Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a luat la intrecere cu presedintele Traian Basescu pe tema consultarilor politice, seful Executivului intalnindu-se astazi cu reprezentantii partidelor parlamentare. Scopul dialogului este gasirea unor solutii de deblocare a activitatii Camerelor si urgentarea adoptarii legislatiei integrarii.

Aceiasi actori politici sunt asteptati sambata dimineata la Cotroceni, presedintele dorind sa afle cum vad partidele Parlamentul ideal: unicameral sau bicameral. Liberalii vor avea o intalnire separata cu seful statului, maine, program impus de faptul ca liderii PNL nu sunt in tara la sfarsitul saptamanii. Desi majoritatea liderilor partidelor parlamentare au raspuns favorabil celor doua invitatii la dialog, acest fapt nu garanteaza ca la intrevederea cu premierul si la cea cu presedintele se va gasi un punct de vedere comun in privinta problemelor ridicate.

Partidele parlamentare se pregatesc pentru intalnirea cu Basescu

PNL si UDMR refuza unicameralul

Partidele parlamentare se pregatesc, in aceste zile, pentru intalnirea pe care o vor avea, la sfarsitul saptamanii, cu presedintele Traian Basescu. Liberalii au discutat marti seara, la nivelul Biroului Permanent Central (BPC) al PNL, asupra temelor pe care le vor sustine la Cotroceni. La finalul sedintei, presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a refuzat sa dezvaluie presei concluziile la care a ajuns conducerea partidului, motivand ca nu ar fi corect fata de seful statului "ca inainte de intalnirea cu el sa facem public acest lucru". Tariceanu a spus doar ca membrii BPC s-au declarat de acord cu introducerea votului uninominal, spunand ca formatiunea liberala a depus un asemenea proiect de lege, in Parlament, inca din 2003.

"Suntem in favoarea votului uninominal. In plus, o serie de demersuri facute in ultima vreme se inscriu in procesul de reformare a clasei politice", a spus presedintele PNL. La consultarile de la Cotroceni vor merge, vineri dimineata, sapte liberali: presedintele Calin Popescu Tariceanu, vicepresedintii Teodor Melescanu, Dan Radu Rusanu, Puiu Hasotti si Gheorghe Flutur, deputatul Titus Ghiorghiof si ministrul Bogdan Olteanu. Conform Mediafax, surse din PNL spun ca liberalii ii vor prezenta presedintelui mai multe motive in sprijinul sustinerii Parlamentului bicameral.

Pentru bicameral

Reprezentantii conducerii PNL subliniaza ca, in timp ce Basescu vrea Parlament unicameral, unele tari europene, precum Ungaria si Grecia, intentioneaza sa renunte la acest sistem si sa introduca bicameralismul. Pe de alta parte, liberalii considera "o graba" ideea modificarii Constitutiei inainte de aderarea Romaniei la UE, cand, oricum, Legea fundamentala va fi modificata. Liderii PNL sustin ca, la acel moment, vor fi de acord cu modificarea prevederilor constitutionale privind Parlamentul, dar pentru o mai buna definire a rolului celor doua Camere si intarirea rolului Senatului, ca reprezentant ales al autoritatii publice locale.

Liberalii ii vor propune sefului statului ca pana la modificarea Constitutiei, de dupa integrare, specialistii sa analizeze cele mai bune variante pentru atributiile celor doua Camere si sa se ia in considerare si experienta altor tari in sistemul Parlamentului unicameral. In timpul sedintei BPC, membrii conducerii PNL au emis mai multe argumente in favoarea sustinerii sistemului bicameral, nici unul dintre liderii partidului nefiind de acord cu Basescu, spun sursele. Pana la intalnirea cu Basescu, reprezentantii secretariatului general al PNL au sarcina de a centraliza toate argumentele in favoarea bicameralismului, acestea urmand sa fie prezentate sefului statului.

Liberalii vor merge la Cotroceni vineri, la ora 9.30, spre deosebire de celelalte partide care sunt programate sambata, la ora 10.00. Premierul Tariceanu sustine ca, in cursul zilei de marti, a avut loc o discutie cu presedintele, in care au luat de comun acord decizia ca liberalii sa vina la consultari vineri dimineata, intrucat in aceeasi zi mai multi membri ai conducerii partidului vor pleca la Bratislava, la Congresul ELDR.

Fara referendum

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ieri ca Uniunea nu este de acord cu organizarea unui referendum national privitor la Parlamentul unicameral si a reiterat faptul ca forurile Uniunii nu agreeaza introducerea votului uninominal. El a declarat ca este de "prisos" organizarea unui referendum pentru a afla opinia publica in legatura cu instituirea Parlamentului unicameral, asa cum a propus presedintele Traian Basescu. "In primul rand, este nevoie de un cvasi-consens in Parlamentul Romaniei, anume doua treimi. O consultare a populatiei ar putea sa ne demonstreze care este opinia publica in legatura cu aceasta problema. Putem cunoaste opinia publica si cu alte metode. Un referendum nu contrazice nici un principiu, dar este de prisos", a declarat liderul Uniunii.

Marko Bela a aratat ca UDMR si-a facut propriul inventar in privinta prioritatilor din plan legislativ si guvernamental, pe care il va prezenta la intrunirea de la Cotroceni, cu ocazia consultarilor dintre seful statului, Traian Basescu, si partidele parlamentare. El a reluat ideea potrivit carea UDMR nu este de acord cu schimbarea actualului sistem electoral si cu instituirea unui sistem unicameral. In plus, liderul Uniunii a aratat ca, prin revizuirea Constitutiei, s-ar putea regandi sistemul actual de reprezentare a parlamentarilor, in sensul instituirii unui "sistem bicameral real".

"Senatul ar trebui sa fie o reprezentanta a regiunilor istorice din Romania. Ar trebui sa introducem o reprezentare egala, de doi senatori, din partea tuturor judetelor, plus doi senatori din partea sectoarelor din Bucuresti. Asa am ajunge la un numar mult mai redus al senatorilor. In loc de 140, am avea intre 80 si 90 de senatori si bineinteles o alta menire a Senatului", a spus Marko Bela. De asemenea, el nu exclude nici o scadere a numarului deputatilor. Pe de alta parte, potrivit lui Marko Bela, regandirea Constitutiei nu reprezinta o urgenta, dar trebuie sa vizeze si alte probleme, nu numai sitemul unicameral. El a afirmat ca rediscutarea Constitutiei impune redefinirea atributiilor Guvernului, Parlamentului, Presedintiei, precum si a celorlalte puteri din stat, dar si o regandire a impartirii administrativ-teritoriale a tarii. In opinia liderului maghiar, Constitutia ar mai trebui sa limiteze si posibilitatea Guvernului de a emite ordonante de urgenta.

Tariceanu i-a convocat pe liderii politici
Premierul incearca deblocarea lucrarilor Legislativului

Seful Executivului i-a convocat astazi, dis-de-dimineata, pe liderii partidelor parlamentare pentru a cauta o solutie la impasul in care sunt Camera si Senatul, situatie generata de neintelegerile privind modificarea Regulamentelor Legislativului. Majoritatea partidelor a raspuns favorabil invitatiei lui Calin Popescu Tariceanu. El a precizat marti, intr-o declartie de presa, ca doreste sa transmita "un apel la responsabilitatea liderilor partidelor parlamentare" pentru a inceta aceasta dezbatere sterila si a urgenta adoptarea modificarilor la Regulamentele de functionare ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Premierul a marturisit ca se asteapta "sa existe o minima receptivitate" la nivelul liderilor politici, interesul personal sa treaca pe loc secund, iar "in Parlament trebuie sa se accepte principiul ca majoritatea decide". In opinia primului ministru, "de o buna bucata de vreme, Parlamentul e angrenat intr-o lupta surda pe marginea Regulamentelor, concentrandu-si toate energiile in aceasta directie, iar aceasta pune in umbra procesul legislativ". El a remarcat faptul ca "se folosesc toate tertipurile posibile" pentru intarzierea dezbaterilor pe marginea regulamentului din cauza ca "preocuparea presedintilor celor doua Camere este aceea de a-si pastra scaunele". "De aici, si incercarea disperata a Opozitiei de a bloca procesul de modificare a Regulamentelor", a afirmat premierul, explicandu-si astfel invitatia la dialog catre liderii politici. La intrevedere, liderii partidelor parlamentare vor fi insotiti de cate doi membri marcanti ai fiecarei formatiuni.

UDMR: "O initiativa foarte binevenita"

Presedintele PD Emil Boc a anuntat ca democratii vor fi reprezentati la intalnirea cu primul ministru de o delegatie condusa de presedintele executiv al partidului, Adriean Videanu. Emil Boc a apreciat, citat de Mediafax, ca intalnirea propusa de Tariceanu este absolut fireasca, avand in vedere "incapatanarea Opozitiei de a boicota lucrarile Parlamentului si de a periclita adoptarea unor proiecte importante pentru integrarea in Uniunea Europeana". La randul sau, liderul UDMR Marko Bela a apreciat ca initiativa premierului de a urgenta adoptarea proiectului de modificare a Regulamentului Senatului este "foarte binevenita". "Eu cred ca este o initiativa foarte binevenita. Cineva ar fi trebuit sa ia aceasta initiativa", a spus Marko Bela. El nu a precizat care ar putea fi solutia pentru urgentarea lucrarilor, dar a apreciat ca "discutiile cu partidele parlamentare" sunt necesare. Intrebat daca reprezentantii Coalitiei sunt dispusi sa negocieze cu PSD, Marko a aratat ca singurul subiect asupra caruia se poate discuta este "respectarea regulilor in Parlament".

PSD: "Regulamentele Camerelor nu reprezinta o prioritate"

Conducerea PSD a acceptat invitatia la discutii adresata de premierul Calin Popescu Tariceanu, "asa cum a raspuns si invitatiei formulate de presedintele Romaniei". Potrivit unui comunicat dat ieri publicitatii de PSD, "deschiderea primului ministru catre dialog este un raspuns la repetatele semnale transmise de PSD cu privire la situatia politica, economica si sociala a Romaniei si o tentativa de a devansa consultarile de la Palatul Cotroceni". PSD se declara disponibil la orice dialog care poate debloca criza politica - despre care sustine ca este generata de actuala putere - astfel incat "clasa politica sa se poata concentra exclusiv pe agenda reala a cetatenilor". PSD reafirma ca Regulamentele celor doua Camere ale Parlamentului nu reprezinta o prioritate a Legislativului si considera ca "ingrijorarea" premierului trebuie transmisa mai intai Aliantei. La intalnirea cu premierul, PSD va fi reprezentat de presedintele Mircea Geoana, de presedintele executiv Adrian Nastase si de secretarul executiv Miron Mitrea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.