nlocuirea lui Adrian Nastase din fruntea Camerei Deputatilor este pe muchie de cutit. Si aceasta pentru ca aliatii PSD, peremistii, au descoperit un artificiu de procedura prin care va fi nevoie de mai multi deputati in sala la decizia in privinta schimbarii presedintelui Camerei

In cursul dezbaterilor de ieri, in momentul in care aliatii ajunsesera la articolul 10, peremistul Lucian Bolcas a invocat un articol al Regulamentului potrivit caruia modificarea acestui act se realizeaza cu votul majoritatii calificate a deputatilor, respectiv 50% din numarul total al acestora. Bolcas a incercat in acest fel sa anuleze toate articolele votate deja. Au urmat negocieri intense.

La capatul primei runde, Adrian Nastase a sustinut ca articolul 217 din actualul Regulament se refera la faptul ca dispozitiile acestuia sunt aprobate cu majoritatea deputatilor. In viziunea sa, "majoritatea deputatilor" inseamna ca fiecare articol sau amendament trebuie sa fie aprobat cu majoritatea calificata a deputatilor, nu prin majoritate simpla (respectiv 50% din cei prezenti in sala).

"La cele mai multe dintre modificari nu se pune o astfel de problema, pentru ca majoritatea este consistenta si, practic, chestiunile acestea se vor pune probabil mai ales in legatura cu articolul 25", a comentat Nastase.

Dupa mai multe runde de negocieri, partile nu au reusit sa ajunga la o intelegere clara, varianta cea mai vehiculata era referitoare la acceptarea articolelor votate, cu conditia ca la articolul referitor la schimbarea presedintelui Camerei sa se tina cont de majoritatea deputatilor. Majoritatea calificata ar fi de 167, Coalitia are 170 de voturi, iar cheia intregii chestiuni este ca orice absenta ar complica lucrurile. Adrian Nastase insista in solicitarea sa ca, dupa votarea Regulamentului Camerei, sa existe un termen de 20 de zile in care documentul sa fie judecat de Curtea Constitutionala.

Liberalii si democratii si-ar fi dorit ca, imediat dupa votarea Regulamentului, acesta sa fie pus in practica, sa se treaca la revocarea presedintelui si la alegerea noului presedinte. Insa asta nu inseamna ca solicitarea lui Nastase nu are sanse. Si aceasta pentru ca atat UDMR, cat si PC au exprimat "rezerve" fata de planul aliatilor.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.