Presedintele Traian Basescu a declarat ieri, la o zi dupa finalizarea consultarilor cu partidele parlamentare, ca doreste ca in 2006 sa se organizeze un referendum pentru reformarea clasei politice. Subiectul consultarii populare ar putea include parlamentul unicameral si votul uninominal si ar urma sa aiba loc o data cu alegerile pentru euro-parlamentari.

"Toate partidele parlamentare prezente la consultari sunt de acord ca trebuie modernizata institutia fundamentala a democratiei, adica Parlamentul Romaniei. Nu a existat nici un partid care sa aprecieze ca actuala forma a parlamentului, actualul mod de functionare este modalitatea in care parlamentul trebuie sa functioneze in continuare", a fost fraza cu care presedintele Traian Basescu a inceput ieri prezentarea concluziilor consultarilor de la Cotroceni.

Imediat dupa aceea, el a recunoscut ca nu exista deloc un punct de vedere unitar asupra a ceea ce inseamna reformarea vietii politice romanesti. Basescu a prezentat ideile principale: votul uninominal (neacceptat de UDMR si de reprezentantii minoritatilor nationale, desi presedintele a spus ca ultimii sunt de acord), parlamentul bicameral, cu diferentierea exacta a atributiilor Camerelor si cu un numar de parlamentari redus masiv sau parlamentul unicameral, sustinut de PD si PC. Pornind de la concluzia ca toate partidele vad necesitatea reformei, presedintele a spus ca va continua discutiile, de aceasta data pentru a gasi o modalitate de schimbare unanim acceptata.

Dialogul cu partidele parlamentare nu s-a rezumat insa la acest subiect. S-a vorbit de integrarea europeana si de rolul democratiei parlamentare in acest proces. A fost analizat si stadiul in care este Romania in indeplinirea obligatiilor asumate pentru aderarea la UE. Concluzia a fost ca "Romania va avea un raport bun, din foarte multe puncte de vedere", dar ca este necesar ca eforturile sa fie continuate.

Traian Basescu vrea ca anul viitor, o data cu alegerea celor 35 de europarlamentari la care are dreptul Romania ca stat membru UE, de la 1 ianuarie 2007, sa fie facuta si consultarea populatiei prin referendum asupra reformei parlamentului si a sistemului de vot. "Ar fi de neconceptut sa ne prinda 1 ianuarie 2007 fara europarlametarii desemnati", a spus presedintele, completand ca nu vede nici un impediment "sa pregatim modificarile constitutionale necesare".

Pentru a evita situatia din 2004, cand ideea introducerii votului uninominal nu a fost pusa in practica din cauza timpului prea scurt, Traian Basescu vrea ca inca din acest an sa inceapa dezbateri pe aceasta tema, urmand ca, dupa aceasta prima runda de consultari cu partidele parlamentare, acestea sa fie extinse si la "structuri ale societatii civile".

Basescu a tinut sa combata tentativele de discreditare a necesitatii acestor discutii, in primul rand a ideii de "false consultari", pentru ca el s-ar fi pronuntat deja asupra chestiunilor in discutie. "Presedintele are dreptul la punct de vedere", a spus el.

Vorbind de integrare, presedintele a spus ca Justitia va fi prezentata, in raportul de tara, "spectaculos pozitiv" si ca vor fi laudate progresele in materie de legislatie de mediu si actiunile intreprinse de Ministerul Administratiei si Internelor (toate cele trei ministere sunt conduse de democrati sau de ministri sustinuti de PD). Din punctele care ar putea atrage activarea clauzei de salvgardare, presedintele a spus ca vor ramane eficienta luptei impotriva marii coruptii si problematica securizarii frontierei.

Raspunzand la intrebarile ziaristilor, Basescu a subliniat ca aceste probleme ar putea activa clauza dupa raportul din aprilie 2006 si ca responsabilitatea pentru rezolvarea lor apartine institutiilor statului cu atributii in domeniile respective, si nu presedintelui. Presedintele a folosit prilejul pentru a arunca sageti catre cei care l-au atacat (aratandu-si sustinerea pentru ministrul justitiei si pe noul sef al DNA) si pentru a sublinia progresele mari facute de MAI in renegocierea contractului cu consortiul EADS pentru securizarea frontierei de stat.

Basescu a spus ca nu poate trage concluzii privind functionarea parlamentului, deoarece partidele din opozitie nu au participat la consultari. Aceasta absenta nu a scapat nesanctionata, presedintele subliniind ca la Cotroceni au fost prezenti cei care "au avut interese legate de reformarea clasei politice si de progresele in procesul de integrare".

Variatiuni pe tema data

Asa cum era deja anuntat, democratii au fost de acord cu presedintele Basescu la negocierile de marti seara. Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a spus ca partidul pe care il reprezinta sustine o reforma profunda a sistemului parlamentar, prin existenta unui parlament unicameral, cu un numar redus de membri si cu prerogative foarte clare pentru eficientizare. "Sustinem, de asemenea, votul uninominal pe liste, intr-o pondere pentru care avem toata disponibilitatea sa gasim formula cea mai buna", a adaugat Videanu. Conservatorii si-au pastrat si ei opinia privind parlamentul unicameral. PC sustine necesitatea infintarii imediate a unei comisii constituante, care sa lucreze pana in noiembrie 2006 la modificarea Constitutiei. Printre modificarile vazute ca absolut necesare de conservatori ar trebui sa fie introducerea parlamentului unicameral si a votului uninominal, precum si referiri legate de statutul europarlamentarului roman.

Minoritatile au spus nu

Reprezentantul minoritatilor, altele decat cea maghiara, Varujan Pambuccian, s-a declarat pentru reforma parlamentara, dar fara ca structura parlamentului sau sistemul de vot sa fie modificate. "Credem ca reforma clasei politice este necesara printr-o legislatie care sa stabilizeze clasa politica si sa intareasca democratia", a afirmat deputatul minoritatilor. El a spus ca un parlament bicameral este mai util si ca "modul de vot trebuie sa reflecte vointa alegatorilor, iar votul uninominal se abate cu mult de la aceasta vointa a electoratului".

Marko Bela, presedintele UDMR, a sustinut aceleasi puncte de vedere. "Punctul de vedere al UDMR, prezentat presedintelui, a fost ca se impune o reforma a parlamentului pentru ca acum avem un fals sistem bicameral, modul de alegere fiind acelasi si dupa modificarea Constitutiei. Trebuie mentinut insa bicameralismul, intr-o forma imbunatatita", a spus el, adaugand ca UDMR se impotriveste intentiilor de a se trece la votul uninominal.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.