„A facut din noi o Cenusareasa in fata SRI“, afirma Secasiu. In replica, seful CNSAS spune: „Domnul Secasiu imi pune crosa pe patina. Are o atitudine de carcotas, pentru ca se afla in campanie electorala“.

Gheorghe Onisoru, seful CNSAS, si Radu Timofte, directorul SRI, au avut, la sfarsitul acestei saptamani, mai multe intalniri, la capatul carora au anuntat sfarsitul crizei dintre cele doua institutii. CNSAS a obtinut de la SRI dreptul de a prelua dosarele fostei Securitati la calup, si nu fila cu fila, ca pana acum, si, in plus, Radu Timofte a promis ca va preda, in scurt timp, o evidenta informatizata a dosarelor si copii dupa microfilme.

"O mare porcarie!" a izbucnit, ieri, Claudiu Secasiu, membru al CNSAS si unul dintre cei mai vehementi contestatari ai lui Gheorghe Onisoru.

Cadourile cu care Timofte l-a amagit pe Onisoru sunt otravite, explica Secasiu. Pana acum, Gheorghe Onisoru ar fi trebuit sa intre in posesia tuturor documentelor fostei Securitati, fara sa accepte mai putin decat cere Legea 187. Or, legea spune ca SRI trebuie sa predea cartoteca si evidenta informatizata ale fostei Securitati, precum si microfilmele originale, nu selectiuni si copii, subliniaza Secasiu.

Altfel spus, o persoana care vrea sa-si vada propriul dosar de urmarit nu va avea niciodata garantia ca i se ofera toate datele existente, ci va avea in fata doar ceea ce considera SRI ca merita sa fie vazut. Baza informatizata pusa la dispozitie de SRI nu ofera informatii elementare, spune Secasiu. De pilda, in cazul informatorilor, nu se spune data recrutarii, data si motivul abandonarii, numele conspirativ, precum si toate dosarele in care respectivul e mentionat.
In cazul urmaritilor, lipseste motivul urmaririi, masura luata, precum si alte detalii legate de dosar.

De asemenea, in locul microfilmelor, CNSAS a primit un CD in care SRI a inregistrat selectiv informatii despre aceste documente originale. "SRI ne da o simpla fisa de biblioteca si nimic mai mult. Cine controleaza informatia are puterea. Iar SRI asta face. Noi facem deconspirari fara cartoteca. Suntem singura tara din Estul Europei care deconspira doar pe baza coroborarilor si a deductiilor logice.

Prin aceasta noua porcarie, Onisoru a facut din noi o Cenusareasa in fata SRI", conchide Secasiu.
"Nu va pot deconspira... Tine de siguranta nationala!"
Gheorghe Onisoru spune ca acuzatiile lui Secasiu reflecta o "atitudine de carcotas caruia i s-a furat obiectul muncii". Onisoru crede ca Secasiu "este un om care a ramas mental la nivelul anilor 1990 si care isi face campanie electorala pentru ca se apropie luna martie", moment in care s-ar decide cine va conduce CNSAS in viitor. "El, de noua luni de zile, critica intruna si imi pune crosa la patina. Cand vom avea cartoteca, va vrea miere de albine, cand va avea miere de albine, va vrea castane comestibile", explica Onisoru, care mentioneaza ca el este mai glumet din fire.

Seful CNSAS devine insa brusc serios cand se pune problema "sigurantei nationale", la care tine foarte mult. De aceea, el crede ca SRI face bine ca nu da inca toata cartoteca si microfilmele originale: "Pentru noi, nu este prioritara cartoteca. In ceea ce priveste microfilmele originale, acestea se pastreaza la SRI in doua locatii pe care nu vi le pot deconspira, pentru ca tin de siguranta nationala.

Pe un microfilm, pot exista 3-5 dosare, dintre care unul este de siguranta nationala. Dar eu oricand pot avea acces la ele". Onisoru mai crede ca CNSAS se afla in cel mai favorabil moment al existentei sale: institutia a mai primit o hala in Popesti, va prelua "in cateva zile" intreaga arhiva pusa la dispozitie de SRI (care, daca ar fi fost preluata fila cu fila, ar fi mancat 12 ani) si au inceput sa lucreze comisiile mixte care vor discerne dosarele de siguranta nationala de cele care pot fi facute publice.

Onisoru a marturisit ca, chiar in cursul diminetii de ieri, a avut un succes imens: "Am mers la SRI si am provocat o comisie mixta. S-a discutat intamplator ce era pe masa de lucru a SRI si am scos cam un camion de documente care, initial, erau de siguranta nationala si care au fost deblocate si vor fi date CNSAS".


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.