Presedinte a hotarat ca a sosit momentul sa puna toate tunurile pe partidul lui Geoana si sa-l trimita acolo unde-i e locul, in Opozitie. Basescu a dezvaluit ieri ca "PSD desfasoara o teribila campanie", prin interventii si scrisori, care vizeaza amanarea aderarii Romanie in 2007 la UE.

"Se duc la Bruxelles si desfasoara o adevarata campanie pentru a bloca accesul Romaniei la 1 ianuarie 2007 pentru ca interesul lor este sa aiba motivatii sa atace Guvernul. Nu ii intereseaza interesul celor 22 de milioane de romani", a adaugat seful statului. La Bucuresti, PSD pozeaza pe cat posibil in marele aparator al integrarii. Partidul condus de Geoana a reusit chiar sa obtina de la PNL ca o zi de la dezbaterile din Parlament sa fie alocata, saptamanal, legilor necesare reformei europene. La acuzatiile dure ale presedintelui, Geoana n-a putut raspunde decat cu o insulta, facandu-l las pe Basescu.

Seful statului a explicat, ieri, si de ce e vitala inlaturarea lui Nastase si Vacaroiu din fruntea Parlamentului: pentru ca structurile din teritoriu sa nu mai creada ca PSD e inca la putere. Presedintele spera ca procedura va fi una parlamentara de vreme ce a exclus alegerile anticipate. Motivatia lui Basescu: "momentul a fost ratat".

Pe frontul Justitiei, reforma continua la toate nivelurile. Basescu a dezmintit scenariul inlocuirii lui Macovei si a precizata ca Boc isi va duce mandatul pana la capat. Semnale pozitive au venit si de la comisarul european pentru Justitie si afaceri interne. Franco Frattini a plecat din Romania multumit de stadiul reformei si spera ca rezultatele vor fi pozitive si in Raportul de tara. Procurorul general Botos, simtind ca momentul debarcarii e aproape, s-a declarat ca este victima unor presiuni politice. Inspectorii CSM au inceput deja sa ia la rost neregulile din ograda Parchetului General: procurorii Muscalu si Gheorghisan sunt cercetati pentru modul in care au instrumentat dosarul Armaghedon II, in care sunt reclamate grave incalcari procedurale.

Presedintele a pus tunurile pe ei

"PSD desfasoara o teribila campanie pentru un esec in intentia Guvernului de a materializa dreptul nostru de a intra in UE la 1 ianuarie 2007. Prin interventii, prin scrisori", a dezvaluit seful statului

Presedintele Traian Basescu a acuzat ieri PSD ca incearca, prin "interventii si scrisori" la Bruxelles, sa blocheze aderarea la termen a Romaniei la Uniunea Europeana. Seful statului a acuzat principalul partid de opozitie ca incearca prin orice mijloace sa blocheze si sa intarzie integrarea Romaniei la 1 ianuarie 2007. "Va asigur, si sunt documente in acest sens, ca PSD desfasoara o teribila campanie pentru un esec in intentia Guvernului de a materializa dreptul nostru de a intra in UE la 1 ianuarie 2007. Prin interventii, prin scrisori", a spus Basescu. Potrivit sefului statului, prin aceste demersuri PSD nu urmareste decat propriile interese: "Se duc la Bruxelles si desfasoara o adevarata campanie pentru a bloca accesul Romaniei la 1 ianuarie 2007 pentru ca interesul lor este sa aiba motivatii sa atace Guvernul. Nu ii intereseaza interesul celor 22 de milioane de romani", a adaugat Basescu.

"Sa treaca in opozitie in totalitate"

Referindu-se in continuare la PSD, Basescu a spus ca schimbarea celor doi presedinti ai Camerelor Parlamentului constituie in continuare o necesitate, intrucat PSD "merita sa treaca in opozitie in totalitate, si nu partial". Presedintele a sustinut ca PSD, atunci cand nu detine puterea, incearca sa blocheze activitatea institutionala. "Eu, cand am realizat nevoia de alegeri anticipate, a fost imediat dupa ce s-au asezat structurile Camerelor. Aveam experienta unui mandat cu un PSD care nu avea 51 la suta in Consiliul General al Capitalei, dar care mi-a blocat activitatile timp de trei ani si jumatate. S-a putut lucra in primele sase luni, dupa care si-au stabilit, bazat pe proceduri, sistemul de blocare a primarului si timp de trei ani si jumatate mandatul meu a fost un mandat uratit de acesti oameni care nu au nici o un fel de respect pentru populatie. Pe ei ii intereseaza blocarea activitatii", a aratat presedintele.

Potrivit acestuia, in aceeasi politica se inscrie si blocajul din Parlament. "Pentru a putea sa dea senzatia ca isi mai pot mentine structurile in teritoriu au nevoie ca numarul doi si numarul trei in stat sa fie reprezentanti ai PSD. Din acest motiv, actiunea majoritatii de a schimba sefii celor doua Camere este necesara. Nu pot aprecia in cat timp se va intampla acest lucru, dar o consider absolut necesara pentru ca PSD sa piarda intr-adevar puterea si sa fie asezat acolo unde ii e locul, in opozitie", a mai spus Basescu.

Seful statului a adaugat ca "mesajele pacifiste" ale presedintelui PSD, Mircea Geoana, nu sunt tocmai corecte. "Pentru ca a institutionalizat coruptia, merita sa treaca in totalitate in opozitie, nu partial. De aceea mi se pare ca actiunea majoritatii este una corecta si sunt departe de a crede in declaratiile de bunacredinta ale lui Mircea Geoana. Mircea Geoana este un politician care pune interesul lui de departe deasupra interesului national", a precizat Basescu.

Nu se pune problema inlocuirii lui Macovei

Seful statului a sustinut ca nu se pune problema ca ministrul Justitiei, Monica Macovei, sa fie inlocuit din functie, cu atat mai mult cu cat "este cel mai apreciat ministru" al Cabinetului Tariceanu. Basescu a infirmat declaratiile presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, conform carora Monica Macovei urmeaza sa fie numita procuror general, iar locul ei sa fie luat de presedintele PD, Emil Boc. "Eu nu cunosc un asemenea scenariu. Stiu cu certitudine ca Boc vrea sa-si duca mandatul pana la capat. Dar astfel de afirmatii cred eu, intra in sistemul de intoxicare in care toti baietii astia educati in Primaverii sunt specialisti", a spus Basescu.

Presedintele a precizat ca Monica Macovei se bucura de intregul sau sprijin si ca nu va semna nici un decret de revocare din functie a acesteia. "Va pot spune cu certitudine ca Monica Macovei nu va fi numita prin decret procuror general al Romaniei si nici nu voi emite decretul de revocare din functie a Monicai Macovei. In aceste conditii, afirmatiile lui Adrian Nastase raman simple povesti. Pot spune ca Monica Macovei este cel mai apreciat ministru in procesul de indeplinire a responsabilitatilor pe care si le-a asumat Romania prin Tratatul de aderare", a declarat Basescu.

"Lacul rusesc nu a fost o greseala"

In alta ordine de idei, presedintele a sustinut ca nu a gresit atunci cand, aflat in vizita in Statele Unite ale Americii, a vorbit despre Marea Neagra ca despre un lac rusesc. "Mircea Geoana, prin educatie si comportament ca fost ministru de Externe, nu a facut nimic pentru apararea intereselor Romaniei in Marea Neagra. Este explicabil, pentru ca a ramas cu teama familiei, i-a fost bagata in sange. Nu, nu a fost o greseala cand am afirmat acel lucru. Stiu si ce spun si ce fac, mai ales in politica externa", a spus Basescu, citat de Mediafax.

Intrebat daca-si reproseaza ceva de cand a devenit presedinte, Basescu a afirmat: "Sunt perfect!". Reamintim ca presedintele a spus, intr-un discurs la Universitatea Standford, ca Federatia Rusa trateaza Marea Neagra ca pe un "lac rusesc", deoarece nu doreste internationalizarea problemelor din zona. In replica, liderul PSD Mircea Geoana a declarat ca declaratiile presedintelui Traian Basescu, conform carora Rusia trateaza Marea Neagra ca pe un lac rusesc, reprezinta un afront adus Rusiei si tarilor din NATO.

Anticipatele intra la capitolul "momente ratate"

Referindu-se la problema alegerilor anticipate, seful statului a spus ca acestea se pot inscrie in "capitolul momente ratate". Potrivit lui Basescu, cine mai sustine necesitatea anticipatelor da dovada de naivitate politica, in conditiile in care urmeaza publicarea rapoartelor de tara pentru Romania. In opinia lui Basescu, alegerile anticipate nu ar mai trebui sa reprezinte o prioritate a actualei guvernari.

"Alegerile anticipate nu sunt o chestie uitata. Daca le declansam atunci cand am spus eu, acum sapte luni, acum eram in pragul alegerilor si puteam sa intram in iarna linistiti. Acum alegerile anticipate nu mai sunt o prioritate. Cine insista asupra declansarii alegerilor in conditiile celor doua rapoarte de tara (octombrie 2005 si aprilie 2006 - n.r.) da dovada de naivitate politica", a spus Basescu.

Tricou de fotbalist pentru presedinte

Presedintele a fost ieri la Craiova, intr-o vizita de trei ore, pentru a participa la deschiderea BALCINET - intalnirea primarilor din principalele municipii balcanice. La eveniment, care se va desfasura pana in 2 octombrie, la Craiova, participa 60 de primari si viceprimari din principalele orase balcanice. Evenimentul i-a adus sefului statului un tricou al echipei Universitatea Craiova, din partea unui oficial al clubului de fotbal. In timp ce mergea de la Primarie la Prefectura, Basescu a fost oprit pe strada de un reprezentant al clubului craiovean, care i-a oferit un tricou alb-albastru cu insemnele echipei, pe care era inscriptionat "Basescu". Impresionat de gestul oficialului echipei de fotbal, care in prezent evolueaza in divizia secunda a campionatului romanesc, Basescu a declarat: "Craiova trebuie sa revina cat mai repede in Divizia A!".

Geoana il face las pe Basescu

PSD se gandeste daca sa mai mearga la Cotroceni

Liderul PSD Mircea Geoana a declarat ieri, referindu-se la declaratiile presedintelui Traian Basescu, ca seful statului este incapabil sa-si recunoasca propriile esecuri si esecul actualei guvernari in indeplinirea principalului obiectiv al Romaniei in acest moment, integrarea europeana. "Lasitatea il face pe presedintele Traian Basescu sa paseze responsabilitatea pe umerii PSD, in conditiile in care, in momentul in care a iesit de la guvernare, PSD a predat la cheie procesul de integrare", a spus Geoana.

Potrivit acestuia, prin declaratiile facute la Craiova, Traian Basescu insulta familia socialistilor europeni, "cel mai puternic si mai constant sutinator" al integrarii Romanei in UE. Liderul PSD a mai fost de parere ca declaratiile lui Traian Basescu sunt anti-integrare, fiind inca "o piatra legata de piciorul Romaniei" in drumul spre integrarea europeana. "Sunt infricosat atat de anti-rusismul, cat si de anti-occidentalismul acestor declaratii, care, pana la urma, reprezinta un atac la adresa NATO si a SUA", a mai spus Geoana, referindu-se la faptul ca presedintele a reiterat ideea potrivit careia Rusia trateaza Marea Neagra ca pe un "lac rusesc".

Pe de alta parte, presedintele PSD a sustinut ca, prin provocarea unei noi crize politice, Traian Basescu demonstreaza ca nu a renuntat inca la ideea alegerilor anticipate, ceea ce il face sa treaca la atacuri personale impotriva sa. Pornind de la atacurile impotriva PSD si a liderului acestui partid, Geoana a spus ca luni Biroul Permanent National va analiza daca mai este oportun ca pesedistii sa mearga la consultarile de la Cotroceni.

Taracila a facut publica decizia Biroului Permanent National

PSD sprijina un guvern minoritar PNL

Adica nu va depune nici o motiune de cenzura si va vota pentru sustinerea cabinetului Tariceanu in cazul in care ministrii PD vor iesi de la guvernare

Biroul Permanent National al PSD a hotarat sa acorde sprijin cabinetului Tariceanu daca ministrii PD se vor retrage de la guvernare a declarat ieri, la Calarasi, senatorul Doru Ioan Taracila. Acesta a precizat ca PSD nu va face o alianta cu nimeni, nici la putere, nici in opozitie, insa PSD va sustine formula de conducere a celor care vor sa guverneze. "In momentul de fata, PNL nu se cramponeaza de guvernare, dar si-a asumat raspunderea guvernarii si nu doreste alegeri anticipate. Motiv pentru care PSD va acorda sprijin in Parlament pe doua directii: nu va promova o motiune de cenzura pana in primavara anului viitor care sa dea Guvernul jos sau, in situatia in care ministrii PD se vor retrage, PSD va vota sustinerea cabinetului Tariceanu pana la primavara, cu conditia ca in aceasta perioada sa se realizeze negocieri politice pe legile integrarii", a spus Taracila.

Potrivit senatorului, negocierile politice nu se refera la santaj, ci inseamna doar acceptarea din partea puterii a unor amendamente facute de PSD pe legile integrarii, in conformitate cu Tratatul de Aderare.

Geoana neaga existenta deciziei

In replica la declaratiile lui Taracila, liderul PSD Mircea Geoana a sustinut ieri ca nu exista o decizie formala a Biroului Permanent National al partidului in privinta sustinerii unui posibil guvern minoritar al PNL. "PSD, cand va reveni la guvernare, va reveni cu programul sau, cu propriul sau prim-ministru. Una este asigurarea stabilitatii tarii si alta apropierea strategica intre partide, care este kilometrica, mai ales ca vorbim depsre partide cu ideologii diferite: unul este social-democrat, iar celalalt liberal", a mai spus Geoana.

PD partenerul "indiscutabil" al PNL la anticipate

Vicepresedinte PD Ioan Oltean a declarat, ieri, ca din cauza PNL a fost pierduta oportunitatea declansarii de alegeri anticipate, dar "daca liberalii se vor convinge de necesitatea acestora, PD va fi partenerul lor indiscutabil" pentru un astfel de demers, informeaza Mediafax. "PD s-a pronuntat in vederea necesitatii dezvoltarii unui program politic care sa aiba in prima atentie alegerile anticipate. Marele pacat este ca am pierdut o asemenea oportunitate, si aceasta tocmai din cauza liberalilor. Ne bucuram ca, in ceasul al 12-lea, reusesc sa realizeze ca aceasta este singura solutie care poate fi luata in calcul de Alianta pentru a-si putea pune in aplicare programul de guvernare", a declarat Oltean intr-o conferinta de presa. Potrivit acestuia, "daca intr-adevar liberalii se vor convinge de aceasta necesitate, PD va fi partenerul lor indiscutabil in aceasta chestiune".

"In situatia in care au fost doar afirmatii aruncate in vant, PD considera inchisa aceasta chestiune, cel putin anul acesta, si se va preocupa de prioritatile legislative si guvernamentale", a adaugat Ioan Oltean. (Mediafax)

Continua consultarile la Cotroceni

Presedintele Traian Basescu va avea, marti, la Cotroceni, consultari cu partidele parlamentare in privinta trecerii la Parlamentul unicameral si a necesitatii efortului diplomatiei parlamentare in procesul integrarii europene, informeaza un comunicat al Presedintiei remis, ieri, redactiei. Initial, consultarile sefului statului cu partidele politice parlamentare erau programate pentru sfarsitul saptamanii trecute. Basescu s-a intalnit, in urma cu o saptamana, doar cu liderii PNL, iar restul consultarilor le-a suspendat, ca urmare a situatiei create in tara din cauza inundatiilor. Marti dupa-amiaza, presedintele va avea consultari separate cu reprezentantii PRM, PSD, PC, ai grupului parlamentar al minoritatilor nationale, UDMR si PD.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.