Fostul prim-ministru Petre Roman a fost audiat, miercuri, la Parchetul instantei supreme, in calitate de martor in dosarul Sterling, acesta aratand ca acest proiect initiat in vremea sa a respectat toate normele legale si avea la baza legi in vigoare la acea vreme.

Fostul premier a fost citat de procurori pentru a da detalii cu privire la doua Hotarari emise in 1990 si 1991, cand era seful Executivului, care au stat la baza contractului Sterling, completat cu un act aditional aprobat prin HG in timpul Guvernarii Tariceanu, transmite MEDIAFAX.

La iesirea de la audieri, Petre Roman a spus reporterilor ca el nu poate face referiri la momentul demararii contractului Sterling, "pentru ca actiunea propriu-zisa a demarat decat dupa ce eu al nu mai era prim ministru".

Intrebat in legatura cu profitabilitatea acestei afaceri pentru Romania, Roman a aratat ca "nu a fost o afacere deloc paguboasa, numai ca, din pacate, nu s-a mai incheiat propriu-zis" in sensul in care el a initiat-o.

Chestionat cu privire la obiectivele actiunii demarate de el in anii '90, Roman a aratat: "Actiunea era pentru explorare si, eventual, exploatarea si impartirea productiei rezultate intre investitori si Guvernul Romaniei, caz in care impartirea era 45%-55%, ceea ce era sa zicem foarte rezonabil".

"Dar nu despre asta e vorba, procurorii sunt interesati despre calitatea juridica. Daca am respectat la acel moment reglementarile juridice, iar din punctul asta de vedere lucrurile cred ca sunt clare, pentru ca atunci am operat dupa principiul ca ne bizuim pe acele reglementari juridice care sunt existente, toate astea in absenta unor reglementari noi, pentru ca, la acel moment, abia porneam la drum, caz pentru care ne-am bizuit pe reglementari ce existau, precum chiar Legea petrolului din 1940, sau asa ceva", a explicat Roman.

Intrebat daca are idee macar formal despre cantitatea de resursa existenta care ar fi putut fi exploatata in dauna Romaniei, Roman a precizat ca nu stie precis despre ce cantitate de zacamant este vorba.

In ceea ce priveste o eventuala subminare a economiei nationale prin "afacerea Sterling", Petre Roman a aratat ca nu poate fi vorba despre asa ceva, deoarece "trebuia sa fie un rezultat concret si acest rezultat sa fi fost preluat in mod ilegal".

Citeste si:
Mitică Dragomir, cuvinte dure la adresa lui Petre Roman după...
Mitică Dragomir, cuvinte dure...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.