Nici macar ideologul PNL Valeriu Stoica nu mai crede intr-o reconciliere intre partidele Aliantei D.A. si se arata din ce in ce mai sceptic in privinta proiectului sau de fuziune PNL-PD.

Daca Stoica s-a limitat pana acum in a critica neputinta de care au dat dovada propriii colegi de partid, declaratiile sale de ieri sunt surprinzatoare pentru o persoana care s-a luptat pentru ideea fuziunii democratilor si liberalilor. Astfel, parca urmand trendul care se contureaza la nivelul Partidului National Liberal, fostul presedinte al formatiunii s-a lansat ieri intr-un atac la adresa PD si a celui care este inca portdrapelul imaginii democratilor: presedintele Traian Basescu.

Invitat la "Cafeaua cu sare" de la Antena 3, Valeriu Stoica a declarat ieri ca pentru esecul intentiei sale de a coagula fortele de pe esichierul politic de centru-dreapta pot fi facuti responsabili toti liderii formatiunilor politice care alcatuiesc Alianta Dreptate si Adevar. "Pe de-o parte, este responsabil Tariceanu, iar pe de alta parte, sunt responsabili si liderii PD, si Traian Basescu, pentru ca, desi nu exista probe care sa-mi confirme punctul de vedere, exista indicii care spun ca PD si Traian Basescu au avut un alt proiect politic, diferit de al PNL, si anume sa ocupe ei partea dreapta a scenei politice", a declarat fostul presedinte liberal.

Metamorfoza "crezului politic" democrat, prin renuntarea la doctrina social-democrata si orientarea spre cea populara, este primul indiciu identificat de Valeriu Stoica al scopului real al PD: ocuparea spectrului politic de dreapta. "Transformarea lor ideologica este un indiciu in acest sens si dorinta lor este ca ocupand toata partea dreapta a scenei politice, incet-incet sa impinga PNL catre centru si sa-i reduca sfera de atractie electorala. Si, in final, practic, sa ramana PD ca partid legitimat pe partea dreapta a scenei politice. Acest scenariu pe care eu il inteleg din miscarile pe care le face PD va fi insa perdant, nu doar pentru PNL, va fi perdant si pentru PD. Pentru ca in final este imposibil ca PD sa ocupe intreaga parte dreapta a scenei politice", a continuat Valeriu Stoica.

Desi, la sfarsitul lunii august, Tariceanu a reluat, la randul sau, tema fuziunii PNL-PD, conditia pe care a pus-o nu a fost pe placul democratilor. Unificarea celor doua partide sub "umbrela" ideologiei liberale era imposibila datorita pasului pe care PD l-a facut in directia aderarii la Partidul Popular European. "Este o idee nefericita si care ar putea afecta procesul colaborarii dintre PD s PNL", afirma partenerul de Alianta al PNL, Emil Boc, referindu-se la o fuziune PNL-PD sub doctrina liberala. Declaratiile ulterioare ale lui Tariceanu in care critica eterogenitatea PPE, un manunchi de formatiuni politice europene, au inflamat si mai mult spiritele in Partidul Democrat.

Presedintele, o tinta predilecta a liberalilor

"Traian Basescu are propriul lui proiect si este un proiect personal. Daca Traian Basescu nu va intelege ca in final nu va putea sa castige doar cu proiecte personale, o sa constate ca ulciorul nu merge de multe ori la apa", a continuat Valeriu Stoica. Parlamentul unicameral, una din temele consultarilor de ieri de la Palatul Cotroceni, nu este in opinia fostului presedinte al PNL o prioritate pentru Romania. Potrivit acestuia, intaietate ar trebui sa aiba instituirea votului uninominal si "lamurirea formei de guvernamant in Romania".

"Nu suntem nici republica parlamentara, nici republica prezidentiala. Aceasta struto-camila explica de ce in sanul puterii executive exista un dualism periculos generator de permanente conflicte. (...) Romania, care nu are inca o democratie consolidata, risca sa aiba derapaje autoritare, daca se opteaza pentru republica prezidentiala. (...) Nu cred ca Traian Basescu este dispus sa asculte de sfaturi, el are nevoie de executanti", a declarat Valeriu Stoica.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.