Liderii PSD au reactionat vehement la acuzele aduse, la sfarsitul saptamanii trecute, de presedintele Traian Basescu. Mai mult, Mircea Geoana si Adrian Nastase s-au declarat "jigniti" de afirmatiile sefului statului, potrivit carora PSD a incercat, prin diferite "interventii", sa puna bete in roatele integrarii Romaniei la 1 ianuarie 2007. Pana unde merge interesul national, atat de des clamat de pesedisti, si unde incepe intrecerea celor doi lideri PSD de a castiga simpatia oficialilor europeni cu orice pret? Un raspuns la aceasta intrebare il poate da numai electoratul.

Nastase le-a sugerat oficialilor UE si ce concluzii sa traga

Adrian Nastase, presedintele executiv al PSD si "seful" Camerei Deputatilor, a recunoscut interventiile de care Traian Basescu a acuzat opozitia. "Documentele noastre au fost scrisori deschise, publice, care aratau actiuni abuzive si neconstitutionale", a declarat intr-un interviu, ieri, Nastase. Mai mult de atat, presedintele executiv al PSD a precizat ca i se pare normal ca opozitia sa se planga Europei. "Il somez pe Traian Basescu sa iasa in fata natiunii si sa spuna ca noi nu avem dreptul sa reclamam o situatie pe care o consideram abuziva", a declarat Nastase.

El i-a adresat, in doua randuri, scrisori vicepresedintelui Comisiei Europene, Franco Frattini. In prima epistola, datata 18 mai 2005, Nastase invoca "situatia extrem de dificila cu care se confrunta justitia romana la acest moment, din cauza presiunilor brutale ale Executivului in scopul modificarii legislatiei si eliminarii unor garantii fundamentale ale independentei sistemului judiciar". Presedintele executiv al PSD ii "serveste" oficialului european si concluzia: "Propunerile legislative initiate de Ministerul Justitiei nu fac decat sa conduca la dezechilibre cu impact negativ de amploare, atat asupra societatii romanesti, cat si privind respectarea angajamentelor asumate in negocierile de aderare la UE". Nastase a "identificat" si "adevaratul" scop al reformei justitiei propuse de ministrul Monica Macovei.

"Scopul fundamental al modificarilor legislative, insa, este cel al aplicarii, in justitia romana, a epurarii si inlocuirii pe criterii politice a tuturor celor cu functii de conducere, proces care se desfasoara in toate structurile societatii romanesti, de sase luni incoace, cu consecinte dezastruoase", ii scria presedintele Camerei Deputatilor lui Franco Frattini. In finalul scrisorii, semnatarul ii solicita oficialului european sa sprijine, "de la nivelul inaltelor demersuri politice si diplomatice" avute in putere, "evitarea acestor derapaje, adevarati pasi inapoi, cu consecinte grave pentru sistemul judiciar din Romania".

In a doua epistola, datata 11 iunie 2005, Nastase, in calitate de "presedinte al organului reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii, garant al Constitutiei", continua sa invoce aspectele "cu adevarat ingrijoratoare/alarmante referitoare la imixtiunile politice in actul de justitie".

Presedintele executiv al PSD aduce ca argument, printre altele, "zecile de puncte de divergenta intre dorinta legitima a corpului magistratilor de a-si apara independenta si intentiile de politizare si subordonare ale Ministerului Justitiei". Ca un veritabil purtator de cuvant al magistratilor - o anumita parte a magistratilor -, Nastase invoca si tema "pensionarii fortate" a unora dintre acestia, "pentru a face loc unor oameni cu putina experienta si calificare in acest sens". In final, presedintele executiv al social-democratilor conchide ca "viitorul imediat al justitiei romane va fi, fara teama de a exagera, sumbru".

Mai mult, Nastase ii sugereaza lui Franco Frattini si cam ce concluzie ar trebui trasa: "Cat de mult concorda aceste propuneri cu angajamentele europene ale Romaniei si cu necesitatea interna de reforma si crestere a calitatii actului de justitie este, cred, evident". Noroc ca Franco Frattini a avut alte criterii dupa care a apreciat evolutia Romaniei. Sosit la Bucuresti, Frattini a apreciat tocmai reforma justitiei, hotararea de a fi invinse fortele antireformiste din acest domeniu.

Geoana s-a plans des colegilor socialisti

Nici Mircea Geoana nu a pierdut timpul. El s-a dus in repetate randuri si s-a plans colegilor socialisti europeni de ceea ce trebuie, chipurile, sa patimeasca PSD din partea coalitiei aflate la guvernare. Pe 12 august, de pilda, la Cluj-Napoca, Geoana ameninta cu lupta, prin toate mijloacele, "atat pe plan intern, cat si international".

"Partidul Social Democrat va sesiza Comisia Europeana, Parlamentul European si Congresul Puterilor Locale si Regionale. Orice abuz, si un abuz de magnitudinea celui programat de actuala putere, afecteaza insusi criteriul politic in ceea ce priveste integrarea Romaniei in Uniunea Europeana", declara Geoana. El dezvaluia astfel intentia social-democratilor de a considera eventuala schimbare din functie a unor alesi PSD drept o "afectare" serioasa a "temelor" pe care tara noastra trebuie sa si le faca in vederea aderarii la UE.

Probabil deloc intamplator, la doar cateva saptamani distanta de la acest "avertisment", Partidul Socialistilor Europeni (al carui membru este PSD) transmitea un comunicat prin care isi exprima "ingrijorarea cu privire la conduita partidelor membre ale Coalitiei guvernamentale din Romania". Trei lideri socialisti, Hannes Swoboda, Jan Marinus Wiersma si Pierre Moscovici, declarau, referitor la posibila schimbare a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si a unor presedinti de Consilii Judetene: "Toti acesti oameni au fost alesi in mod corect si este greu de inteles de ce normele care reglementeaza aceste pozitii sunt modificate brusc".

Mai mult, pe baza situatiei prezentate unilateral, cei trei europarlamentari vorbeau si ei despre "instabilitate politica" si trasau indicatia ca Romania sa se concentreze pe "prioritatile cu adevarat importante", cum ar fi inundatiile fara precedent si urgentarea pregatirilor pentru aderare.
Tot ca urmare a plangerilor liderilor PSD, era facuta publica, la inceputul lunii septembrie, si ingrijorarea Internationalei Socialiste. Tot pe tema schimbarii lui Nastase si Vacaroiu de la sefia Camerelor si pe preconizata modificare a Legii administratiei publice, care ar putea duce la pierderea unor functii de catre alesii PSD.

Apoi, pe 12 septembrie, in cadrul intalnirii pe care conducerea formatiunii social-democrate a avut-o cu o delegatie a Grupului Socialist Valon din Camera Reprezentantilor din Belgia, acelasi Mircea Geoana a facut "o informare privind evolutiile politice din Romania" si "a prezentat derapajele antidemocratice ale actualei puteri". Previzibil in asemenea conditii, membrii delegatiei au apreciat ca "evolutiile nedemocratice din Romania" reprezinta "un semnal serios de ingrijorare pentru tarile Uniunii Europene, inclusiv prin prisma ratificarii Tratatului de aderare a Romaniei la UE". Si exemplele pot continua...


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.