Noul premier desemnat va fi cunoscut astazi. Purtatorul de cuvint de la Cotroceni, Adriana Saftoiu, a anuntat ieri ca numele prim-ministrului desemnat de Traian Basescu va fi dat publicitatii azi la prinz. Din declaratiile liderilor Aliantei si ale lui Basescu reiese ca premierul desemnat va fi, mai mult ca sigur, Calin Popescu-Tariceanu. In aceste conditii, consultarile pe care Basescu le-a avut ieri la Cotroceni cu partidele parlamentare au fost mai mult o formalitate, mai ales ca seful statului a anuntat numele lui Tariceanu si in fata parlamentului, dupa depunerea juramintului de investitura.

Ion Iliescu nu a facut parte, ieri, din delegatia PSD care a fost convocata la Palatul Cotroceni de presedintele Romaniei, Traian Basescu, pentru consultari in vederea desemnarii viitorului prim-ministru. Adrian Nastase, inca lider al PSD, pare sa fi renuntat la insistentele cu care solicita, pina acum, fotoliul de prim-ministru. Dupa consultarile de ieri cu presedintele Traian Basescu, liderul PSD a explicat ca "Uniunea Nationala PSD+PUR ar trebui sa beneficieze de prima optiune pentru desemnarea postului de prim-ministru si pentru a incerca formarea guvernului care sa se bazeze pe o majoritate parlamentara". Nastase s-a declarat rezervat fata de varianta construirii unui guvern minoritar al Aliantei. In opinia sa, un guvern minoritar ar aduce "instabilitate, incertitudine si lipsa de performanta economica".

Unul dintre argumentele PSD, expus de Nastase, pentru care solicita formarea noului guvern, este sustinerea majoritara de care se bucura partidul sau in parlament, asa cum s-a vazut la alegerea presedintilor celor doua Camere. Nastase nu a recunoscut existenta unei intelegeri cu PRM pentru sustinerea in parlament a unui guvern PSD. "Nu am discutat cu PRM acest aspect", a spus liderul PSD, care nu a precizat insa pe voturile caror altor parlamentari se bazeaza. Nastase a fluturat si ideea lui Ion Iliescu - respinsa de PNL-PD - privind formarea unui guvern de "mare coalitie". Doua ezitari a avut Adrian Nastase, evitind sa spuna daca PSD l-ar putea sustine pe Calin Popescu-Tariceanu si daca l-ar propune pe Mircea Geoana. Zimbind, Geoana a spus ca este interesat de aceasta activitate (premier - n.r.), dar "nu in orice conditii". (Adriana Istodor)

Consultari de forma cu Voiculescu

Liderul PUR Dan Voiculescu a declarat ieri, dupa foarte scurta (aproximativ 5 minute) intrevedere cu presedintele Traian Basescu, ca acesta "nu a fost interesat de o viziune a PUR in ceea ce priveste formarea noului guvern". Voiculescu a spus ca presedintele le-ar fi spus reprezentantilor PUR, in privinta consultarilor, ca reprezinta doar "o formalitate" si ca era "obligatia" lui ca sef de stat sa-i convoace. Liderul PUR a spus ca sustinerea unui guvern al Aliantei va depinde de programul pe care acesta il va prezenta. "Daca programul lor va corespunde cu criteriile noastre, il vom vota", a spus acesta. El a adaugat ca o conditie a sustinerii ar fi "indeplinirea promisiunilor electorale". Dan Voiculescu a mai spus ca i-ar fi precizat lui Traian Basescu faptul ca, "in termen de sase luni, vom avea un guvern de larga concentratie nationala, la care sa participe toate fortele politice".

Minoritatile joaca la doua capete

Reprezentantul grupului minoritatilor nationale din parlament, altele decit cea maghiara, Aurel Vainer (Federatia comunitatilor evreiesti), a declarat ca poarta negocieri pentru formarea unui viitor guvern atit cu Uniunea Nationala PSD+PUR, cit si cu Alianta D.A. Potrivit lui Vainer, cerintele grupului pe care il reprezinta si prezentate lui Traian Basescu sint adoptarea unei legi a minoritatilor, revenirea la cota de 5a pentru alegerea unui deputat de la minoritatile nationale, restituirea bunurilor comunitare, cooptarea in delegatiile prezidentiale in anumite tari a unor deputati reprezentanti ai populatiei din tara respectiva. Aurel Vainer a caracterizat intilnirea cu Traian Basescu drept "amicala, deschisa, prietenoasa si destinsa". (Cristian Oprea)

Vadim Tudor ar sustine un guvern al Aliantei

Presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor a declarat ieri, dupa consultari, ca partidul sau ar putea sustine un guvern al Aliantei PNL-PD, principala conditie fiind "sa indeplineasca macar un sfert din ce au promis in campania electorala". O alta conditie ar fi decizia viitorului executiv "de a lupta impotriva coruptiei". Vadim a sugerat ca PRM va vota in functie de optiunea PSD si a PUR, aratind ca, "daca si pe noi ne conving, dar si pe cei de la PSD si de la PUR, trece guvernul". El a lasat sa se inteleaga faptul ca ar putea sustine un guvern in care sa existe si UDMR, conditia fiind ca formatiunea maghiarilor "sa intre in legalitate si sa se inscrie ca partid politic", dar si sa "renunte la aberantele pretentii privind autonomia teritoriala"


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.