Desi confirma disparitia documentelor, serviciul secret neaga ca ofiterii sai ar fi vinovati pentru aceasta

SRI a oferit ieri un raspuns halucinant la afirmatiile presedintelui CNSAS, Gheorghe Onisoru, care declarase, intr-un interviu acordat "Evenimentului zilei", ca a vazut procese-verbale in care se consemna distrugerea documentelor Securitatii de catre ofiterii SRI. "In evenimentele din decembrie 1989, numeroase dosare (aproximativ 100.000) aflate in lucru, care se pastrau in fisetele ofiterilor operativi ai Securitatii, au fost sustrase de persoane neidentificate care au patruns in unele sedii sau au fost distruse de ofiterii de Securitate care se ocupau de respectivele cazuri. Dupa 26 martie 1990, data la care a fost infiintat Serviciul Roman de Informatii, s-a dispus stabilirea situatiei exacte a dosarelor create de fostele organe de Securitate.

Cu acest prilej, ofiterii care au distrus dosarele din fisete in decursul evenimentelor din decembrie 1989 au intocmit procese-verbale justificative", afirma SRI. Din acest raspuns se intelege ca aceiasi ofiteri care la Revolutie au distrus dosarele Securitatii, trei luni mai tarziu au primit misiunea de a-si consemna faptele in catastiful oficial al SRI. Serviciul condus de Radu Timofte nici macar nu precizeaza cum poate garanta ca cifrele trecute in dosare de catre ofiterii care au "dizolvat" dosarele sunt cele corecte, si ca acestia nu au trecut la raboj mai putine documente decat au distrus de fapt. In plus, in replica pe care a dat-o ieri, SRI nu precizeaza daca practica de distrugere a dosarelor a continuat si dupa 1990, asa cum se intelegea din interviul lui Onisoru.

Onisoru da inapoi: "Eram obosit"...

Seful CNSAS a facut ieri un pas inapoi, declarandu-ne ca in interviu el se referea, de fapt, la ofiterii de Securitate care au distrus dosarele si nu la cei ai SRI. "Cred ca eram obosit cand am spus "ofiterii SRI". Era vorba despre ce s-a intamplat la Revolutie. Dupa 1990 eu n-am vazut dovezi sa se fi distrus dosare", a sustinut ieri Onisoru. Declaratia sa initiala, din interviul pe care ni l-a acordat, suna insa cu totul altfel: "Unele (dosare - n.r.) au fost tocate, altele au fost arse, altele traficate. A mai fost si scandalul Berevoiesti. Au fost documente pe care le-au distrus ofiterii SRI si sunt procese-verbale chiar. SRI are procese-verbale de distrugere a unor documente. In anumite sectii unde a fost un comandant mai de mana forte, i-a luat la bani marunti pe toti ofiterii: "Tu ce dosare aveai in studiu?".

Se stie ca un ofiter de Securitate lucra de obicei cu o retea care putea sa ajunga pana la 30-40 de persoane. Va dati seama!"

Comisia SRI il va lua la intrebari pe Timofte

Presedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Radu Stroe, ne-a declarat ieri ca, saptamana viitoare, il va chema la audieri pe directorul SRI, Radu Timofte, pentru a da explicatii in legatura cu afirmatiile lui Onisoru. Intrebat despre replica de ieri a SRI, raspunsul lui Stroe a fost: "Ciudat raspuns. 100.000 de dosare?! Mult. Daca e asa, atunci SRI trebuie sa dea socoteala cine sunt acei ofiteri care au distrus dosarele. Iar daca au fost distruse dosare si dupa martie 1990, atunci vorbim deja de fapte penale".

Dinescu: "Nu le-au distrus. Le-au luat acasa"

Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS, s-a aratat si el mirat de raspunsul dat de SRI: "100.000? Cam mult. Oricum, eu nu cred ca le-au distrus. Cred ca le-au luat acasa". In opinia lui Mircea Dinescu, respectivele dosare "au putut fi folosite ca arme, dupa 1990". "Este inexplicabil cum atatea dosare nu exista in cartoteca. De exemplu, Ion Iliescu sigur a avut dosar la Securitate. Nu avea cum sa nu aiba".

Dosare intocmite dupa 1990

In luna aprilie 2005, Mircea Dinescu a mai facut o dezvaluire socanta despre modul in care SRI ar fi continuat practicile Securitatii. Potrivit lui Dinescu, oameni ai fostei Securitati, rebotezata Serviciul Roman de Informatii, au continuat "munca informativa" si dupa decembrie ‘89. Dinescu a dat si un exemplu concret: dosarul de urmarire informativa intocmit de fosta Securitate poetei Ileana Malancioiu, in care a gasit note datate 1990.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.