Prefectul liberal de Iasi Radu Prisacaru acuza PSD de deturnarea a 2,4 miliarde lei de la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni spre campania electorala a PSD. Desi exista un raport inca din luna mai pe masa premierului, Guvernul Tariceanu si MAE nu au luat nici o masura.

Prefectul Radu Prisacaru il acuza pe fostul sef al campaniei electorale a PSD Iasi, Doru Tompea, pentru ca o parte din suma alocata anul trecut de Guvern, prin intermediul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, in valoare de 32,6 miliarde lei, avand ca scop sprijinirea societatii civile din Republica Moldova, a fost deturnata pentru finantarea campaniei electorale a fostului partid de guvernamant, informeaza A.M. Press preluata de Romanian Global News.

"Banii Guvernului Romaniei au fost cheltuiti pentru campania PSD", a declarat prefectul de Iasi. Potrivit acestuia, in anul 2004, Guvernul Romaniei a alocat 32,4 miliarde lei pentru finantarea unui numar de 26 de proiecte care vizau sprijinirea societatii civile din Republica Moldova si, in special, a mass-mediei din aceasta tara. "Banii au venit pe numele unor fundatii din Iasi, dintre care doua, este vorba de Centrul pentru Democratie si Fundatia Academica "Petre Andrei", il aveau printre actionari pe Doru Tompea, pe atunci seful de campanie electorala al PSD Iasi", a afirmat Radu Prisacaru care a precizat ca nu i se pare normal ca banii publici, alocati de Guvern pentru un anumit scop, sa fie cheltuiti in cu totul alte scopuri, cum ar fi, de pilda, finantarea campaniei electorale a PSD, relateaza A.M. Press.

Raport incriminator

Noua conducere a Departamentului pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni (DRP) a trimis un expert in Basarabia care a facut o evaluare a proiectelor finantate in 2004 pe spatiul basarabean. Ca urmare a evaluarii, au fost transmise premierului Calin Popescu Tariceanu doua materiale care cuprindeau evaluarea respectiva. Adresa de inaintare era semnata de Mihai Gheorghiu, secretar de stat la DRP, iar materialele poarta numerele 474 si 475 din 12.05.2005.

Pentru ca dupa trecerea DRP la MAE nu se mai aude nimic de acest raport care ii incrimineaza grav pe intermediarii si beneficiarii fondurilor si pentru ca se pare ca acest lucru a fost atent supravegheat si dirijat de cativa oameni care folosesc umbrela unui serviciu secret pentru a-si acoperi actiunile si implicarea personala, Romanian Global News a anuntat ca va publica in scurt timp raportul de evaluare. RGN da publicitatii o parte a adresei semnate de Mihai Gheorghiu: "...In cursul anului 2004, din 159 de proiecte de finantare derulate de Departament, cu un buget de 147.940.000.000 ROL, 54 au fost dedicate Republicii Moldova, cu un buget de 105.000.000.000 ROL.

Proiectele analizate in cuprinsul rapoartelor din acest material sunt in numar de 23 si, ca pondere financiara, reprezinta peste jumatate din fondurile dedicate Republicii Moldova si peste o treime din fondurile totale ale DRP. Din acestea, doar 3-4 proiecte au fost finalizate corespunzator, restul, a caror valoare depaseste 20.000.000.000 ROL, prezinta grave carente: absenta documentelor justificative ale platii efective (chitante fiscale, dispozitii de plata, ordine de plata), selectii de oferte si achizitii fictive, prestari de servicii inexistente, contabilitate dubla, copii falsificate ale facturilor fiscale, nerespectarea termenilor contractuali, fals si uz de fals, posibile deturnari de fonduri (...)".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.