Desi proaspat lansata de catre presedintele Traian Basescu, propunerea de desfiintare a unei camere legislative nu a fost discutata la intalnirile dintre presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, si presedintele PD, Emil Boc.

Cel putin asa sustine un alt ministrul liberal, Eugen Nicolaescu, purtator de cuvant al PNL. Nicolaescu a declarat, ieri, pentru BBC: Cel putin in aceasta faza, noi vom discuta separat, drept care, in Biroul Permanent Central al PNL se vor lua in discutie temele si se va stabili pozitia politica comuna".

La randu-i, Emil Boc, presedintele democrat, a declarat, ieri, tot pentru BBC: "PD, consecvent cu sustinerile pe care le-a avut inca din perioada in care era in opozitie - si atunci presedinte al PD era Traian Basescu -, va sustine in continuare atat teza parlamentului unicameral, cat si votul uninominal, ca solutii importante pentru reforma clasei politice din Romania".

Legea 3/2000 - Legea privind organizarea si desfasurarea referendumului

Art. 11

(1) Presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum cu privire la probleme de interes national.

(2) Problemele care se supun referendumului si data desfasurarii acestuia se stabilesc de presedintele Romaniei, prin decret.

(3) Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului initiat de presedintele Romaniei urmeaza sa fie exprimat, printr-o hotarare adoptata in sedinta comuna a celor doua Camere, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Art. 12

Sunt considerate probleme de interes national in sensul art. 11:

Adoptarea unor masuri privind reforma si strategia economica a tarii

Adoptarea unor decizii politice deosebite cu privire la:

a) regimul general al proprietatii publice si private;

b) organizarea administratiei publice locale, a teritoriului, precum si regimul general privind autonomia locala;

c) organizarea generala a invatamantului;

d) structura sistemului national de aparare, organizarea armatei, participarea fortelor armate la unele operatiuni internationale;

e) incheierea, semnarea sau ratificarea unor acte internationale pe durata nedeterminata sau pe o perioada mai mare de 10 ani;

f) integrarea Romaniei in structurile europene si euroatlantice;

g) regimul general al cultelor.

Geoana ii propune lui Basescu trei teme de discutie, dar are rezerve in ce priveste consensul

Liderul PSD, Mircea Geoana, i-a trimis, ieri, presedintelui Traian Basescu o scrisoare in care propune trei teme pentru consultarile de la Cotroceni, desi isi exprima rezervele fata de scopul demersului prezidential, avand in vedere ca Basescu a expus deja concluzia la care va ajunge dupa consultari. Potrivit Mediafax, aceste teme au in vedere reforma clasei politice, situatia economico-sociala a Romaniei astazi, dar si integrarea Romaniei in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. In ceea ce priveste reforma clasei politice, PSD ii atrage atentia lui Basescu ca nu poate sa reduca tema modificarii Constitutiei la trecerea la un Parlament unicameral.

PSD ataca in scrisoare si problemele socio-economice aparute "intr-o Romanie prost guvernata", in care criza inundatiilor va face noi victime. Referitor la integrarea in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, social-democratii "refuza sa asiste pasiv la izolarea si marginalizarea externa a Romaniei printr-o politica voluntara, lipsita de orizont strategic, promovata arbitrar si haotic".

Parvulescu: Presedintele are prerogative limitate pe referendum

Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, a declarat, ieri, pentru Radio Romania Actualitati: Actuala legislatie permite convocarea referendumului in anumite conditii: in primul rand, referendumul poate fi convocat de presedinte, conform articolelor 11 si 12 din Legea 3/2000, doar daca este vorba despre reforma sau strategia economiei sau este vorba despre reforma administratiei, autonomie locala, reforma statutului proprietatii, in nici un caz daca este vorba despre reforma institutiilor statului, cum este cazul Parlamentului.

Acestea sunt rezervate revizuirii constitutionale, prin caile prevazute in articolul 150 al Constitutiei. Altfel spus, referendumul poate fi convocat de presedinte, exista o prerogativa in Constitutie din acest punct de vedere, dar aceasta prerogativa este clar definita prin legea specifica. In ceea ce priveste revizuirea Constitutiei, presedintele poate sa propuna parlamentului acest lucru, doar la propunerea guvernului, deci a primului-ministru. In contextul actual, stim ca nu exista o unitate de vederi in ceea ce priveste parlamentul unicameral intre presedinte si primul-ministru si nu putem, desi orice este posibil in politica, nu putem prevedea daca va exista o convergenta si propunerea pentru revizuirea Constitutiei in privinta numarului de Camere ar putea sa vina dinspre guvern".

Alte variante

Parvulescu a precizat ca, in afara presedintelui, revizuirea Constitutiei poate fi initiata de 25% din deputati sau 25% din senatori sau 500.000 de cetateni, printr-o initiativa cetateneasca de revizuire. In orice caz, a adaugat Parvulescu, sugestia presedintelui era aceea a unui referendum care sa anticipeze decizia parlamentului si sa puna parlamentul in fata unei optiuni cetatenesti. "In domeniul acesta nu exista insa nici o posibilitate de convocare a referendumului, in contextul actual. Exista o posibilitate: modificarea Legii referendumului, care sa permita presedintelui convocarea unui referendum si in acest sens, numai ca aceasta posibilitate ramane mai degraba ipotetica in actualul context parlamentar. Nu exista referendum legislativ in Romania, altfel spus, poporul nu poate legifera, ci, conform Constitutiei, doar parlamentul o poate face", a conchis analistul politic. (RRA)

'Referendumul, atac la Constitutie>>

Antonie Iorgovan, senator PSD: "Toata aceasta teza a cetateanului Traian Basescu, in calitate de presedinte al Romaniei este o diversiune, pentru ca nu cumva sa-l intrebe cineva din Romania, cum se explica efectul catastrofal la New York. Lipsa intalnirilor cu persoane importante ale SUA, recompensata de intalnirile cu presedintele Albaniei si al Republicii Moldova, arata ca toti i-au intors spatele, dar si cauza lansarii aceastei torpile. In continutul ei, ideea organizarii unui referendum este un atac la Constitutie. Este o expresie a unui comportament neconstitutional, o culme a anormalitatii, Basescu fiind un blestem pe capul poporului roman".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.