Senatorii PSD care au depus la Senat motiunea simpla cu titlul "Sanatatea - intre umilinta oamenilor si neputinta Ministerului Sanatatii", ca sistemul medical este in haos generalizat.

Semnatarii motiunii acuza faptul ca anual in Romania se inregistreaza in medie 250.000 de decese, 50.000 dintre acestea fiind decese ce puteau fi evitate, conform MEDIAFAX.

"Asadar, in fiecare an, unul din 5 romani moare cu zile. Realizarile din programul de guvernare, transpuse in practica de Ministerul Sanatatii, se pot reduce la un singur cuvant: Haos! Guvernul Boc, Ministerul Sanatatii, ministrul Cseke Attila dorm linistiti! Nu vad, nu aud strigatul de disperare al bolnavilor ramasi fara medicamente, al cadrelor medicale ramase fara salarii, cel putin la limita subzistentei, al medicilor care emigreaza in masa", afirma senatorii PSD in textul motiunii.

Social-democratii mentioneaza ca Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda recent ca in sistemul sanitar romanesc trebuie declarata alarma de cod rosu si afirma ca Parlamentul ar trebui sa ii arate cartonasul rosu ministrului Cseke Attila, solicitand demisia acestuia.

PSD acuza, in textul motiunii simple, ca plata datoriei spitalelor, in suma de aproape 800 milioane lei, face ca respectarea legii de catre spitale sa devina "optionala", unele datorii fiind inregistrate cu incalcarea legii finantelor publice.

"Iata de ce consideram ca e absolut necesar ca plata acestor datorii sa se faca dupa o atenta, corecta si responsabila analiza a modului si obiectivelor pentru care au fost cheltuiti banii, sau au fost facute angajamente bugetare, iar Ministerul Sanatatii sa intreprinda masuri ferme de recuperare de la cei vinovati a sumelor cheltuite fara temei legal si fara o justificare, a necesitatii si oportunitatii cheltuielilor", se arata in textul motiunii.

PSD mai acuza emigrarea fara precedent a medicilor si a asistentelor medicale, aratand ca in ultimii 3 ani 8.331 de medici au solicitat si au obtinut de la Ministerul Sanatatii certificate de conformitate necesare pentru a practica profesia in strainatate.

Citeste si:
Cum afectează alegerea unui aparat de aer conditionat calitatea vieții
Cum afectează alegerea unui...

Social-democratii solicita in motiune reconsiderarea finantarii sistemului sanitar si alocarea a cel putin 6% din PIB pentru sanatate in anul 2011 si urmatorii ani, alocarea de sume la proxima rectificare bugetara pentru sustinerea programelor nationale de sanatate, reevaluarea grilei de salarizare a personalului medical si gasirea de solutii stimulative care sa stopeze migratia medicilor si a asistentelor medicale, deblocarea posturilor din sistemul sanitar romanesc.

PSD a depus, marti, la Senat, o motiune simpla pe Sanatate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.