Rudele mai sarace ale Europei, Romania si Bulgaria, si-au trimis astazi mesagerii in Parlamentul European, pentru a incerca in al 12-lea ceas sa puna o vorba buna, astfel incat procesul de aderare sa intampine cat mai putine impedimente. Cei 35 de observatori romani si 18 bulgari vor fi intampinati cu discursuri, un concert si o receptie cu mancare si bautura ca la mama acasa. Probabil sarmalute in cazul romanilor si castraveciori murati pentru vecinii de la sud. Daca la nivel declarativ mandatele reprezentantilor romani converg spre acelasi tel - integrarea la timp in Uniunea Europeana -, nu este exclus ca parlamentarii romanii sa se faulteze reciproc, avand in vedere ca provin din tabere politice diferite. PSD este deja chitit sa merga cu jalba-n bat si sa reclame derapajele constitutionale ale puterii, iar PRM - sa acuze UDMR ca "pune talpi" aderarii prin insistenta adoptarii Legii minoritatilor intr-o forma convenabila pentru comunitatea maghiara.

Nu este de mirare ca, o data cu selectia pe care partidele parlamentare au facut-o pentru reprezentantii Romaniei la PE, s-a inregistrat o inghesuiala destul de mare pentru aceste posturi. Pe langa cresterea prestigiului de politician, euroobservatorii vor beneficia de privilegii ametitoare pentru contribuabilul obisnuit.

Pentru o diurna generoasa, de peste 260 de euro, euroobservatorii vor trebui sa dea cu subsemnatul in ziua respectiva pe trei registre de prezenta. In plus, fiecare ales primeste lunar 3.785 de euro pentru faxuri, telefoane, Internet, timbre postale, fara a fi nevoie de documente justificative. De asemenea, Uniunea Europeana va scoate din buzunar pentru consilierii si secretarele romanilor 14.865 de euro pe luna. Nu mai punem la socoteala banii de transport - biletele de avion, taxiurile si cheltuielile neprevazute. Camera Deputatilor a alocat deja 11 milioane de lei noi pentru cheltuielile de transport si cazare ale parlamentarilor romani care vor fi observatori in Parlamentul European, iar banii au fost transferati din fondul de rezerva aflat la dispozitia executivului. Parlamentarii romani nu vor avea totusi aceleasi drepturi ca cei 732 de colegi din tarile care sunt deja membre ale Uniunii Europene. Ei vor trebui sa scape de meteahna de acasa, de a butona pupitrele pentru a-si exercita sufragiul, si este musai sa paraseasca sala Parlamentului European in timpul voturilor, pentru ca risca sa devina neincapatoare.

Comisii alese pe spranceana

Reprezentantii romani vor trebui sa opteze, o data ajunsi la Strasbourg, pentru cele 21 de comisii permanente ale Parlamentului European. Repartitia delegatilor PSD a fost stabilita o data cu vizita unor membri ai Partidului Social European la Bucuresti si de comun acord s-a stabilit care sunt cele mai importante comisii pentru Romania. Potrivit deputatului social-democrat Titus Corlatean, mandatul grupului PSD este foarte clar: de a face tot posibilul ca Romania sa nu aiba surprize in privinta tratatului de aderare.

El va activa in Comisia pentru drepturi civile, justitie si afaceri interne, dar si in cea pentru politica externa, prima sa dragoste, dupa cum ne-a marturisit. "Miza prezentei noastre este foarte importanta, speram ca semnalele liderilor europeni importanti vizand incalcarea constitutiei sa fie intelese in tara. Daca vom fi intrebati, nu vom minti, nu este o chestiune de cosmetizare", ne-a declarat Titus Corlatean.

Desi nu stia catre ce comisie se vor indrepta toti colegii sai de partid, ne-a dat ca sigura prezenta lui Radu Podgoreanu la Comisia pentru agricultura, a Dacianei Sarbu la mediu si a lui Alexandru Athanasiu la politici sociale. Potrivit lui Corlatean, Adrian Severin a ales Comisia pentru transporturi, Ioan Mircea Pascu cea pentru politica externa, Valeriu Zgonea - buget, Corina Cretu - Comisia economica si afaceri monetare, Vasile Dancu - Comisia pentru dezvoltare regionala iar Gabriela Cretu - Comisia pentru piata interna si protectia consumatorului.

"Nu voi sustine si nu voi fi trompeta Aliantei si a lui Basescu, ci a Romaniei si a interesului national. Mergem cu speranta ca vocea distincta si autoritara a PRM sa se faca auzita", ne-a declarat deputatul Daniela Buruiana. Ea a precizat ca PRM are mai multe oferte cu privire la afilierea la un grup parlamentar european si in functie de aceasta, PRM isi va face optiunea pentru o anumita comisie. "Eu activez de mult in zona serviciilor secrete si as opta pentru aceasta comisie sau pentru cea care priveste relatia cu presa, pentru ca sunt de profesie jurnalist", a completat deputatul PRM.

Reprezentantii PC, Silvia Ciornei si Dumitru Bucsenescu, isi vor indrepta atentia catre Comisia pentru industrie, respectiv pentru transport si turism. UDMR a ales, prin Konya Hamar Sandor, Attila Kelemen si Ferenc Karoly Szabo, comisiile de invatamant, agricultura sau dezvoltare regionala. Maria Petre, senator PD, a optat tot pentru Comisia de dezvoltare regionala, in timp ce Roberta Anastase pentru politica externa, Monica Iacob Ridzi - buget, Jean Marian Marinescu - justitie si afaceri interne, iar Radu Tarle - mediu. Din partea PNL, senatorul Nicolae Vlad Popa ne-a declarat ca va alege Comisia pentru justitie, afaceri interne si drepturi civile si supleant in comisia constitutionala.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.