Ca sa poata trece Legea bugetului de stat pe 2006, PNL si PD sunt silite sa se aseze la masa tratativelor cu PSD

PNL si PD recurg la o solutie extrema. De teama unui nou blocaj in parlament, puterea deschide negocieri secrete cu PSD. Miza este Legea bugetului de stat pe 2006, pe care guvernul o va depune in cel mult doua saptamani. Pericolul este ca actul normativ sa aiba aceeasi soarta cu regulamentul, avand in vedere ca ritmul discutiilor este la mana PSD. Pe fata, razboiul se da pe viata si pe moarte. In subteran insa se lucreaza la solutii de compromis intre putere si opozitie.

Surse din cadrul Aliantei spun ca legea administratiei publice este noua modalitate de presiune asupra PSD si, la o adica, va fi folosita ca moneda de schimb pentru adoptarea bugetului. Alianta arunca in joc aceasta lege care ar putea duce la schimbarea unor presedinti de consilii judetene ce apartin PSD. Ca sa scape de aceasta amenintare, Alianta spera ca PSD sa nu-i saboteze bugetul de stat. Daca trocul s-ar produce, toata lumea ar rasufla linistita. Numai ca lucrurile nu sunt atat de simple. Realitatea este ca membrii Aliantei nu se pot baza pe PSD intrucat la varf exista un vid de putere, la fel cum nici PSD nu se poate baza pe unitatea Aliantei.

In acest negot, din partea Aliantei ultimul cuvant il va avea Tariceanu, ca sef al guvernului, insa cine decide de la PSD cum se va proceda? Nastase, Geoana sau Mitrea. Fiecare dintre cei trei vrea altceva. Asemanarea este ca toti vor un troc, problema este ca il vad diferit. De pilda, Nastase vrea ca Alianta sa-i dea cele 20 de zile pana la contestarea regulamentului la Curtea Constitutionala. Geoana vrea inlocuirea lui Nastase si Vacaroiu contra pastrarea consiliilor judetene. Doar Mitrea vrea ce vrea si Alianta, buget contra consilii judetene. In consecinta, Alianta se confrunta cu o conducerea dezbinata a PSD si nu este sigura ca maine nu se va schimba intelegerea.

Strategie neclara

Pe de alta parte, PNL si PD nu au o strategie clara. In functie de dorintele clientului, adica ale doritorilor din PSD, ei dau mai multe variante de raspuns. Berceanu anunta ca PD s-ar putea "da la o parte" in situatia in care nu se va reusi schimbarea lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu de la presedintia celor doua Camere ale parlamentului. Vasile Blaga spune ca ar renunta la articolul prin care pot fi schimbati presedintii consiliilor judetene. Ioan Olteanu, din contra, anunta ca prefera CJ in loc de conducerile Camerei Deputatilor si Senatului. Toti trei sunt de la PD. De la PNL, singurul vorbitor, Bogdan Olteanu - succesorul teoretic al lui Nastase - ameninta cu ordonanta de urgenta pentru consiliile judetene. Atatia oameni tot atatea pareri.

Parlamentul va inghiti peste 13 miliarde pe zi

Senatorii si deputatii si-au ingrosat inca o data obrazul si au fixat, pentru anul viitor, niste bugete care depasesc orice limita. Pentru ca alesii sa doarma, sa se certe, sa discute mult si fara rost si din cand in cand sa mai adopte cate o lege, vom plati, in 2006, peste miliarde pe zi. E vorba de zile calendaristice, nu de cele efective "de munca" ale parlamentarilor.

Parca pentru a face in ciuda guvernului, care le-a cerut sa-si mai reduca pretentiile si sa tina cont de numeroasele necazuri abatute peste tara in urma inundatiilor, cei 469 de alesi din Camera si Senat au stabilit ca vor cheltui in 2006, in total, 4.800 de miliarde. "Grosul" il ia Camera Deputatilor, care vrea, nici mai mult, nici mai putin, decat 3.600 de miliarde, cu 80a mai mult decat anul trecut. Cele aproximativ 100 de milioane de euro alocate, care vor fi cheltuite pentru intretinerea alesilor, reprezinta a cincea parte din bugetul de anul trecut al Bucurestiului.

Senatorii sunt ceva mai "modesti" - nu vor anul acesta "decat" 1.200 de miliarde, dupa ce anul trecut au avut alocate 800 de miliarde de lei. Parlamentarii din Camera superioara vor sa isi cumpere la anul laptopuri si sa mai schimbe din masinile pe care le au acum la dispozitie.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.