Senatorii au trecut in plan secund revocarea lui Nicolae Vacaroiu din functia de presedinte al acestei Camere si s-au preocupat, toata ziua de ieri, de soarta cailor.

In acest fel, legea calului a incalecat modificarea Regulamentului. "Calul, prin industria hipica, poate deveni un exemplu de oportunitate economica, creand circa 30.000 de locuri de munca, in conditii optime, beneficii de circa un miliard de dolari anual si, implicit, satisfactii", sustin initiatorii in expunerea de motive a proiectului de lege. Convinsi de adevarul acestor avantaje, senatorii s-au pus pe treaba. Scopul efortului legislativ a vizat dezlegarea calului de la caruta si "directionarea spre activitatile sportive unde se justifica pe deplin, din punct de vedere economic". Astfel, dupa trei ore de discutii aprinse, plenul a reusit cu chiu cu vai sa adopte initiativa legislativa semnata de sase deputati, privind Legea calului. Absenta de la lucrari a senatorilor a dus la repetarea de nenumarate ori a votului pe articole, amendamente sau chiar pe lege, fapt care a starnit indignarea democratului Radu Berceanu. El le-a reprosat peremistilor ca nu s-au prezentat la Senat, desi au cerut insistent toata saptamana ca plenul sa dezbata "nenumaratele" legi prioritare pentru integrare.

"Din cele 62 de legi europene, doar doua sunt necesare integrarii. Sapte au fost acorduri internationale, care sunt in vigoare, sase ar fi trecut prin aprobare tacita, iar 18 au fost propuneri ale unor senatori si deputati framantati de locul unde va sta presedintele Romaniei sau interesati de numele unor comune", a comentat furios Berceanu. El i-a atacat dur pe senatorii Opozitiei, cerandu-le sa lase de o parte "ipocrizia si fatarnicia". Discursul lui Berceanu a incins spiritele in sala, fiecare senator tinand sa-si arate indignarea sau sa-i dea o replica "usturatoare" democratului. "Apropo de fatarnicie, nu vreau sa ne uitam ochi in ochii celuilalt", a replicat de la prezidiu, Nicolae Vacaroiu.

Singurul senator PRM prezent ieri la dezbateri - Gheorghe Funar - i-a raspuns lui Berceanu printr-un proverb: "rade ciob de oala sparta". El l-a acuzat pe senatorul PD ca, desi candideaza la functia de presedinte al Senatului, deci al doilea om in stat, joi "a furat la vot", votand si pentru vecinul de langa el. Serban Nicolae (PSD) i-a atras atentia lui Berceanu ca fara Opozitie, Puterea nu ar fi fost capabila sa-si treaca in plen propriile legi. De departe cea mai savuroasa luare de cuvant a fost cea a senatorului PSD Petre Daea. "Sunt trist azi, dar nu sunt obosit. Trist pentru ca, domnul Berceanu, pe care-l respect foarte mult, il salut de la volanul masinii cand il vad, ii dau intaietate cand intram in Senat, m-a suparat pentru ca mi-a luat-o inainte", si-a inceput cuvantul senatorul PSD, fara a explica foarte clar la ce se refera. Daea le-a atras senatorilor atentia ca activitatea lor este urmarita de "lumea care sta cu picioarele-n apa, cu lucrurile atarnate pe gard sau cu sifonierele intoarse de valuri". "Iar noi facem apelul de 10 ori ca sa intram in sala", a continuat pesedistul. Intr-un final, Daea le-a dat colegilor sai un sfat invatat de la tatal sau: "sa ia opinca inainte de a lua pantoful".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.