Dosarul a stat sapte luni in sertar, fara a se face nici un fel de audiere sau probe, dupa care – in momentul in care Traian Basescu a devenit presedinte - a fost solutionat printr-un referat, fiind clasat, ca si cum nici macar nu ar fi fost inregistrat ca dosar penal.

O ancheta a ziarului Gandul in care erau prezentate o serie de nereguli comise de procurorii PNA a fost confirmata intrutotul de catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Surse judiciare ne-au declarat ca aceasta este prima investigatie jurnalistica care a reusit sa treaca de filtrul extrem de sever al procurorilor-inspectori din cadrul CSM, care se sesizeaza din oficiu in cazul articolelor care semnaleaza abuzuri judiciare. In cazul de fata, ancheta ziarului Gandul a aratat cum - in timpul campaniei electorale de anul trecut - doi sefi din PNA, Ioan Amarie si Alexandru Chiciu, i-au fabricat un dosar penal candidatului Aliantei D.A. la presedintie, Traian Basescu. Dosarul a stat sapte luni in sertar, fara a se face nici un fel de audiere sau probe, dupa care - in momentul in care Traian Basescu a devenit presedinte - a fost solutionat printr-un referat, fiind clasat, ca si cum nici macar nu ar fi fost inregistrat ca dosar penal.

In continuare, vom prezenta cateva dintre constatarile procurorilor-inspectori: "In cauza nu s-au respectat dispozitiile legale privind modul de inregistrare a lucrarii si solutionarea acesteia prin referat, incalcandu-se astfel dispozitiile Codului de procedura penala"; "nu existau temeiuri suficiente pentru inregistrarea lucrarii ca dosar penal"; "...deficiente grave privind modul de inregistrare si solutionare a cauzei si, ca atare, aspectele relevate in cotidianul Gandul s-au confirmat"; "procurorul sef adjunct Sutiman Camelia trebuia sa dispuna o solutie in conformitate cu dispozitiile Codului de procedura penala si nu inchiderea lucrarii prin referat"; " nu s-a efectuat nici un act de urmarire penala, cauza fiind solutionata dupa sapte luni prin referat"; "Evident, incalcandu-se dispozitiile art. 224 CPP, in perioada 22 septembrie 2004 - 6 ianuarie 2005 nu s-a efectuat nici un act de cercetare, iar la 6 ianuarie 2005, in adresa de trimitere a dosarului la Sectia I, procurorul sef sectie Chiciu Alexandru a mentionat ca dosarul are ca obiect modalitatea de dobandire a unei proprietati de catre Traian Basescu".

Verificarea facuta de catre procurorii-inspectori va fi analizata de catre Sectia de Procurori a CSM si va fi trimisa procurorului general al PNA "pentru luarea masurilor procedurale care se impun ". Ramane de vazut daca seful PNA, Daniel Morar, isi va trage sau nu la raspundere subordonatii.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.