Alegerea presedintelui Senatului a provocat luni seara, in Sala Omnia, o situatie de criza nemaiintalnita pana in prezent. De la debusolare, indignare si debandada totala nu a fost decat un pas, PSD uzand de toate mijloacele pentru a-l impune pe Nicolae Vacaroiu la sefia Senatului. Primul impas care a dus si la primul conflict direct dintre Putere si Opozitie, s-a produs pe marginea modalitatii de vot. PNL-PD a propus ca votul sa fie secretizat, in timp ce PSD a vrut ca votul sa fie la vedere. Dupa ce mai bine de o ora senatorii s-au certat ca la piata, propunerea Aliantei a cazut la vot. Revoltati de rezultat, senatorii PNL-PD si UDMR au parasit lucrarile. Din acea clipa, in Senat a domnit haosul, toate cele trei microfoane existente in sala fiind luate cu asalt de parlamentari.

"E un moment de criza! Pa! Ne vedem maine!"

In plus, din cinci in cinci minute, de la tribuna se facea auzita vocea presedintelui de sedinta, Radu Campeanu: "Domne' eu trebuie sa plec! Am o problema personala!". Cei cativa pesedisti care l-au auzit, il rugau disperati: "Mai stai domne', unde pleci?". Depasit de situatie, Campeanu s-a aflat pret de cateva minute intr-o mare dilema, nestiind daca sa plece sau sa mai ramana. In final, profitand de starea de spirit existenta, Campeanu si-a luat inima-n dinti si a decretat: "Domne', e un moment de criza! Pa! Ne vedem maine!".

Ramasi fara presedinte de sedinta, senatorii au inceput sa-si paraseasca locurile si sa se plimbe debusolati prin Sala Omnia. Solutia salvatoare a venit din partea lui Doru Ioan Taracila care a cerut ca sedinta sa fie condusa de urmatorul decan de varsta. Stupoare, insa. Viorel Dumitrescu, peremistul in varsta de 75 de ani e bolnav de inima si nu poate prelua atributiile de presedinte. "E bolnav domne'. E operat de aorta", a explicat liderul PRM, C.V. Tudor. Urmatorul, Ion Iliescu, a refuzat si el aceasta onoare, motiv pentru care a fost desemnata ca presedinte de sedinta Florica Moisiuc (PRM).

"Am fost profesoara. O sa instaurez imediat ordinea!"

Fericita nevoie mare, Florica a exclamat: "Am fost profesoara. O sa instaurez imediat ordinea!". Intr-adevar, dupa ce a fost invatata de colegul sau de partid, Mihail Lupoi, cum sa conduca sedinta, Moisiuc a inceput sa dea ordine: "Domnu' Lupoi, treceti la locul dumneavoastra". Vazand cat de usor este sa conduci o sedinta, peremista a vrut chiar sa verifice cvorumul de sedinta. Singurul care a putut sa-i opreasca avantul scolaresc a fost Taracila, care i-a explicat ca verificarea cvorumului nu intra in atributiile presedintelui.

Toata aceasta atmosfera tensionata a culminat cu refuzul ziaristilor acreditati la Senat de a asista la numararea voturilor acordate presedintelui acestei Camere. "Nu! Nu vrem sa legitimam aceasta mascarada", au fost comentarile jurnalistilor prezenti in Sala Omnia. Alegerea, intr-un final, a lui Nicolae Vacaroiu ca presedinte al Senatului a pus capat si starii de tensiune care a domnit intreaga zi in aceasta Camera a Parlamentului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.