"Romania a gresit grav in 1992, cand s-a retras de la masa tratativelor in criza transnistreana" "Mergem cu Romania pana la capat"

"Subiectul Transnistria" a tinut ieri capul de afis al intalnirii dintre presedintele Romaniei, Traian Basescu, si presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, la Complexul "World Trade Center" Iasi. Traian Basescu s-a pronuntat extrem de ferm in problema transnistreana, sustinand ca "Romania nu concepe Transnistria in afara suveranitatii Republicii Moldova".

Presedintele Romaniei a criticat in termeni extrem de duri politica Romaniei in conflictul transnistrean din 1992, cand Ministerul de Externe a decis retragerea tarii noastre de la negocieri. "Romania regreta in primul rand ca a facut o eroare grava in 1992, cand s-a retras de la masa negocierilor in problema transnistreana", a precizat raspicat Traian Basescu. Inflacarat de fermitatea declaratilor presedintelului roman, Vladimir Voronin a amenintat direct ca Republica Moldova se va retrage de la reuniunea care va incepe in aceasta saptamana la Odessa daca Uniunea Europeana si Statele Unite nu sunt acceptate ca membri cu drepturi depline la masa negocierilor in problema transnistreana.

Declaratiile celor doi presedinti au marcat o apropiere fara precedent a celor doua tari, Vladimir Voronin sustinand entuziasmat ca "mergem cu Romania pana la capat". Aceasta a fost a doua intalnire dintre cei doi oficiali de la instalarea lor in functie. "Deschiderea politica intre Republica Moldova si Romania, care a avut loc imediat dupa alegerea domnului Traian Basescu in functia de presedinte al Romaniei, are rezultate pozitive, care se observa deja in relatiile noastre bilaterale. Ceea ce am convenit la prima intalnire a noastra la Chisinau s-a realizat si noi mergem cu domnul Basescu mai departe. Si astazi (ieri - n.r.) am rediscutat aceste relatii si si-tuatiile care sunt in anumite domenii bilaterale intre Romania si Republica Moldova, am convenit ca vom merge si pe aceasta cale mai departe. Avem intelegere si sustinere din partea Romaniei prezentate de domnul Basescu cu privire la problema Transnistriei si la problema integrarii Republicii Moldova in Uniunea Europeana. Mergem cu Romania pana la capat", a sustinut Voronin. "Vreau sa spun ca acea vreme pierduta si acele probleme uneori tensionate care au aparut intre Moldova si Romania nu trebuie sa se repete niciodata. Am discutat in parteneriatul european, noi fiind impre-una cu Romania in directia europeana, in directia dezvoltarii si pregatirii Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeana", a mai spus Voronin.

Discutiile de la Iasi ale celor doi presedinti au materializat o idee comuna discutata la Chisinau in ianuarie de catre Traian Basescu si Vladimir Voronin: tandemul energetic pentru Europa de Sud-Est. "Chiar astazi am decis ca in cel mai scurt timp sa rezolvam problemele tehnice de tranzitare a energiei electrice din Moldova in Romania si din Romania catre piata sud-est europeana. Va asigur ca pana la sfarsitul anului aceasta problema tehnica va fi rezolvata, permitand Moldovei integrarea in sistemul energetic european si in acelasi timp permitand Moldovei, dar si Romaniei realizarea veniturilor din tranzitul energiei electrice de la est de Romania si Moldova. In cel mai scurt timp incercam sa finalizam tratatul de baza romano-moldovean, tratat de baza care trebuie sa reflecte nu numai realizarea unui tandem politic care vizeaza in primul rand sprijinirea Moldovei pentru integrarea in Uniunea Europeana, dar trebuie sa reflecte si excelenta relatie bilaterala. Personal, va asigur ca Romania nu va avea vreodata o atitudine care sa fie in defavoarea Moldovei, iar pe Romania, ca stat membru NATO, ca stat care se pregateste sa intre in Uniunea Europeana, va puteti baza si dumneavoastra, domnule Voronin, si poporul pe care-l reprezentati", a precizat Traian Basescu.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.