Doar votul a reusit sa transeze ieri in Biroul Permanent al PSD disputa dintre cei care impingeau partidul catre consultarile la Cotroceni si cei care pledau pentru a-l trata pe Basescu cu sictir

Dupa doua ore de dezbateri pro si contra, conducerea PSD a decis sa nu se prezinte la discutiile cu presedintele Basescu. Printr-un vot strins de 10 la 9 in favoarea celor care refuzau intilnirea de la Cotroceni. Adrian Nastase a asistat doar la prima jumatate a disputelor. Dupa ce si-a spus punctul de vedere le-a atras atentia colegilor lui sa-i considere votul contra consultarilor.

A fi "catelusi" sau a fi "fete mari"?

Mircea Geoana nu s-a aratat partizanul vreuneia dintre cele doua pozitii, desi inclina spre a nu merge. In final, a votat si el contra. La fel si Miron Mitrea. El a sustinut ca aceste consultari nu au "nici o finalitate", sint o "diversiune" si ca e foarte posibil ca Basescu sa se foloseasca de acest prilej "pentru a mai trage inca o data in PSD". "Pentru Basescu e doar o operatiune de imagine. Vrea sa arate ca, dupa ce a tras in noi, ne poate chema la ascultare ca pe niste catelusi", a argumentat Mitrea. In replica, Ioan Rus a pledat pentru dialog. "Ce, sintem fete mari sa ne suparam pe ce a spus Basescu? Sa aratam ca avem curaj sa-l infruntam la el acasa.", a replicat liderul clujean. De aceeasi parere au fost si Vasile Dincu, Ilie Sirbu, Doru Ioan Taracila, Ion Solcanu si Rovana Plumb. Adrian Severin a pledat si el pentru consultari, dar la sfirsit a votat impotriva. Toti au incercat sa explice ca e bine ca PSD sa mearga la intilnire, pentru a-i da lui Basescu o replica dura. Ion Iliescu nu a participat la discutii. Ulterior, la sedinta de grup din Senat a aprobat decizia. "Sa-si ceara scuze intii si, apoi, o sa mergem", a spus Iliescu.

Jigniti de moarte

Motivul oficial invocat de Mircea Geoana dupa luarea deciziei este acela ca presedintele Basescu "arata dispret fata de problemele populatiei", intrucit cheama partidele la discutii privind reforma politica. "Reforma politica este o problema importanta, dar nu este o problema stringenta asa cum sint problemele legate de inundatii, agricultura si fiscalitate", a explicat Geoana. Cel mai mult in luarea deciziei a contat insa "jignirea grava" pe care PSD considera ca i-a adus-o Traian Basescu. Si PRM a refuzat invitatia la consultari. Astfel, Basescu va purta discutii doar cu PD, PC si UDMR. PNL a fost la Cotroceni saptamina trecuta.

Geoana si Nastase pozeaza in tandem

Cei doi au avut ieri o "discutie de clarficare". Geoana si Nastase ajunsesera la o divergenta de opinii in privinta rolului lor in perioada viitoare a partidului. Impacati, cei doi au venit in fata colegilor din Biroul Permanent pentru a recunoaste spasiti ca au "probleme de comunicare". Doi dintre liderii locali, Liviu Dragnea (Teleorman) si Gheorghe Nechita (Iasi) au ridicat problema ca "in teritoriu exista foarte multa confuzie", si "oamenii nostri nu mai inteleg cine conduce partidul". "Pe viitor, o sa comunicam mai bine", au promis, pe o singura voce, Geoana si Nastase.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.