Sebastian Lazaroiu, director al CURS, sustine ca rezultatele recentului sondaj Gallup, efectuat la cererea SAR, sint viciate de erori grave

Saptamina aceasta, IMAS si Gallup au dat publicitatii doua sondaje ale caror concluzii erau sensibil diferite. In timp ce Gallup, intr-o cercetare efectuata la comanda Societatii Academice Romane (SAR) conduse de Alina Mungiu-Pippidi, sustinea ca Alianta D.A. dispune de 52% din optiunile de vot, IMAS avansa scorul de 43%.

Gallup arunca vina pe SAR

Directorii celor doua institute, Mircea Kivu (IMAS) si Olga Dezso (Gallup), au facut ieri o analiza a rezultatelor si au gasit doua motive principale pentru care apar diferentele de aprecieri. Prima ar fi aceea ca Gallup, in lista de formatiuni politice, pe linga PSD, PRM, UDMR, Alianta D.A., "la solicitarea clientului", a pus si PNL si PD. SAR a prezentat intentia de vot pentru Alianta D.A. prin cumularea optiunilor exprimate pentru Alianta cu cele pentru PNL si PD, au explicat directorii celor doua institute.

Lazaroiu: "Gallup a comis erori grave de metodologie"

"E tragic ce se intimpla cu Gallup. E clar ca Gallup a facut o eroare colosala. E o chestiune de incompetenta. Nimeni nu a mai pus pina acum in aceeasi lista si Alianta PNL-PD, si PNL, si PD. E ca si cum ai contoriza de trei ori optiunile pentru Alianta. Mai mult, ei explica faptul ca au facut acest lucru la cererea clientului. Insa nu poti da curs cererilor clientilor care nu se pricep", a comentat Sebastian Lazaroiu explicatiile oferite de directorii celor doua institute.

Cel de-al doilea aspect asupra caruia s-au inregistrat diferente mari il constituie aprecierile privind directia in care se indreapta Romania. La Gallup, 47% dintre respondenti spuneau ca directia e buna, iar la IMAS, doar 36%. Directorii celor doua institute explica aceste deosebiri prin faptul ca in sondajul Gallup intrebarea a fost inserata spre sfirsitul chestionarului. Sociologul Lazaroiu spune ca si aceasta metoda este o greseala grava. "Intotdeauna, intrebarea despre directia Romaniei se pune ori prima, ori a doua si in mod necesar inaintea celei despre optiunile de vot, pentru ca se 'contamineaza>> raspunsurile. Cei care au raspuns ca voteaza cu puterea sint inclinati sa spuna ca tara merge intr-o directie buna", a explicat Sebastian Lazaroiu.

PSD o da in judecata pe Alina Mungiu

PSD a anuntat ieri ca va depune o plingere penala impotriva Alinei Mungiu, presedinta SAR, cea care a comandat sondajul Gallup. Motivul: fals si uz de fals prin prezentarea studiului Gallup. In replica, Mungiu a precizat ca "nimeni din conducere sau actionarii nostri nu fac parte din partide politice". Supararea social-democratilor provine din faptul ca presa a prezentat atit sondajul IMAS, unde PSD apare in crestere, iar Basescu si D.A. in scadere, cit si studiul Gallup, unde datele erau inverse. Deputatul PSD Alin Teodorescu este actionarul majoritar al IMAS.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.