvernare: Fara birocratie

O parte dintre obiectivele ministrului de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderile mici si mijlocii se regasesc si in programele celorlalte ministere economice. Cu alte cuvinte, intre punctele trecute pe agenda lui Copos se regasesc relaxarea fiscala, obiectiv valabil si pentru ministrul Finantelor sau liberalizarea completa a pietei muncii si asigurarea libertatii contractuale in domeniul stabilirii si negocierii relatiilor de munca, teluri care apartin si ministrului Muncii. De altfel, Copos a promis inca de la inceputul mandatului ca se va implica in elaborarea unui nou cod al muncii. Adoptarea de masuri privind reducerea evaziunii fiscale este o alta tinta care se regaseste pe agenda ministrului Copos si a altor membri ai Cabinetului Tariceanu.

Prioritati pentru imbunatatirea mediului de afaceri

* Facilitatrea intrarii pe piata si a dezvoltarii firmelor

- inregistrarea prin posta simpla/electronica a firmelor;

- imbunatatirea procedurilor de luare in evidenta la administratia finantelor publice si la oficiul de munca;

- imbunatatirea obtinerii accesului la utilitati;

- imbunatatirea procedurilor de achizitii imobiliare, cadastru;

- imbunatatirea procedurii privind obtinerea autorizatiei de contructie;

- simplificarea procesului de licentiere/obtinere de permise (implementarea procedurii de aprobare tacita).

* Respectarea contractelor

- sustinerea functionalitatii curtilor comerciale;

- simplificarea procedurii de executare silita in caz de neplata;

- dezvoltarea instantelor de arbitraj.

* Imbunatatirea guvernantei corporatiste

- adoptarea de norme de conduita legate de guvernanta corporatista;

- transparentizarea raportarii financiare, a informatiilor privind actionariatul majoritar - rude, terti, beneficiari;

* Imbunatatirea procedurii de iesire de pe piata

- sustinerea implementarii legislatiei existente;

- simplificarea procedurii de lichidare voluntara si de lichidare prin faliment.

Prioritati in domeniul IMM

* reducerea costului creditelor prin imbunatatirea cadrului legislativ privind institutii financiare private adaptate nevoilor intreprinzatorilor mici si mijlocii;

* imbunatatirea relatiei dintre autoritatile statului si intreprinzatori prin simplificarea procedurilor de control si prin modificarea atitudinii fata de investitori;

* simplificarea procedurilor administrative in vederea inscrierii firmelor sau a actualizarii datelor legate de "viata" firmei;

* administrarea transparenta a utilizarii fondurilor comunitare destinate dezvoltarii IMM-urilor in Romania;

* alocarea unui "cuantum adecvat" din PIB pentru programe de pregatire a resurselor umane, marketing precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor si serviciilor;

* dezvoltarea retelei centrelor judetene de consultanta si informare pentru IMM;

* dezvoltarea unei retele a reprezentantelor teritoriale a Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Promisiuni personale: Lege pentru justificarea averilor

George Copos a promis, inca de la inceput, ca va asigura o legatura reala intre reprezentantii mediului de afaceri si guvernanti. De asemenea, afirma ca urmareste o crestere semnificativa a investitiilor straine. "Imi doresc foarte mult sa aducem investitori straini, care sunt foarte importanti. Crearea unui loc de munca <> in Romania costa 100.000 de euro. E foarte important sa cream locuri de munca si sa aducem investitori strategici", mai afirma Copos, care are in custodie si investitiile straine. Intre obiectivele pe care si le-a mai trasat ministrul pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderile mici si mijlocii se mai regaseste si o lege privind justificarea averilor.

Ce a realizat: "Regele" grupurilor de lucru

Primul pas important l-a constituit pentru mandatul lui George Copos o ordonanta de urgenta prin intermediul careia "activitatile pentru sprijinirea mediului de afaceri" au fost transferate de la Ministerul Economiei si Comertului in portofoliul sau. "Apoi am realizat imediat grupul de lucru pentru elaborarea si urmarirea planului de actiuni referitor la imbunatatirea mediului de afaceri, din care fac parte si oameni de afaceri", ne-a declarat George Copos, care poate fi considerat deja un "campion" al grupurilor de lucru, avand in vedere numarul mare de astfel de organisme prezidate de ministrul de stat.

Afinitatea lui Copos pentru grupurile de lucru poate fi motivata prin faptul ca ministrul nu are la dispozitie aparatul de lucru al unui minister. "Inainte de modificarile pe care le-am facut in luna mai la codul fiscal am reusit sa ma intalnesc cu oamenii de afaceri si sa le explic ca pentru Romania este important sa facem aceste modificari pentru ca romanii nu traiesc din venituri de pe piata de capital sau din afaceri imobiliare. De aceea cred ca modificarile aduse in cursul anului 2005 au fost unele corecte", a mentionat Copos.

Vicepremierul a sustinut, de asemenea, mentinerea cotei de 9% pentru TVA in turism, si pastrarea sistemului de impozitare actual pentru microintreprinderi. "Am zis ca ma voi bate pentru 9% TVA in turism, pentru ca Romania are nevoie de turism si de venituri din turism. Am zis ca daca se modifica TVA pentru turism nu mai am ce cauta la Guvern", a mai spus ministrul de stat (n.r. de mentionat ca vicepremierul are afaceri importante in sectorul turistic).

Punct de informare pentru investitorii straini

Urmatorul punct pe care l-a bifat George Copos pe agenda a fost constituirea Punctului National de Contact pentru aplicarea recomandarilor OCDE din Ghidul pentru Intreprinderi Multinationale. Organismul are misiunea de a solutiona eventualele probleme pe care ar putea sa le intampine societatile multinationale care vor sa investeasca pe piata romaneasca, cu institutiile statului roman.

"Este vorba despre un punct national de contact pe care eu il coordonez si din care fac parte reprezentanti ai Ministerului Finantelor, Ministerului Economiei si Comertului, Ministerului Mediului, Administratiei si Internelor si alte institutii ale statului astfel incat sa sprijinim marii investitori internationali care vin in Romania. Noi deschidem usile, ajutam investitorul si ii aratam cu ce institutii trebuie sa discute pentru fiecare problema in parte", a explicat Copos.

Vicepremierul este, de altfel, foarte multumit de rezultatele obtinute in sectorul investitiilor straine: "Sunt bucuros, in pozitia mea de om care se ocupa de investitiile straine directe, pentru ca in perioada 1 ianuarie-30 iunie s-au inregistrat peste 52 de proiecte cu o valoare care depasesc 672 de milioane de dolari, in comparatie cu 36 de proiecte in valoare de 598 de milioane de dolari anul trecut si pentru ca investitiile pe primele 7 luni au fost de 1,5 miliarde de euro. Sper ca anul acesta sa ajungem la investitii straine de 3 miliarde de euro".

De altfel, ministrul s-a implicat personal in atragerea investitiei Renault privind constructia de cutii de viteze la Pitesti. Investitia, in valoare de 215 milioane de euro, anuntata in prezenta ministrului de stat, a fost una dintre reusitele cele mai dragi ale lui George Copos. Nu a fost insa totul roz anul acesta. Autoritatile romane au pierdut cursa cu Bulgaria in ceea ce priveste compania franceza Montupet care era pregatita sa investeasca 120 de milioane de euro intr-o fabrica de componente auto la Cluj. Vicepremierul George Copos, a declarat cu acea ocazie ca francezii de la Montupet si-au schimbat destinatia din cauza managementului administrativ prost la nivel local.

"Din cauza birocratiei Romania a pierdut o investitie de 120 milioane de euro", a spus George Copos care are de altfel pe agenda sa trecuta reducerea birocratiei, ca un obiectiv important. Se pare ca autoritatile locale clujene au cerut companiei franceze doi euro pe metru patrat de teren, in timp ce bulgarii au dat terenul gratis. Prin urmare, Montupet a ales orasul Ruse, aflat la granita cu Romania.

Pentru indeplinirea obiectivelor, trasate la inceput de mandat, a mai fost infiintat un grup de lucru pentru sustinerea exporturilor, prezidat tot de ministrul de stat, care a propus Guvernului un memorandum care continea un set de masuri menite sa compenseze problemele intampinate de exportatori din cauza aprecierii leului. In memorandumul aprobat de Guvern, se prevedeau capitalizarea Eximbank cu 100 de milioane de euro din fondurile obtinute din privatizare, redistribuirea catre Eximbank a sumelor neutilizate din fondurile bugetare constituite de ministere pentru sustinerea exporturilor si modificarea legislatiei falimentului in sensul permiterii compensarii bilaterale a obligatiilor (netingul). Daca legea falimentului a fost recent promovata de Guvern, capitalizarea Eximbank nu s-a realizat inca, nefiind considerata o prioritate la rectificarea bugetara.

Aprobarea tacita

In ceea ce priveste consolidarea si stimularea afacerilor, ministrul Copos afirma ca a elaborat un Plan de actiuni pentru perioada 2005-2006, care vizeaza cresterea transparentei si eficientei dialogului Guvern - mediu de afaceri/societate civila, precum si implementarea procedurii aprobarii tacite. "Ce inseamna aprobarea tacita? Daca o societate are nevoie de o autorizatie, a depus actele si daca in 30 de zile nu primesti raspunsul se considera aprobarea luata. Eu insist foarte mult, am facut modificari ale legii, astfel incat la sfarsitul acestei luni sa o promovam. Exista vreo patru domenii in care nu va putea functiona regula aprobarii tacite, la antrepozite fiscale, in ceea ce priveste BNR, in domeniile legate de alcool si tutun", a explicat ministrul de stat.

Un alt grup de lucru infiintat sub aripa ministrului de stat este Grupul pentru evaluarea impactului actelor normative asupra IMM. "A fost sprijinita dezvoltarea capacitatii de informare si consiliere a IMM si a crescut accesul la creditare", sustine George Copos.

Initiative legislative: Lege pentru microfinantare

A promovat Legea privind societatile de microfinantare, aprobata de Guvern in aprilie. A initiat modificarea Legii 31/1990 privind societatile comerciale, in sensul prelungirii termenului pana la care poate fi modificat capitalul social al societatilor pe actiuni. A participat la grupul de lucru pentru finalizarea Legii privind evaziunea fiscala si a sprijinit redactarea si promovarea modificarilor Codului Muncii, prin intalniri si negocieri cu organizatiile patronale, sindicale si cu cele ale investitorilor straini. La negocierile privind adoptarea unui nou Cod al Muncii, Copos a avut o pozitie de mediator intre patronate si sindicate, chiar daca are el insusi afaceri importante si a fost presedinte de patronat. Au existat chiar opinii potrivit carora Copos a tinut mai degraba partea sindicatelor decat a patronatelor.

"Am lucrat intens la Legea impotriva evaziunii fiscale pentru ca ne-am spus ca vrem o societate in care societatile statului sa lucreze. Proiectul de lege a fost lucrat cu oamenii de afaceri si cu PricewaterhouseCoopers. Am lucrat foarte bine cu PricewaterhouseCoopers si apoi ne-am consultat cu oamenii de afaceri. Ministrul Justitiei a inteles ca e nevoie de o lege corecta. Am ajuns, apoi, in sedinta de Guvern si am modificat, imi aduc aminte, o singura cifra de la 50.000 la 100.000 de euro. Eram chiar fericit", a afirmat George Copos. "De asemenea am lucrat foarte mult la Codul Muncii si spun ca acum avem un Cod al Muncii corect, care este mult mai flexibil decat pana acum", a continuat el. Ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderile mici si mijlocii lucreaza in prezent la Legea investitiilor, care ar trebui sa reprezinte o alternativa la Legea investitiilor straine directe cu impact in economie.

Eficienta ministrului: Ceva la orizont

Eficienta activitatii poate fi masurata doar in raport cu rezultatele departamentelor economice coordonate. Or, din acest punct de vedere, nici in domeniul investitiilor straine si nici in cel al IMM-urilor nu s-au inregistrat evolutii spectaculoase.

In problema coruptiei, Copos s-a implicat direct in elaborarea legii privind combaterea evaziunii fiscale si a promovat mai multe acte normative pentru reducerea birocratiei.

Ministrul George Copos - cum rezulta din scripte
Metamorfoza unui activist de partid

Actualul ministru pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii s-a nascut in 27 martie 1953 in localitatea Tasnad, din judetul Satu-Mare. Copos, care este in prezent casatorit cu Cristiana Copos si are o fiica - Alexandra, a urmat, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Guvernului, Facultatea de Drept (fiind jurist) si un curs post-universitar la Universitatea de Studii Social Administrative din Bucuresti (mai cunoscuta sub numele de "Stefan Gheorghiu").

Ministrul in varsta de 52 de ani are in spate multi ani de activitate in lumea business-ului, dar este un actor care a debutat relativ recent pe scena politica. La rubrica privind cariera politica, George Copos a precizat ca este senator de Arges din 2004, si ca a fost ales anul trecut in Comisia Economica si in Comisia pentru Sanatate, Ecologie si Sport din Senatul Romaniei. Minstrul, care si-a mai trecut la acelasi capitol calitatea de membru al Partidului Umanist din Romania (social - liberal), nu a preciazat insa anul in care s-a inscris in aceasta formatiune politica.

Conform informatiilor noastre, George Copos a fost cooptat in PUR la sfarsitul lunii octombrie 2004, exact inainte de a fi trecut intr-o pozitie eligibila, pe listele PSD-PUR. Prietenia sa, cu presedintele formatiunii politice, Dan Voiculescu, dateaza insa de mult timp.

In ceea ce priveste experienta profesionala, George Copos precizeaza ca a fost, in perioada 1978-1980, profesor la Liceul Industrial din Tasnad, pentru ca intre 1980 si 1990 sa fie sef al Departamentului social-turism al Uniunii Asociatiilor Studentilor din Romania. Din 1990 si pana in decembrie 2004, Copos a ocupat functia de presedinte director general al Grupului Ana. In paralel, a fost presedintele Aliantei Confederatiilor Patronatelor din Romania, presedinte al Confederatiei Patronatelor din Romania, si membru fondator al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania. De mentionat ca George Copos a fost, in 2000, si presedinte al UGIR 1903, informatie netrecuta in CV-ul oficial. Vicepremierul mai arata in CV ca este un bun vorbitor al limbilor engleza si franceza.

Monden: Ministrul care se imbraca de pe Internet

George Copos a recunoscut, in interviul pe care ni l-a acordat, ca este conservator atunci cand vine vorba despre imagine si tinutele vestimentare pe care le abordeaza in intalnirile oficiale. "Am aceeasi marca de ciorapi, de camasi, de pantofi. Imi cumpar hainele de pe Internet, cate o duzina din fiecare articol. As putea spune ca sunt imbracat in uniforma. De altfel, imi place ca toata lumea sa aiba o tinuta decenta", a explicat el.

Ministrul a precizat in acest context ca tine si la tinuta colaboratorilor sai. "Am impus colaboratoarelor mele care lucreaza in cadrul cabinetului ministrului de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderile mici si mijlocii costumul cu fusta pana la genunchi", ne-a povestit Copos, care recunoaste ca atunci cand isi petrece timpul liber prefera tinutele lejere, fiind adeptul blugilor.

Vicepremierul afirma insa ca nu mai are timp liber, pentru ca de luni pana vineri este la Palatul Victoria, in timp ce ziua de sambata este rezervata vizitelor in judetul Arges, avand in vedere mandatul sau de senator. "Nu am in nici un caz timp de evenimente mondene. Nu mai am timp nici de Rapid, daramite de evenimente mondene", ne-a marturisit Copos, cunoscut si pentru ca ii place sa danseze in tribuna atunci cand echipa sa inscrie.

De mentionat ca George si Cristiana Copos sunt nasii de cununie ai cunoscutei prezentatoare TV, Andreea Esca si ai omului de afaceri Alexandre Eram.

Averea ministrului: George Copos I - ministrul magnat

Cunoscut ca un om strans la punga, George Copos este fara indoiala cel mai bogat ministru al Cabinetului Tariceanu. Ministrul figureaza, de altfel, printre cei mai bogati oameni din Romania, in topul de profil realizat de revista Capital. Averea oficiala a vicepremierului conservator, estimata la peste 200 de milioane de euro, este compusa din trei terenuri in centrul Capitalei, avand o suprafata de aproape 1000 mp, un teren agricol de 58.200 mp in Satu Mare.

La acestea se adauga doua apartamente si o vila de 888 mp, bijuterii in valoare de 113.200 de euro si tablouri in valoare de 186.500 de euro. Se pare ca George Copos are o slabiciune pentru ceasurile bune, in declaratia sa de avere fiind trecute trei ceasuri barbatesti Patek Philippe, care valoreaza in total 55.000 de euro. In ceea ce priveste bijuteriile, cele mai scumpe sunt o bratara veche Art Nouveau cu briliante si un inel vechi cotate la 12.000 de euro.

De asemenea, Copos are dechise depozite si conturi bancare in valoare de peste 16,3 miliarde de lei vechi, 76.000 euro si 10.000 de dolari. Ministrul a imprumutat in nume personal societatea Ana Hotels cu peste 30 de miliarde de lei vechi, iar Ana Electronic cu aproximativ 26 de miliarde de lei vechi. De asemenea a imprumutat persoane fizice cu peste 67 de miliarde de lei vechi.

Cea mai mare parte a averii lui George Copos o reprezinta, potrivit declaratiei de interese, actiunile in valoare de aproximativ 200 de milioane de euro pe care acesta le detine la societatile din grupul ANA. "Totul a inceput de la talentul sotiei mele la torturi si de la experienta mea, ca responsabil cu turismul. Mai mult, nevasta mea si-a vandut parfumurile pe care i le facusem cadou. De aici a iesit o cofetarie de buzunar pe Dorobanti. A urmat afacerea cu electronice, hoteluri si afacerea de la Pitesti, cu componente si subamsamble pentru electrocasnice. Altfel spus, primul milion l-am obtinut din savarine", a recunoscut Copos, la 10 ani de la inceperea afacerilor in Romania.

De mentionat ca grupul Ana, fondat in 1990 ca o afacere de familie, include in prezent societati importante precum, Ana Imep, Ana MEP SDV, Ana Trans International, Ana Electronic, Ana Hotels, Ana Aslan Health SPA, Ana Teleferic, Ana PAN&CO, Fundatia Ana, AFC Rapid, Ana Turism si PRO Rapid. Concret, este vorba despre un holding, cu activitati de import si export, care pare ca s-a intins in toate domeniile, pornind de la productia de motoare electrice, aparate electrocasnice, la patiserie si cofetarie, si mergand pana la comertul cu echipamente de telecomunicatii si servicii de transport international.

Turismul reprezinta, de asemenea, un sector important in cadrul Grupului. De mentionat ca Ana Hotels detine hotelul Crowne Plaza in Bucuresti, hotelurile Europa si Astoria in Eforie Nord, precum si hotelurile Sport, Bradul si Poiana in Poiana Brasov. Recent, George Copos a devenit si patronul hotelului Athenee Palace Hilton, aflat in centrul Bucurestiului. Tot in Eforie, Copos detine un centru modern de tratament si un port turistic. De asemenea, Ana Teleferic este proprietara instalatiilor de transport pe cablu din Poiana Brasov si Brasov, detinand trei telecabine, o telegondola si sase teleschiuri. In completare, Ana Turism, infiintata in 1999, este unul dintre cei mai cunoscuti operatori de turism din Romania, oferind servicii de ticketing si programe turistice pentru clienti romani si straini in statiuni de la mare si de la munte sau in destinatii precum Grecia, Turcia, Italia, Spania, Thailanda, Egipt si Mexic.

Unde-i scandalul, hop si Copos: Certuri pe marginea terenului de fotbal

In general, scandalurile in care a fost implicat George Copos inainte de numire s-au legat de afacerile personale si de Clubul Rapid. Interesant este ca in 1998, Adrian Paunescu i-a intentat un proces lui George Copos pentru plagiat, utilizarea unei poezii a reclamantului fara acordul acestuia si neacordarea drepturilor de autor. Adrian Paunescu cerea, in justitie, despagubiri in valoare de 500.000 de dolari. La putin timp insa, Adrian Paunescu si patronul Rapidului erau vazuti la un pahar de vorba la "Crowne Plaza", hotelul lui Copos.

George Copos s-a certat periodic cu presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, unul dintre cele mai importante motive de disputa fiind drepturile de televizare a partidelor de fotbal. Acelasi Dragomir l-a sprijinit, insa (in calitate de parlamentar PRM), pe Copos in momentul numirii in functia de ministru, decland ca functia de ministru de stat nu este incompatibila cu cea de presedinte al Consiliului de Administratie al FC Rapid. "Ma bucur ca un om care a reusit in fotbal a intrat in politica si, din primul an, a prins asa o functie mare. A iesit pe mintea lui. A facut avere pe mintea lui, nu i-a dat nimeni averea", a declarat presedintele LPF, care a mai spus ca spera ca George Copos sa ajute mai mult fotbalul din noua functie pe care o ocupa.

In plus, cand la audierea vicepremierului George Copos, parlamentarii PRM si PSD au lansat o serie de intrebari menite sa-l "incuie" pe candidatul umanist, singurul care a facut nota discordanta a fost Dumitru Dragomir. "Daca vreti sa-l faceti varza, veti reusi. Toti oamenii de aici stiu mult mai multe decat el. De ani de zile s-a luptat sa ma schimbe de la Liga (Liga Profesionista de Fotbal - n.r.). E nominalizat pentru aceasta functie si eu va garantez ca isi va face treaba. Chiar daca mi-e dusman si nu iarta, va asigur ca va face treaba. Si la UTC-ul ala unde a fost, a facut", afirma Dragomir despre Copos.

Afacerile vicepremierului tin paginile ziarelor

In perioada care s-a scurs de la numirea sa in functia de ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderile mici si mijlocii, George Copos nu a reusit sa se distanteze de imaginea de om de afaceri si patron de club sportiv. Un lucru este cert: nu a dus lipsa de scandaluri legate de afacerile sale, pornind de la modul in care si-a completat declaratia de interese si ajungand pana la conflictele cu antrenorul Rapid.

La putin timp dupa ce s-a asezat in fotoliul de ministru, George Copos a fost acuzat in presa ca a "inceput sa traga sfori" pentru a-si plasa prietenii in functii importante. Acuzatiile se refereau la fostul sef al UTC Brasov, Radu Lisenche, pe care vicepremierul l-ar fi vrut prefect de Brasov.

De asemenea, presa a formulat acuzatii potrivit carora vicepremierul a folosit lunile de guvernare pentru a-si extinde influenta in fotbal si in afaceri. In ceea ce priveste pozitia sa de patron al FC Rapid Bucuresti, Copos a fost acuzat ca a beneficiat de bani publici care au fost pompati in arena din Giulesti. Potrivit articolelor aparute in presa, George Copos l-ar fi obligat, practic, pe ministrul Transporturilor, chiar in fata camerelor de luat vederi, sa aloce bani pentru stadionul de sub Grant. "Iata, langa mine se afla un ministru rapidist. Este primul ministru al Transporturilor, dupa Traian Basescu, care tine cu Rapidul. Lucrarile de amenajare de la stadionul Giulesti vor continua. Intrebati-l pe dansul!", declara Copos, obtinand asigurarea lui Dobre ca Ministerul Transporturilor se va implica si mai departe in lucrari de amenajare, in constructia tribunelor.

Tot in ceea ce priveste Rapidul, George Copos a fost implicat intr-un conflict cu antrenorul Razvan Lucescu si cu galeria giulesteana, care s-a soldat chiar cu proteste ale suporterilor in fata hotelului Crowne Plaza.

De asemenea, Copos a fost aratat cu degetul pentru transferuri dubioase de la Rapid, afaceri incorecte cu Loteria Nationala, de la care ar fi incasat sume importante pentru banner-ul publicitar amplasat pe stadionul care apartinea, de fapt, CFR-ului, si pentru vanzarea unui spatiu comercial supraevaluat in Targu Mures, precum si pentru modul in care a obtinut dreptul de folosinta gratuita a stadionului de sub Podul Grant si pentru modificarea Legii sportului, prin care s-a redus impozitarea fotbalistilor, iar drepturile de televiziune au fost impartite intre cluburile mari.

In luna mai, Copos a fost acuzat ca se foloseste de influenta sa de ministru pentru a cumpara de la Ministerul Transporturilor actiunile detinute la hotelul Athene Palace Hilton, prin intermediul societatii Athenee Palace SA. Ana Hotels a achizitionat, insa, pana la urma, pachetul majoritar al societatii Athenee Phenix Group (APG), firma care are in proprietate hotelul de cinci stele din Bucuresti, direct din Franta, fara a mai incheia alte tranzactii cu statul roman. Pachetul de 52,2% din actiuni a fost cumparat de la trei firme franceze controlate de grupul Vivendi, in urma unui proces de negociere care a durat 6 luni. In acest moment, hotelul Athenee Palace Hilton este controlat de Ana Hotels, cu 52,4%, Athenee Palace, cu 36% si CMC International, cu 12%.

Vicepremierul a mai fost recent acuzat in presa ca trage sfori pentru a i se concesiona Lacul Techirghiol. "Pe de o parte, vicepremierul vrea sa puna monopol pe namolul din Techirghiol, pe care sa-l exploateze si sa-l exporte si, totodata, sa inchida si batranul sanatoriu balnear care face concurenta hotelului sau de patru stele, "Europa", se atragea atentia in presa, mentionandu-se ca George Copos ar putea deveni gestionarul unor fonduri colosale pe care Uniunea Europeana este dispusa sa le aloce in cadrul unor proiecte de mediu in zona lacului. George Copos a fost acuzat in timpul mandatului si de afaceri dubioase privind partiile de schi din Poiana Brasov.

In ceea ce priveste declaratia de interese, vicepremierului i s-a atras atentia ca nu a declarat public interesele rudelor de gradul I. Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a adresat solicitari tuturor membrilor Cabinetului Tariceanu sa declare public interesele rudelor de gradul I, precum si ale sotului/sotiei acestora, invocand articolul 72 din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei, prevenirea si sanctionarea coruptiei. "George Copos, patronul clubului de fotbal Rapid Bucuresti, care a primit o reclamatie administrativa, a refuzat sa transmita informatiile cerute, motivand ca nu are calitatea de conducator al vreunei institutii sau autoritati publice", au declarat reprezentantii Centrului de Resurse Juridice. De mentionat ca in declaratia de interese a lui George Copos apare numai sotia sa, Cristiana Copos, nefiind facuta nici o referire la fiica sa Alexandra Copos.

Interviu in exclusivitate: Copos, demagog ieri, demagog si astazi

Cum ati reusit sa impacati mandatul de ministru cu activitatea de om de afaceri?

Am fost foarte dedicat acestei activitati privind mandatul de ministru. Stam de dimineata pana seara. Aceasta este atitudinea pe care o aveam si in business. Veneam dimineata si plecam la 9-10 seara, si mi s-a creat aceasta deprindere. Am o filosofie la care tin foarte mult. In opinia mea, cel mai important capital este capitalul uman. Fiecare dintre societatile membre ale grupului Ana are oameni foarte buni. Grupul Ana are peste 5000 de angajati. Eu am dat autoritate si responsabilitate managementului pe care il are fiecare societate in parte. De aceea, toate societatile sunt performante. N-am nici un interes, eu nu sunt un om care a venit sa de imbogateasca din politica. Sunt un ministru care vine cu apa, cafeaua si computerul de acasa. Sunt un om realizat si din acest motiv fac eforturi sa realizez ceva in misiunea pe care o am ca sa devenim europeni. Eu am venit pentru o perioada limitata, nu sunt fascinat de putere. Chiar nu ma intereseaza. Nu imi place deloc politica. Este momentul ca a noastra clasa politica sa fie reformata. Noi cheltuim enorm de mult pentru a avea aceasta democratie pe care nu o avem. Cred cu tarie intr-un vot uninominal pentru ca ma responsabilizeaza si intr-un Parlament unicameral pentru ca acum exista doua camere care se calca pe hotarari. Eu vin din economia reala. Grupul Ana plateste cateva zeci de milioane de euro anual la bugetele statului. De aceeea, atunci cand iau cuvantul in Guvern, vorbesc din experienta pe care o am in economia reala.

Care este cea mai importanta reusita pe care ati inregistrat-o in timpul mandatului de ministru de stat?

Am obtinut aproape tot ceea ce ne-am propus pentru primele 7 luni. Cea mai mare reusita a mandatului o reprezinta raportul Bancii Mondiale privind mediul de afaceri, care reprezinta garantia eforturilor noastre conjugate pana in prezent. Faptul ca Romania a fost plasata de Banca Mondiala in primele 12 tari din lume din punctul de vedere al imbunatatirii mediului de afaceri din lume, inseamna extraordinar de mult. Romania poate fi un partener international competitiv, iar acest lucru inseamna foarte mult. Poate fi un factor de motivatie personala, o garantie a eforturilor noastre pana in prezent, sau un prilej de bucurie tinand cont ca lucrurile incep sa se schimbe in politica, iar efectele asupra economiei devin vizibile.

Care a fost cel mai interesant moment din timpul mandatului?

M-am axat mai degraba pe lucruri importante decat pe lucruri interesante. Sunt un om de actiune, hotarat, iar ceea ce este interesant pentru mine este lucrul bine facut. Cele mai mari provocari le-am intalnit in timpul negocierilor cu reprezentantii Renault pe care i-am convins sa investeasca 215 milioane de euro intr-o fabrica de cutii de viteze la Pitesti. De asemenea, cu ocazia vizitei in Rusia am ramas impresionat de modul in care Traian Basescu a purtat discutiile cu Vladimir Putin. Basescu s-a dovedit un mare diplomat si un adevarat om politic.

Care a fost cel mai dificil moment al mandatului?

In sedinta de Guvern in cadrul careia s-a decis prima rectificare a Bugetului din acest an, nu am reusit sa-l conving pe primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, de necesitatea majorarii capitatului social al Eximbank cu 100 de milioane de euro, desi Executivul adoptase un memorandum in acest sens. Voi incerca, insa, sa rezolv aceasta problema cu ocazia urmatoarei rectificari de buget. Aceasta deoarece imi pasa foarte mult de ce se intampla cu exportatorii, care traverseaza in momentul de fata o perioada dificila. Sa nu uitam ca moneda nationala s-a intarit cu 17% fata de decembrie 2004, iar aceasta situatie se va solutiona in momentul in care vom reusi sa devenim competitivi si sa investim in tehnologie.

V-ati pus vreodata problema sa parasiti Cabinetul Tariceanu?

Mi-am pus problema sa plec dupa esecul cu Eximbank pentru ca aveam un memorandum semnat in acest sens. Dar m-am razgandit pentru ca atunci cand vreau ceva, rezolv problema pana la capat. De aceea am fost solidar cu echipa Tariceanu.

Ce va reprosati?

Faptul ca nu am reusit sa majorez capitalul social al Eximbank. Sunt o fire prefectionista, exigenta, am avut o nerealizare, am fost dezamagit, dar voi incerca sa revalorific aceasta situatie la urmatoarea rectificare a bugetului. Vreau, de asemenea, sa rezolvam coagularea patronatelor. Guvernul are nevoie de un partener puternic cu care sa discute. De aceea vom promova o noua lege a patronatelor. Unele vor ramane, iar altele vor disparea.

Cand aveti timp liber?

Duminica, pentru ca sambata ma duc in Arges, in calitate de senator de Arges.

Imaginea ministrului: Patron peste tot

George Copos este una dintre cele mai cunoscute persoane din Romania, iar notorietatea sa nu se datoreza activitatii ca ministru, sau ca om politic. Poate nici macar afacerilor sale infloritoare, care de altfel i-au furnizat "combustibilul" pentru finantarea Clubului Rapid, cel care ii prilejuieste mai mult de 90% din aparitiile din mass-media. Concret, George Copos a fost unul dintre primii patroni de fotbal din Romania, si inca din anii '90 presa (audio-vizuala sau scrisa) era plina de relatari despre "magnatul" roman, proprietar de echipa de fotbal, care se ducea cu elicopterul la meciuri.

In 1998, manelistul Sorinel Pustiu a compus chiar o melodie care il avea in centru pe patronul Rapidului: "Dupa 23 de ani/Cupa iar e la tigani/Ca sa stie tot poporul/ Marinescu a dat golul. (...) Facu Copos ce facu/Dadu banu' sponsoru". Acelasi patron al Rapidului a iesit din pluton atunci cand a decis, in 2001, sa retraga echipa de pe teren intr-un meci cu FC Brasov, pentru a protesta vizavi de situatia din fotbalul romanesc. Gestul sau ramane deocamdata unic in istoria postdecembristaa Diviziei A. Lasand, insa, la o parte astfel de gesturi, trebuie precizat ca de multi ani incoace aproape nu trece etapa fara declaratiile acide ale patronului Rapidului. De altfel, recent, atunci cand s-a vehiculat ideea ca George Copos ar putea vinde Rapidul, Dumitru Dragomir, supranumit si oracolul de la Balcesti, afirma in stilu-i caracteristic, ca nu se asteapta ca George Copos sa renunte la Rapid, pentru ca datorita echipei de fotbal a ajuns ministru de stat.

Dupa 8 luni de mandat, Copos isi mentine popularitatea ca patron al Rapidului, dar apare, in plus, ca un om de afaceri controversat, acuzat ca s-a folosit de fotoliul ocupat la Palatul Victoria pentru a-si dezvolta afacerile. In ceea ce priveste activitatea sa ca ministru de stat, George Copos nu este foarte popular. Respondentii unui sondaj CURS, realizat in cursul lunii iulie, declarau in proportie de 49% ca nu cunosc activitatea lui George Copos ca ministru. De asemenea, 32% se declarau nemultumiti de actiunile sale, in timp ce numai 19% erau multumiti.

Ce spun patronatele: Un portofoliu contra naturii
Mihai Ionescu, secretar general al ANEIR

"Am colaborat foarte bine cu George Copos, dar din pacate eficienta demersurilor pe care le-am gandit, impreuna cu dansul, nu a fost prea mare. Nu neaparat din cauza lipsei sale de perseverenta, ci a lipsei vointei politice. Ma refer la un program de masuri initiat de un grup de lucru condus de Copos, care a avut ca scop identificarea acelor masuri prin care ar putea fi depasita criza exporturilor generata de intarirea monedei nationale. Dupa doua luni de munca sub coordonarea vicepremierului George Copos, ne-am ales cu un plan de masuri semnat de primul- ministru, dar care ulterior nu a fost pus in practica. Stiu ca ministrul de stat s-a exprimat ca e dispus sa isi dea demisia, dar nu ne dorim sa faca acest lucru pentru ca am pierde un om care cunoaste realitatea economica romaneasca si domeniul exporturilor, dar nu este sustinut de Cabinetul Tariceanu in ansamblul sau".

Stelian Dorobantu, director general al UGIR 1903

"In primul rand, nasterea domeniului este o componenta monstruoasa a unui Guvern care trebuia sa accelereze procesul de reforma. Este un portofoliu ministerial contra naturii, economiei de piata, pentru ca mediul de afaceri se organizeaza prin investitii proprii, nu prin actiune birocratica. In al doilea rand, prezenta lui George Copos produce suspiciuni grave asupra relatiei cu mediul de afaceri si a sensului actiunii sale, avand in vedere propria afacere. In al treilea rand, s-a implicat si a implicat abuziv statul in procesul de unificare a miscarii patronale. Miscarea patronala trebuie sa se unifice prin lege, prin propriile interese si prin corecta definire a interesului patronal general".

Ovidiu Nicolescu, presedinte al CNIPMMR

"In opinia noastra, George Copos este un ministru de stat cu implicare medie in domeniul IMM. Desi din punctul de vedere al participarii poate fi asezat peste medie, din punctul de vedere al eficacitatii s-a aflat sub medie. De exemplu, a fost activ, ne-a convocat, s-a intalnit cu noi, dar impozitul pe veniturile microintreprinderilor a crescut de la 1,5% la 3%. Este foarte bine insa ca accepta comunicarea. Problema apare la finalizare, la nivel decizional. Dar cunoaste domeniul si este implicat.

Stefan Varfalvi, prim-vicepresedinte al UGIR

"Parerea generala a fost ca George Copos uita faptul ca nu mai este patron, ci un reprezentant al Guvernului. Parerea mea a fost ca a incercat sa dea mai multa tarie patronatelor, dar are nevoie de sustinere in diverse domenii. A incercat sa faca tot ce a putut. Si mai are o calitate pe care nu o au alti ministri: raspunde la telefon. I-as da o nota pozitiva".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.