Ideii de fuziune intre Partidul Democrat si Partidul National Liberal i-au fost cantate ieri ultimele acorduri ale marsului funebru. Masa rotunda "Tentatia populara si noile provocari ale dreptei", organizata de Fundatia "Horia Rusu", a dat prilejul mai multor vorbitori din ambele partide sa afirme cu tarie decesul irevocabil al proiectului de unire a PD si PNL intr-un unic partid de dreapta sau de centru-dreapta. Singurul care a parut sa mai pastreze o urma de speranta a fost liberalul Valeriu Stoica, care a spus ca si-a promis "sa nu fie tentat de nici o functie publica pana in 2008", pentru a-si putea dedica timpul unificarii dreptei politice romanesti.

Renuntarea la proiectul de fuziune nu inseamna insa o divizare a Aliantei "Dreptate si Adevar". "Fuziunea nu mai este de actualitate. Acest lucru nu inseamna insa ca nu mai dorim sa ramanem in Alianta D.A. alaturi de PNL", a afirmat vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde, singurul democrat prezent la dezbatere.

Chiar daca au avut o viziune unitara asupra problemei fuziunii, politicienii prezenti nu au putut rezista tentatiei de a-si da suturi in glezna, e drept, zambitori si cu limbaj elevat. Liberalii le-au reprosat democratilor ca sunt inconsecventi si ca sufera de oportunism politic, din cauza afilierii la miscarea populara europeana, au numit PD-ul "partid prezidential", iar consilierul premierului, Dorel Sandor, l-a intrebat, ironic, pe Frunzaverde ce le spunea colegilor din Internationala Socialista, avand in vedere ca el avea o orientare de centru-dreapta.

Raspunsurile democratului au fost la fel de acide, el sustinand ca la PNL exista o doza mult mai mare de inconsecventa si lipsa de coeziune. "Cel mai spectaculos exemplu de lipsa de coeziune vine de la PNL, unde un ministru a demisionat, pentru ca premierul a spus ca demisioneaza si apoi a revenit asupra deciziei. A fost un exemplu de inconsecventa care apartine exclusiv PNL", a spus Frunzaverde.

Directorul Institutului de sondare a opiniei publice CURS, Sebastian Lazarescu, a fost cel care a prezentat cel mai plastic, printr-un paradox, situatia actuala a proiectului de fuziune. El a spus ca, atunci cand cele doua partide erau foarte diferite ca doctrina, fuziunea era in discutie iar Alianta functiona, iar cand s-au apropiat ca doctrina, fuziunea a disparut ca subiect si "nici macar Alianta D.A. nu se mai simte bine in Alianta". El a dat si o explicatie: "Avem partidul guvernator si partidul prezidential. Ambele folosesc institutiile in lupta pentru suprematie. In scurt timp, fiecare va vrea sa-si traga partea din aceasta placinta a puterii".

Valeriu Stoica a admis ca sansele de infaptuire a fuziunii dintre PNL si PD sunt tot mai indepartate. "Cine pierde si cine castiga din aceasta? Perdantul principal sunt liberalii, pentru ca refuzul acestui proiect politic va duce la delegitimarea treptata ca partid de dreapta a PNL-ului de pe scena politica din Romania", a afirmat Stoica. Esecul fuziunii "va duce la o pierdere majora si la PD", pentru ca divizarea dreptei va duce la sanctiuni din partea electoratului la alegerile viitoare, a mai spus el.

Spagile s-au triplat in actuala guvernare

Liderul liberal a atras atentia ca imaginea Aliantei D.A. a scazut foarte mult. "Toata lumea vede ca in cadrul Aliantei D.A. nu exista coordonare si, de asemenea, toata lumea se plange de neintelegerile si certurile dintre cele doua formatiuni". El a subliniat si aspectul resurselor umane: "Foarte multi oameni care au votat Alianta D.A. se plang ca cei care au ocupat functii in consiliile judetene sunt incompetenti. In acest fel, diferentele dintre actuala guvernare si fosta guvernare sunt nu doar faptul ca multi care reprezinta D.A. sunt incompetenti, dar si faptul ca s-au si triplat spagile acum fata de fosta guvernare". Din aceste cauze, Stoica a putut sa rezume viitorul Aliantei, in viziunea sa, intr-o ecuatie: "divizarea dreptei + incompetenta + coruptie = victoria stangii".

Principala sa nemultumire a fost insa ca dezbaterea ideii de constituire a unui puternic pol de centru-dreapta nu a avut loc in interiorul partidelor. Stoica a remarcat amar ca, si cu aceasta ocazie, liderii partidelor au lipsit (pe masa tronau, intr-adevar, plachetele cu numele lui Calin Popescu Tariceanu si Adriean Videanu, care nu au onorat invitatia fundatiei).

Liste comune in 2008!?

Foarte optimist, Sorin Frunzaverde anunta: "Sunt convins ca, in 2008, Alianta va candida cu liste comune in alegerile parlamentare", dupa ce explicase ca, impreuna, cele doua partide au sansa sa convinga electoratul de dreapta si de centru-dreapta. Liberalii au fost insa mult mai temperati, mai ales in ceea ce priveste apartenenta PD la aceasta parte a spectrului.

Presedintele Organizatiei Bucuresti a PNL, Ludovic Orban, a atacat dur, sustinand ca dreapta este reprezentata de PNL si PPCD, si nu de socialistii deveniti populari, cu referire directa la democrati. "Nu poti fi sustinator al socialistilor, sa canti imnul socialist pe holurile de la Bruxelles si apoi sa treci la populari", a spus el. Orban l-a atacat si pe Traian Basescu, caruia i-a transmis ca, desi il sustin, liberalii nu il mai iubesc. "Daca vrea sa mai fie sustinut de PNL, presedintele trebuie sa-si modifice comportamentul fata de acest partid", a amenintat voalat liderul liberal.

Nici Crin Antonescu, liderul grupului liberal din Camera Deputatilor, nu a fost mai delicat. "Ramane misiunea PNL de a deveni marele partid popular al Romaniei", a afirmat Antonescu, excluzand, indirect, participarea PD.

Daca Orban a enumerat cauzele disensiunilor din Alianta: anticipatele, fuziunea, schimbarea pesedistilor din administratie si comportamentul presedintelui Basescu, ministrul liberal Cristian David a incercat sa dea o imagine idilica, sustinand ca liberalii si democratii colaboreaza mult mai bine in teritoriu decat la centru. A fost contrazis chiar de liberalii din sala si nici nu a avut un raspuns atunci cand i s-a cerut un exemplu de judet in care exista paradisiaca armonie intre democrati si liberali.

Un semnal pozitiv a venit de la Bruno Stefan, presedintele Biroului de Cercetari Sociale, care a spus ca, in conformitate cu sondajele, liberalii sunt preferati de electoratul pana in 30 de ani si peste 48 de ani, in timp ce democratii sunt preferatii celor cuprinsi intre 30 si 48 de ani, inclusiv de foarte numeroasa generatie a "decreteilor" (nascuti intre 1966-1970), ceea ce ar face colaborarea dintre PNL si PD necesara.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.