Adrian Nastase considera ca cea mai potrivita persoana sa ocupe functia de prim-ministru interimar este actualul secretar general al Guvernului, Eugen Bejinariu. Aceasta propunere a fost agreata, ieri, si de presedintele Traian Basescu. Seful Executivului a mai anuntat tot ieri, intr-o conferinta de presa, ca renunta la functia de prim-ministru in favoarea celei de presedinte al Camerei Deputatilor. El a spus ca nu se pune problema unei demisii, avand in vedere ca prin optiunea formulata pentru presedintia Camerei Deputatilor postul de prim-ministru devine automat vacant. Nastase a adaugat ca la Palatul Victoria se vor lua doar decizii cu caracter administrativ, de gestiune curenta. O alta sarcina care revine actualului Guvern va fi cea de pregatire a protocolului de predare-primire. Adrian Nastase a spus ca, potrivit Constitutiei, desemnarea premierului interimar este atributul presedintelui Romaniei, care trebuie sa desemneze o persoana dintre membrii Cabinetului. "In conditiile in care guvernul este in continuare girat de PSD, este normal ca seful statului sa se consulte cu el inainte de numirea acestuia", a precizat Nastase.

Nastase se agata de Puscas

Nastase considera ca mentinerea negociatorului-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas, in viitorul cabinet, conform sugestiei presedintelui Traian Basescu, ar insemna formarea unui Guvern de coalitie, deoarece acesta nu va renunta la statutul de membru al PSD. "In nici un caz Vasile Puscas nu va pleca din PSD si doar in cazul in care se va face un aranjament politic s-ar putea vorbi despre un Guvern asa cum a fost sugerat de catre dl Traian Basescu", a afirmat presedintele PSD. El si-a exprimat speranta ca viitorul Guvern va fi format cat mai rapid, avand in vedere misiunile foarte dificile care trebuiesc indeplinite in perioada urmatoare. In opinia sa, Guvernul va trebui sa se concentreze in primul rand pe indeplinirea angajamentelor asumate in relatia cu UE. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat vineri, la Bruxelles, ca actualul negociator sef al Romaniei cu UE, Vasile Puscas, s-ar putea regasi in structura viitorului Guvern. Multumind tuturor celor care au muncit enorm in procesul de negociere, Traian Basescu a spus, in conferinta de presa a delegatiei romane, la care a fost prezent si Puscas, ca acesta ar putea fi mentinut in viitoarea structura guvernamentala.

Incalcarea secretului votului, mandria PSD

Votul pentru desemnarea presedintilor celor doua Camere a reprezentat un dus rece pentru Alianta DA, a declarat presedintele PSD, Adrian Nastase. El si-a exprimat speranta ca seful statului, Traian Basescu, se va gandi "cu mare atentie" la formula viitoare de guvernare dupa ziua de luni. "Rezultatul de ieri din Parlament arata ca aceasta majoritate politica exista. Cei care vorbesc despre o majoritate practic nu pot sa o obtina si incearca prin diferite modalitati sa faca preisuni asupra unor oameni din alte grupuri parlamentare pentru a realiza, pe ascuns, o majoritate care nu a reiesit din alegerile din 28 noiembrie", a subliniat liderul PSD.

Seful Executivului dezminte trocul PSD-PUR

Premierul Adrian Nastase a negat informatia potrivit careia Executivul ar fi aprobat de curand un act normativ care permite trecerea unui teren in proprietatea presedintelui Partidului Umanist Roman, Dan Voiculescu. Potrivit unor zvonuri care "circulau" de cateva zile pe holurile Palatului Victoria, Guvernul Nastase at fi trebuit sa aprobe atribuirea unui teren (8 hectare) presedintelui PUR, Dan Voiculescu. In schimbul acestui teren, PUR trebuia sa ofere sustinerea parlamentara PSD-ului. Intrebat daca Executivul a aprobat, in sedinta de marti, o astfel de hotarare privind trecerea terenului in proprietatea lui Dan Voiculescu, premierul Adrian Nastase a raspuns negativ.

Lipsa de fermitate

Lipsa de fermitate fata de unele persoane sau situatii si prea putina atentie acordata comunicarii publice sunt principalele lucruri pe care Adrian Nastase a declarat ca si le reproseaza la finalul mandatului de prim-ministru. El a afirmat, ieri, ca a avut timp, in ultimele zile, sa reflecteze asupra ultimilor patru ani, ajungand la concluzia ca au fost comise unele greseli care au influentat votul obtinut la alegerile parlamentare si prezidentiale. "Sunt lucruri pe care nu le-am facut deoarece am avut, poate, prea multa incredere ca lucrurile se vor schimba de la sine. Consider ca, in unele situatii, o mai mare fermitate in legatura cu anumite persoane sau situatii ar fi fost necesara.

Din acest punct de vedere, cred ca am gresit, considerand ca lucrurile se vor corecta si ca oamenii de buna calitate, de bun-simt, isi vor modifica ei insisi conduita sau vor fi atenti la unele aspecte", a spus Nastase. Premierul si-a reprosat faptul ca, de-a lungul mandatului, s-a concentrat mai mult asupra "problemelor grele si dificile", precum negocierile cu Fondul Monetar International si discutiile cu ministrii, in dauna dialogului cu populatia. "Pe fond, lucrurile au mers bine, dar a fost un pret de platit. Daca ar trebui insa sa reiau experienta de prim-ministru, m-as concentra din nou pe aceste probleme dificile si mai putin spectaculoase pentru comunicarea publica", a spus seful Guvernului.

Bilant pozitiv

Bilantul de guvernare al ultimilor patru ani a fost unul pozitiv, in pofida unora dintre greselile comise pe parcurs, fiind primul guvern post-decembrist nemarcat de conflicte, crize sau orgolii personale, a declarat premierul Adrian Nastase.

El a afirmat ca viitorul Cabinet nu va putea reclama, astfel, "greaua mostenire" a echipei guvernamentale actuale. "Sunt mandru sa afirm ca lasam Guvernului care vine dupa noi o mostenire valoroasa, care, cu inteligenta, vointa si stiinta, poate fi valorificata si transformata intr-un succes real pentru Romania", a spus Nastase, amintind de rezultatele obtinute pe plan intern si in domeniul integrarii euro-atlantice. El a urat viitorului Cabinet sa aiba puterea de a-si asuma modelul de guvernare stabila din ultimii patru ani si intelepciunea de a actiona intotdeauna ca o echipa unita.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.