Ion Iliescu si-a exprimat joi, la Suceava, frustrarile legate de pierderea puterii, acuzand "boala romanilor" de a schimba culoarea guvernarii din patru in patru ani, sintetizand astfel visul pesedistilor de a sta la guvernare pentru totdeauna. De altfel, in perioada guvernarii Nastase, liderii partidului chiar declarau ca "PSD va fi la putere 50 de ani de acum inainte". Nu s-a intamplat insa asa, fapt care l-a deranjat, iata, pe Tatukul Iliescu, nostalgic al deceniilor de comunism in care alegerile insemnau invariabil victoria unanima a partidului unic.

"Iliescu a produs alternanta in 2004"

Iliescu a fost deranjat si de alternanta la putere in interiorul PSD, neputand, bineinteles, sa ierte faptul ca la Congres a fost trimis la pensie. Motiv pentru care, la Suceava, a criticat politica noii conduceri a partidului, in special proiectul "revolutiei binelui" lansat de Mircea Geoana, pe care l-a ironizat, spunand ca este "cam difuz" si ca "nu l-a inteles". In consecinta, urmasii lui Iliescu la sefia PSD s-au suparat, reactionand destul de vehement impotriva acestuia.

Mircea Geoana, enervat la auzul celor afirmate de Iliescu, a declarat sec: "Sunt in Muntii Caucaz, nu am auzit declaratiile domnului Iliescu, nu comentez".
Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al PSD, a tinut sa-i contrazica lui Iliescu visele de instalare la putere pentru cateva decenii, spunand ca, in opinia partidului, "alternanta la putere este o varianta normala si in regula intr-un proces democratic".
Secretarul general al PSD Miron Mitrea, unul dintre "tradatorii" acuzati de Iliescu la Congres, a afirmat ca "alternanta la putere o decide poporul, nu politicienii". "Alternanta la putere n-o decidem noi. Pana la urma cei care inclina balanta sunt romanii", a spus Mitrea, adaugand ca este absolut normal ca, in democratie, "fiecare partid care nu conduce sa isi doreasca alternanta".

Mitrea a explicat ca la alegerile din 2004 electoratul a votat "in doua ape", dorind sa aiba aceeasi suprematie a PSD in Parlament, dar sa aiba pe altcineva la Presedintie: "electoratul a votat pentru aceeasi guvernare a PSD in Parlament, si la Presedintie schimbarea. A fost un vot in doua ape. Asta e viata".

Mai mult decat atat, secretarul general al PSD acuza ca exact Iliescu, cel care acum e suparat pe alternanta la putere si pe faptul ca la Cotroceni nu se afla un membru al PSD, este cel care "a inclinat balanta" in favoarea lui Traian Basescu la alegerile prezidentiale! "Unul din cei care a inclinat balanta catre Basescu a fost chiar Iliescu, prin vestitul decret de gratiere a lui Miron Cozma. Atunci a fost o chestiune confuza, cand Nastase a fost defavorizat, a fost picatura care a inclinat balanta catre Basescu si l-a dus la victorie", sustine Miron Mitrea.

Colectionar de aberatii

Una peste alta, Iliescu a intrat din nou in conflict cu ai sai colegi de partid, carora le incurca planurile de spalare a imaginii PSD emitand noi si noi teze nostalgice si antidemocratice. "Avem si noi o boala in tara asta, iar aceasta este alternanta la putere", nu este decat o afirmatie din ciclul deja celebrelor: "proprietatea e un moft", "sinergia faptelor" si "eludarea meandrelor concretului", "monarhia, o relicva a istoriei", "intinarea idealurilor socialismului", "despot luminat", "mai animalule" si "magarii sunt animale cumsecade in comparatie cu ziaristii"...


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.