De la inceputul sesiunii parlamentare, deputatii au discutat de trei ori mai multe ore despre modificarea Regulamentului decat despre legile integrarii.

Potrivit unei statistici date ieri pulicitatii de catre Camera Deputatilor, din septembrie si pana acum, deputatii au avut zece sedinte de plen in care au discutat despre modificarea regulamentului. Durata totala a dezbaterilor a fost de 31 de ore, la care s-au adaugat aproape 9 ore, timp destinat pauzelor de consultari. Cu durata de la jumatate de ora la aproape 7 ore, sedintele au fost de cele mai multe ori spectacole comice, in care parlamentarii au gasit cele mai diverse forme de a se abate de la subiect. Discutii pe probleme de procedura, strict de ordin tehnic, acuzatii reciproce intre putere si opozitie, pauze prelungite de consultari au devenit o practica obisnuita in actuala legislatura. Astfel ca, dupa o luna de zile, discutarea Regulamentului propriu zis este abia la inceput.

Legile integrarii insa, considerate o prioritate pentru Romania, au ocupat in agenda deputatilor doar 13 ore, impartite in sapte sedinte de plen. In general, ei au rezervat cam o ora pe sedinta de plen legilor referitoare la integrare, desi s-a convenit sa fie dezbatute in procedura de urgenta.

In statistica nu sunt cuprinse insa si orele in care plenul Camerei a fost ocupat cu discutarea motiunilor simple lansate pe banda rulanta de catre PSD si PRM.

Adrian Nastase a prezentat aceasta statistica in calitate de presedinte al Camerei, in incercarea de a demonstra ca nu opozitia este cea care blocheaza lucrarile Parlamentului. El considera ca actuala guvernare este vinovata de situatia din cele doua Camere, pentru ca au dorit neaparat sa ii schimbe pe cei doi lideri PSD. "Sa spunem lucrurilor pe nume. Se incearca un abuz!", a rabufnit ieri Nastase. Pe durata celor peste 30 de ore, cei care au vorbit cel mai mult au fost insa parlamentarii opozitiei. Intrebat de ce PSD continua sa traga de timp pe parcursul sedintelor, Nastase a preferat sa raspunda cu o gluma, din care reiesea faptul ca PSD nu face altceva decat sa raspunda cu aceeasi moneda celor care au inceput acest joc si nu au de gand sa inceteze, indiferent cat de absurd ar parea. Dar cea mai mare nemultumire pe care Nastase o are este aceea ca puterea schimba regulile in timpul jocului.

Deputatul PNL Mona Musca a declarat ieri ca actuala putere a gresit cand a decis sa introduca in Camera si in Senat dezbaterea intregului Regulament, sustinand pozitia presedintelui Basescu, potrivit caruia puteau fi modificate numai doua-trei articole. "Chiar eu am propus acest lucru, cu mai multa vreme in urma", a afirmat fostul vicepresedinte liberal. In opinia Monei Musca, dezbaterile greoaie sunt cauzate de faptul ca au fost aduse prea multe amendamente la Regulament, inclusiv de catre parlamentarii Aliantei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.