Sanatatea, energia si industria tutunului sint domeniile in care exista grupuri de interese ce incearca sa influenteze guvernul, a declarat Traian Basescu, detaliindu-si afirmatiile facute vara trecuta

"SInt acele grupuri de interese care dreneaza foarte mult din resursa financiara a spitalelor si din resursa financiara destinata achizitiei de medicamente in buzunare proprii, nu ca un efect al unei munci sau al unui efort adaugat, ci ca efect al unor contracte de achizitii ticaloase", a declarat Traian Basescu, invitat la TVR la emisiunea "Profesionistii". Pe linga "sistemul mafiot bine structurat" din Sanatate, presedintele a mai pomenit de grupuri de interese de pe piata energiei si din industria tutunului.

Energie si tutun

"Sintem una dintre putinele tari care nu au avut perioada de tranzitie la costul energiei. In negocieri nu s-a luat o perioada de tranzitie cum au avut si Spania, si Grecia, si Portugalia", a spus el. "La tigari s-a luat perioada de tranzitie la aplicarea accizei pina in 2010. Nu o sa ma convinga nimeni ca aceste negocieri au fost facute corect si in interesul celor 22 de milioane. Nu a fost corect. Au fost grupuri de interese in industria tutunului care au spus: la noi cu accizele mai mici, nu la nivel european, si obtineti voi o perioada de tranzitie pina in 2010".

Presedintele declara insa ca avertismentele sale repetate la adresa guvernului reprezinta o masura de prevedere, neinsemnind ca actualul Executiv ar fi corupt. "Acesta este marele cistig al actualului guvern. Deocamdata este greu pentru oricine sa identifice zone de coruptie ale actualului guvern", spune Basescu. "Din acest motiv si presiunea mea, atentie la grupurile de interese, atentie la coruptie la nivelul guvernului, pentru ca, daca, spre exemplu, guvernul nu va fi influentat de grupurile de interese de tip mafiot din Sanatate, va face reforma spitalelor".

Coalitia s-a trezit prea tirziu

Totusi, presedintele a criticat coalitia guvernamentala pentru actualul blocaj din Parlament, explicind de ce, recent, a declarat ca schimbarea presedintilor Camerelor nu mai este o prioritate. "Una este sa vorbesti despre schimbarea presedintilor in luna ianuarie a acestui an si alta sa-ti aduci aminte de subiect in septembrie", a comentat el.

"Altul era portofoliul de legi depus la Parlament in luna ianuarie si alta sa-ti aduci aminte in septembrie, dupa ce la Parlament sint peste 130 de legi depuse. Au trebuit 9 luni sa intelegem ca un lucru ce se putea rezolva in ianuarie trebuia rezolvat atunci si incercam sa prindem timpul, neglijind ca, intre timp, ne-am pricopsit cu 130 de proiecte de lege care asteapta".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.