Trei state membre ale Uniunii Europene au ratificat pana la aceasta ora Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, ultima fiind Slovenia, al carei parlament s-a pronuntat, joi seara, in unanimitate, in favoarea acestui act.

Slovenia devine astfel, dupa Slovacia si Ungaria, al treilea stat membru al Uniunii Europene care ratifica Tratatul de Aderare a Romaniei la UE, Parlamentul de la Ljubliana aproband documentul cu 64 de voturi si nici unul impotriva.

Votul pozitiv sloven survine la numai o zi dupa vizita ministrului Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, in Republica Slovenia, fiind considerat de MAE o dovada a angajamentului european al acestei tari, materializat prin sprijinul constant si sustinut acordat aderarii Romaniei la UE la 1 ianuarie 2007. Tratatul a mai fost ratificat recent de Parlamentul ungar, cu 257 de voturi pentru si 6 impotriva, si de Legislativul slovac, in cursul verii, cu 102 voturi si nici unul impotriva.

Legea de ratificare a Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE a fost aprobata in cursul lunii septembrie si de Senatul ceh, cu 79 de voturi si nici unul impotriva, documentul urmand sa fie dezbatut si in Camera Deputatilor de la Praga.

Cel mai important vot de ratificare va veni insa pe 11 octombrie din partea tarii care detine presedintia UE, Marea Britanie, forurile de conducere britanice nemaisteptand concluziile raportului de tara al Comisiei Europene, urmand ca Italia sa faca un pas similar la sfarsitul aceleiasi luni.

Semne de intrebare si chiar de ingrijorare ridica insa modul in care vor vota parlamentarii austrieci si germani, receptivi la criticile formulate de catre liderii lor la adresa proceselor de integrare ale celor doua tari.

In ambele tari, reticenta la un nou val de largire a Uniunii a castigat multi adepti. Un alt posibil risc de luat in calcul il reprezinta si rezistenta la extinderea UE manifestata de opinia publica franceza sau olandeza din momentul esecului referendumurilor din cele doua tari pe tema adoptarii Constitutiei Europene.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.