Intalnirea de ieri de la Cotroceni dintre Traian Basescu si delegatia PNL s-a incheiat cu o noua victorie a presedintelui tarii.

Acesta a demolat principala "arma" a PNL impotriva referendumului, afirmand raspicat ca este dispus sa accepte si discutarea modalitatii de alegere a presedintelui.

La intalnirea de ieri, presedintele a pus pe tapet toate nemultumirile pe care le are fata de Calin Popescu Tariceanu: premierul nu a respectat programul de guvernare, a ratat ocazia anticipatelor. A venit si avertismentul: Alianta este fragmentata si fara sustinerea Aliantei Guvernul Tariceanu pica...

Liberalii au reclamat concurenta in domeniul executiv

Calin Popescu Tariceanu a incercat sa inceapa intalnirea in forta. El i-a prezentat lui Basescu un material intocmit de liberali referitor la reforma clasei politice. Teoretic, documentul se refera la pozitia fata de organizarea Parlamentului, modificarea sistemului de vot si revizuirea Constitutiei. Insa in material liberalii subliniaza faptul ca "asa cum este reglementat constitutional, actualul sistem politic romanesc poate functiona satisfacator. Principalele obstacole in calea performantei actului de guvernare nu sunt in aceasta clipa nici numarul Camerelor, nici modul de scrutin, nici calitatea clasei politice, ci concurenta, uneori dezordonata, a competentelor in domeniul executiv".

O aluzie clara la concurenta dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria, manifestata in mai multe ocazii. Practic, liberalii il contrazic pe presedinte sustinand ca respectiva concurenta este mai grava decat existenta unui Par-lament bicameral. Mai mult, liberalii insista pe "respectarea de catre toti factorii constitutionali" a prevederilor din legea fundamentala cpnform carora "Guvernul, potrivit programului sau de guvernare acceptat de Parlament, asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea centrala a administratiei publice". In viziunea liberalilor, daca respectiva prevedere ar fi respectata, s-ar putea realiza obiectivul integrarii europene "atat timp cat primul ministru se bucura de increderea Parlamentului".

Presedintele ii loveste pe liberali cu poporul

Dupa declaratiile presedintelui Traian Basescu referitoare la Parlamentul unicameral si pe fondul tensiunilor dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria liberalii au aruncat pe piata ideea republicii parlamentare. Practic, conducerea PNL a incercat sa sugereze ca, daca presedintele "umbla" la structura Parlamentului, liberalii se gandesc la alegerea presedintelui de catre Parlament si la reducerea atributiilor sefului statului. Insa ieri surpriza! Potrivit unuia dintre membrii delegatiei PNL, Bogdan Olteanu, presedintele Traian Basescu le-ar fi spus liberalilor ca el personal este dispus ca si modalitatea de alegere a presedintelui sa faca obiectul referendumului. Seful statului a sustinut ca va accepta aceasta idee daca vreun partid o va propune si, practic, i-a pus in sah pe liberali folosindu-se de "armele" lor. Referendumul ar urma sa aiba loc in cursul anului viitor.

Basescu i-a cerut lui Tariceanu sa respecte programul de guvernare

In cursul discutiilor, Traian Basescu si-a exprimat nemultumirea fata de faptul ca liberalii tin neaparat sa-l contrazica, afirma surse care au insistat sa-si pastreze anonimatul. Seful statului si-a exprimat nemultumirea fata de documentul prezentat de liberali. In plus, Traian Basescu a reluat tema rezolvarii problemelor din sectorul energetic, subiect de care seful statului s-a aratat preocupat de mai multa vreme. Presedintele tarii a insistat si pe tema reformarii administratiei publice locale. Si aceasta in contextul in care, cu o zi inainte, Tariceanu stabilise, la Palatul Victoria, ca noua lege a administratiei locale va fi o tema de negociere cu PSD. Basescu este, de asemenea, ingrijorat de situatia din sanatate.
Flancat de Theodor Stolojan, Basescu l-a intrebat pe primul ministru actual daca mai respecta programul de guvernare sau daca a renuntat la documentul respectiv. "Avem intarzieri in respectarea programului de guvernare iar Guvernul trebuie sa respecte programul de guvernare", i-a trantit Basescu lui Tariceanu.

Alianta D.A.este fragmentata

Presedintele Traian Basescu si-a exprimat ingrijorarea fata de faptul ca Alianta D.A. pare fragmentata. "Daca nu mai are sprijin politic, guvernul pica", a avertizat seful statului. Potrivit surselor citate, presedintele Traian Basescu a fost nemultumit de modul in care Calin Popescu Tariceanu se razgandeste de la o zi la alta. Basescu a spus ca se astepta la blocajul pe care l-a provocat PSD in Parlament si ca toata aceasta situatie se putea evita prin organizarea de alegeri anticipate.
De altfel, in cursul intrevederilor Traian Basescu si-a exprimat nemultumirea fata de faptul ca unii parlamentari liberali s-au apucat sa-l critice, cu referire la senatorul PNL Puiu Hasotti.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.