Liderul PSD, Mircea Geoana, i-a trimis ieri presedintelui Traian Basescu o scrisoare oficiala in care ii propune acestuia trei teme pentru viitoarele consultari politice ce vor avea loc la Palatul Cotroceni.

Sceptic in privinta finalitatii demersului initiat de presedintele Basescu, Mircea Geoana ii recomanda ca subiecte de dezbatere reforma clasei politice, situatia economico-sociala a Romaniei astazi si integrarea in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. "Cu toate acestea, faptul ca, inainte de lansarea invitatiilor oficiale, dumneavoastra ati expus concluzia la care veti ajunge dupa consultari ne determina sa fim extrem de rezervati si prudenti cu privire la scopul acestui demers", se arata in scrisoare. Mircea Geoana doreste ca Traian Basescu sa nu limiteze tema reformei clasei politice doar la modificarea Constitutiei pentru trecerea la un parlament unicameral.

"Problematica este mai vasta si presupune o reconfigurare si o noua formula de echilibru a puterilor in stat (...), inclusiv eliminarea ambiguitatilor existente intre atributiile celor doua centre de putere: presedinte si primul-ministru", continua scrisoarea. De asemenea, PSD il informeaza pe seful statului ca va initia procedurile pentru desemnarea comisiei insarcinate cu revizuirea legii fundamentale si va propune formule eficiente de reglare a raporturilor intre puterea legislativa, executiva si cea judecatoreasca. In punctul doi al epistolei, Mircea Geoana atinge si subiectul situatiei socio-economice aparute "intr-o Romanie prost guvernata", in care criza inundatiilor va face noi victime.

In privinta integrarii in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, PSD va refuza sa asiste pasiv "la izolarea si marginalizarea externa a Romaniei printr-o politica voluntara, lipsita de orizont strategic, promovata arbitrar si haotic", continua scrisoarea. Abandonarea temelor de interes pentru cetateni si axarea doar pe rezolvarea unor probleme create artificial se vor reflecta, in opinia presedintelui PSD, in Raportul de tara al Comisiei Europene din luna octombrie. "Partidul Social Democrat doreste sa va luati in serios rolul de presedinte al tuturor romanilor si, impreuna cu partidele politice, sa asigurati aderarea Romaniei la Uniunea Europeana la termenul convenit, 1 ianuarie 2007", se arata in documentul citat.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.